Erdogan i-a dat cinci lovituri majore lui Putin în doar o săptămână. Ce urmărește liderul turc

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 22:43
10506 citiri
Erdogan i-a dat cinci lovituri majore lui Putin în doar o săptămână. Ce urmărește liderul turc
Președintele turc Recept Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: novosti.rs

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care în trecut a fost numit „prieten drag” de Vladimir Putin, i-a dat o serie de lovituri majore președintelui rus în doar o săptămână.

Turcia a menținut relații cordiale cu Rusia pe parcursul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Putin, opunându-se sancțiunilor occidentale impuse țării. În același timp, Ankara a trimis la Kiev drone militare și a condamnat decizia Rusiei de a invada Ucraina.

Suedia, verde pentru NATO

Ultimele lovituri date lui Putin au venit luni, când Erdoğan a acceptat să trimită protocolul de aderare al Suediei la NATO parlamentului turc „cât mai curând posibil”, după luni de blocaj asupra deciziei, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ucraina sprijinită să adere la NATO

Erdogan a cerut, sâmbătă, 8 iulie, Organizației Tratatului Atlanticului de Nord să accelereze cererea Ucrainei de a deveni membru al alianței militare. Putin a condamnat extinderea NATO, spunând că din acest motiv a invadat Ucraina anul trecut. De când a început invazia, Finlanda a devenit membră, în timp ce Erdoğan a stat în calea aderării Suediei la alianță.

Ungaria este singurul alt membru al alianței care nu a aprobat încă candidatura Suediei la NATO, dar oficialii maghiari au semnalat că nu se vor opune deciziei în cazul în care poziția Turciei în această chestiune se va schimba. Kremlinul a promis represalii în cazul în care Ucraina ar obține aderarea la NATO.

Uzina de drone Bayraktar TB2

O altă mișcare care ar putea să-l tulbure pe Putin este decizia Turciei de a da undă verde construcției unei fabrici pentru a produce Bayraktar TB2 proiectat în Turcia — o dronă care s-a dovedit crucială pentru Ucraina în războiul în curs.

Bayraktar TB2 este o dronă de altitudine medie cu rază lungă (MALE) realizată de compania turcă Baykar, în principal pentru forțele armate turcești. De dimensiunea aproximativă a unui avion mic, are camere și poate fi înarmată cu bombe ghidate cu laser. Dronele desfășoară misiuni de culegere de informații, recunoaștere și atac. Dronele au fost folosite în atacul care a scufundat nava de război rusească Moskva în Marea Neagră în aprilie 2022.

Acordul cerealelor

Într-o apariție comună cu Zelenski, Erdoğan a declarat reporterilor că Ankara dorește ca un acord care să permită exportul cerealelor din porturile ucrainene din Marea Neagră să fie prelungit cu trei luni în loc de două.

Acordul, intermediat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite anul trecut, urmează să expire pe 17 iulie. Rusia a amenințat recent că va rezilia acordul, iar insistența lui Erdogan de a prelungi pactul îl enervează pe președintele rus.

Mai multe surse spun că acordul de cereale va rămâne, chiar dacă Rusia se va retrage oficial din acesta. Marina Turcă va „asigura trecerea în siguranță” a navelor în Marea Neagră.

Apărătorii Azovstal

Sâmbătă, Rusia a acuzat Ucraina că a încălcat un acord de schimb de prizonieri după ce Zelenski a adus acasă din Turcia cinci comandanți care au apărat uzina siderurgică Azovstal din Mariupol anul trecut.

„Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă”, a spus Zelenski, la o zi după întâlnirea cu Erdogan pentru discuții la Istanbul.

Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat că Turcia nu a pus nicio condiție pentru întoarcerea celor cinci comandanți.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu a fost informată în avans cu privire la eliberarea lor.

"Nimeni nu ne-a informat despre acest lucru. Potrivit acordurilor, acești lideri trebuiau să rămână pe teritoriul Turciei până la sfârșitul conflictului", a declarat el agenției de presă de stat RIA Novosti.

Ce urmărește Erdogan?

După ce a îndepărtat Turcia de aliaţii occidentali, preşedintele Tayyip Erdogan şi-a schimbat direcţia cu măsuri care au mulţumit SUA şi au deranjat Rusia, o schimbare care vizează parţial inversarea recesiunii economice a ţării sale şi stimularea investiţiilor străine, transmite Reuters.

Regândirea politicii externe face parte dintr-o recalibrare mai amplă efectuată de Erdogan la şase săptămâni după realegerea sa: el şi-a schimbat cursul asupra economiei, inversând politicile financiare neortodoxe, învinuite pentru inflaţia fulgerătoare şi prăbuşirea monedei din Turcia. Legăturile lui Erdogan cu preşedintele rus Vladimir Putin au afectat de ani de zile relaţiile Turciei cu aliaţii tradiţionali occidentali, împreună cu alţi factori, inclusiv îngrijorarea faţă de conducerea sa din ce în ce mai autocratică.

Analiştii cred că mişcările lui Erdogan, inclusiv declararea sprijinului său pentru aderarea Ucrainei la NATO, nu sunt o coincidenţă.

"În ultimii ani a existat o percepţie că relaţia turco-rusă a mers prea departe. Acest lucru indică o reechilibrare clară", a spus Galip Dalay, la grupul de reflecţie Chatham House.

Foame de investiții

Una dintre principalele motivaţii este încercarea Turciei de a ieşi din criza economică şi de a revigora investiţiile străine, a adăugat Dalay, menţionând că legăturile tensionate cu Occidentul au afectat economia şi fluxurile de investiţii.

Deşi Turcia a început să atragă investiţii arabe din Golf, este nevoie de mai mult, a spus el.

"Turcia nu vrea ca relaţia turco-rusă să fie lovită grav, dar acest lucru va avea inevitabil un impact asupra relaţiilor.

După alegeri, Erdogan simte că are mai mult spaţiu de manevră".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că în prezent nu există planuri ca Putin să se întâlnească cu Erdogan pentru a discuta despre reînnoirea acordului şi că nu se ştie când Putin ar putea vizita Turcia.

Ankara a fost importantă pentru Moscova, deoarece Erdogan a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

Zborurile şi comerţul au continuat, iar Turcia este un client rar pentru gazul rusesc.

Şi Moscova a fost importantă pentru Ankara ca partener comercial şi sursă majoră de venituri din turism şi construieşte şi prima centrală nucleară din Turcia.

Înainte de alegerile prezidenţiale strânse din mai, Moscova a permis Ankarei să amâne pentru prima dată anul acesta factura de import de gaze, cu până la 4 miliarde de dolari, reducând presiunea asupra rezervelor valutare în scădere.

Kremlinul înghite

Kremlinul a spus că intenţionează să dezvolte relaţiile cu Turcia ”în ciuda tuturor dezacordurilor”.

”Turcia poate fi orientată spre Occident, ştim că în istoria Republicii Turcia au existat perioade de orientare intensă către Occident, au fost perioade de orientare mai puţin intensă. Dar ştim şi că... nimeni nu vrea să vadă Turcia în Europa, mă refer la europeni. Şi aici, nici partenerii noştri turci nu ar trebui să poarte ochelari de culoare roz”, a spus Peskov.

Cererea Turciei de a adera la Uniunea Europeană a fost îngheţată de ani de zile, după lansarea discuţiilor de aderare în 2005.

În 2009, Cipru a blocat şase din cele 35 de capitole pe care Turcia trebuie să le încheie ca parte a negocierilor sale de aderare la UE.

Analiştii cred că, pe lângă călătoriile fără viză pentru turci, Erdogan doreşte acorduri cu UE, chiar dacă aderarea rămâne o perspectivă îndepărtată, legată de progresul în materie de democraţie şi alte aspecte.

Multe guverne europene au arătat puţin entuziasm pentru relansarea procesului.

"Turcia doreşte ca Uniunea Europeană să joace un rol în redresarea economică. Să revitalizăm relaţiile Turcia-UE este un mod indirect de a spune acest lucru", a declarat Evren Balta, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Ozyegin.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Turcia, #recept erdogan, #lovituri, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina