Ucraina a primit cele mai bune tancuri pe care le dorea din Occident, dar nu au schimbat jocul. Celebrul Abrams, văzut și el pe front

Duminica, 26 Noiembrie 2023, ora 23:15
34895 citiri
Ucraina a primit cele mai bune tancuri pe care le dorea din Occident, dar nu au schimbat jocul. Celebrul Abrams, văzut și el pe front
Tanck Abrams pe frontul din Ucraina/ FOTO: X

Acum, la aproape doi ani de război, Ucraina are la dispoziție o forță de tancuri occidentale avansate.

Dar aceste tancuri - Leopard furnizate de germani, Challenger-urile trimise de Regatul Unit și Abrams fabricate în America - nu au fost tocmai gloanțe de argint până acum, iar acum depinde de Ucraina cum să-și folosească cel mai bine arsenalul limitat pe măsură ce vine iarna.

Tancurile americane M1A1 Abrams au ajuns în Ucraina încă din septembrie, însă până acum ele nu au apărut în prea multe imagini și nu au fost folosite în operațiuni. Pân acum tancurile au fost folosite pentru antrenarea și pregătirea militarilor ucraineni, iar unele informații indicau că armata ucraineană s-ar putea să le păstreze pentru operațiunile din primăvara următoare.

Acum au început să apară și primele imagini cu tancuri americane Abrams în Ucraina, undeva aproape de front.

Imaginile apărute pe rețelele sociale arată tancurile în zonele din estul Ucrainei, dar nu este clar cât de departe sunt ele de prima linie a frontului.

„Cred că tancurile vor fi utile pentru apărare”

„Cred că tancurile vor fi utile pentru apărare”, a declarat Seth G. Jones, vicepreședinte senior, președinte Harold Brown și director al Proiectului Amenințări Transnaționale la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS), pentru Business Insider.

„Este foarte probabil ca rușii să treacă la atac din nou mai devreme decât mai târziu, iar tancurile, unele dintre sistemele de blocare pe care le au ucrainenii, vor fi utile pentru a contracara avansurile rusești”, a spus el.

Tancurile Leopard și Challengers au sosit la începutul acestui an și au luat parte la contraofensiva ucraineană. Dar aceste tancuri, împreună cu celelalte din epoca sovietică ale Ucrainei și diferite vehicule blindate, au avut probleme împotriva apărării extinse a Rusiei, inclusiv a câmpurilor de mine acoperite de artilerie, șanțuri antitanc și dinții de dragon care au forțat forțele ucrainene să avanseze pe jos.

De asemenea, nu au existat prea multe lupte tanc contra tanc în război, împiedicând Ucraina să-și folosească blindatele într-un mod în care ar putea fi fost deosebit de util.

Aceste provocări au generat îngrijorări cu privire la modul optim de utilizare a tancurilor, iar acum, odată cu venirea iernii, se pune întrebarea dacă să le conserve pentru o potențială contraofensivă viitoare sau să le pună în teren pentru a consolida apărarea.

Gian Gentile, directorul asociat al Centrului Arroyo de la RAND și ofițer pensionar al armatei americane cu experiență pe Abrams, a declarat pentru Business Insider că este posibil ca Ucraina să le țină „majoritatea în rezervă, poate împreună cu alte vehicule mecanizate și motorizate pentru o contraofensivă care va urma. "

Ucraina a început războiul cu o forță considerabilă, dar îmbătrânită de tancuri sovietice, inclusiv T-64 și T-72. Rusia folosește și aceste tancuri, uneori variante îmbunătățite, precum și unele sisteme mai noi precum T-80 sau T-90. Unele dintre tancurile Ucrainei au fost construite pe plan intern, în timp ce altele au fost păstrate după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Ucraina a reușit, de asemenea, să captureze tancuri în timpul luptei anterioare din Donbas și, mai târziu, în războiul pe scară largă din 2022-2023.

Dar, până la prima aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina avea in plan să-și întărească batalioanele cu tancuri de la partenerii săi occidentali, inclusiv Leopard 1 și 2, Challenger 2 și M1 Abrams. Ele urmau să constituie doar o mică cantitate din forță - puțin mai mult de 300 din peste o mie de tancuri active - și se aștepta să ofere Ucrainei capacitatea de a lovi puternic.

Aceste tancuri occidentale sunt mai rapide, mai puternice și mai voluminoase decât stocurile Ucrainei și Rusiei, capabile să distrugă blindatele sovietice și să le depășească pe câmpul de luptă.

„Aceste tip de tancuri occidentale sunt calitativ superioare chiar și celor mai bune tancuri rusești pe care rușii le folosesc în Ucraina”, a spus Gentile pentru Business Insider.

„Au o protecție mai bună a blindajului folosind sisteme avansate de protecție activă, control al focului, optică și muniție”, a spus el, remarcând „protecția blindată a acestor tancuri și combinația de sisteme avansate de control al focului și optică sofisticată”.

M1A1 Abrams, de exemplu, are un istoric demonstrat în înfrângerea tancurilor de fabricație sovietică, în Războiul din Golf la începutul anilor 1990.

Experții în apărare au spus anterior pentru Business Insider că Abrams a fost „construit pentru a ucide tancuri” și să lupte împotriva blindatelor sovietice într-un mediu potențial noroios, din Europa de Est, cum ar fi Ucraina . Și celelalte tancuri s-au dovedit capabile, de asemenea.

Dar, deși aceste tancuri occidentale sunt considerate superioare blindatelor de fabricație sovietică, până acum nu au schimbat jocul pentru Ucraina.

Lipsa unui rol major pentru aceste tancuri a fost notabilă în operațiunile de contraofensivă ale Ucrainei din Zaporojie, o axă ofensivă importantă.

Ucraina a încercat să spargă apărarea rusă, deschizând o zonă suficient de largă pentru a permite apoi tancurilor și vehiculelor blindate să treacă în siguranță. Odată ajuns acolo, scopul a fost să folosească aceste tancuri împotriva unor apărări mai puțin extinse, să facă ravagii și să permită noi breșe. În cele din urmă, Ucraina a vrut să ajungă până la Marea Azov, tăind teritoriul ocupat rusesc în două și tăind așa-numitul „pod de uscat” dintre Rusia și Crimeea.

Rezultatele au fost ineficiente și, pe măsură ce vine iarna, Ucraina se confruntă acum cu realitatea cruntă a unei contraofensive care nu a câștigat prea mult teritoriu și potențiale viitoare ofensive rusești, precum cea care se întâmplă acum la Avdiivka.

Cum ar trebui să-și folosească Ucraina tancurile occidentale acum?

„Pe baza a ceea ce au văzut, cu războiul care stagnează acum, rușii au și mai mult timp să continue să-și construiască, să-și consolideze și să-și extindă apărarea”, a spus Jones pentru Business Insider, adăugând că este „foarte probabil” ca rușii să continue ofensiva mai devreme decât mai târziu. El a menționat că, în acest moment, aceste tancuri vor fi probabil cele mai utile pentru operațiuni defensive și, deși atacul este posibil, va fi destul de greu.

Jones a adăugat că bănuiește că „va fi foarte greu pentru ucraineni să ducă o operațiune ofensivă majoră, cu excepția cazului în care poate profita de o ofensivă rusă eșuată și de un contraatac bazat pe asta”.

Pentru a putea încerca așa ceva, Ucraina va trebui probabil să în sângereze Rusia în iarna aceasta și anul viitor.

Asta va pune tancurile Leopard, Challenger și Abrams într-un rol diferit, dar nu înseamnă că nu ar fi folositoare, mai ales dacă Rusia se bazează pe tancurile și vehiculele blindate pentru a face progrese, așa cum face în prezent în Avdiivka . Rusia a înregistrat pierderi uluitoare de tancuri și vehicule acolo în ultima lună.

Dar există și potențialul ca Ucraina să-și păstreze pur și simplu tancurile occidentale și să nu le folosească în iarnă, salvându-le pentru primăvară, când ar putea fi mai utile.

După cum a explicat Gentile, „dacă ucrainenii sunt capabili să-și concentreze forțele blindate/mecanizate/motorizate în anul următor într-un punct sau puncte în care să poată realiza progrese, aceste tipuri de tancuri occidentale ar putea fi o forță ofensivă puternică în distrugerea defensivei ruse.”

Logistică separată

Tancurile Leopard, Challengers și Abrams ar fi invincibile. După cum a menționat Gentile, acestea sunt încă vulnerabile la rachetele ghidate antitanc (ATGM) și atacurile cu drone. Dar dacă tancurile sunt „folosite într-un mod concentrat” și în forțe combinate cu artilerie și infanterie, ar putea fi o „forță puternică de lovitură terestră”.

O altă cheie în plan este susținerea acestor tancuri occidentale, care necesită un lanț de aprovizionare și un proces de reparare diferit față de cele sovietice ale Ucrainei. Abrams, în special, poate fi și un coșmar logistic, având nevoie de cantități mari de combustibil pentru motorul său puternic. Dar întreținerea și reparațiile sunt probleme constante în război, a spus Gentile, și a fost o problemă pentru ambele părți în acest conflict.

Există, de asemenea, întrebări dacă acestea vor fi sau nu singurele tancuri occidentale pe care le primește Ucraina sau dacă vor veni și altele. Războiul a legat efectiv Ucraina de complexul industrial militar occidental, dar din cauza dezbaterilor privind acordarea de ajutor Kievului, în special din partea SUA, nu este clar dacă mai multe tancuri occidentale le-ar înlocui pe cele distruse sau avariate.

După cum a spus Jones, devine riscant. „Există câteva întrebări interesante despre în ce măsură are sens ca Ucraina să riște unele dintre tancurile sale”, a spus el, mai ales dacă acestea sunt necesare pentru apărarea împotriva ofensivelor rusești iminente.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #tancuri abrams, #Occident , #Razboi Ucraina