Financial Times: Putin vrea un război și mai mare împotriva Ucrainei, nu o ieșire din el

Luni, 31 Iulie 2023, ora 21:26
4927 citiri
Financial Times: Putin vrea un război și mai mare împotriva Ucrainei, nu o ieșire din el
Soldați ruși în Ucraina FOTO Twitter/Nexta

Noua lege privind mobilizarea în Rusia face parte dintr-un efort mai larg de a maximiza puterea de foc a armatei ruse și de a suprima sprijinul pe care Kievul îl primește din partea Occidentului.

„Aceste amendamente au fost scrise pentru un mare război și mobilizare generală. Și mirosul acestui mare război se simte deja”, a declarat Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat, săptămâna trecută, când parlamentul rus a adoptat noua lege.

„Inițiativa, care permite Kremlinului să mai trimită sute de mii de oameni la război, aruncă lumină asupra unui adevăr trist: în loc să caute o cale de ieșire din războiul său dezastruos împotriva Ucrainei, Vladimir Putin se pregătește pentru un război și mai mare”. scrie Financial Times

Mulți oameni din Ucraina și din Occident vor să creadă că președintele rus este într-o fundătură. Armata ucraineană eliberează treptat pământurile ocupate de ruși și a demonstrat că este capabilă să lovească adânc în teritoriul inamic, chiar și la Kremlin. Presiunea sancțiunilor asupra Rusiei este în creștere.

Occidentul rămâne unit în sprijinul său pentru Kiev, iar fluxurile de arme moderne și bani sprijină eforturile militare ale Ucrainei. În cele din urmă, o revoltă orchestrată de liderul mercenarului Wagner, Evgheni Prigojin, și aparente lupte interioare în interiorul înaltului comandament rus, sporesc speranța că mașina de război a Kremlinului se va defecta.

Prognozele spun că economia Rusiei va avea o creștere modestă

Pentru Kremlin, care crede că își poate permite un război prelungit, lucrurile arată foarte diferit. Prognozele spun că economia Rusiei va avea o creștere modestă în acest an, în mare parte datorită fabricilor militare care lucrează non-stop. Componentele critice, cum ar fi microcipurile necesare industriei de apărare, provin din China și din alte surse.

În ciuda sancțiunilor, bugetul militar al Kremlinului este încă plin de numerar, datorită profiturilor extraordinare din vânzările de energie de anul trecut, precum și adaptabilității exportatorilor ruși, care și-au găsit noi clienți și plătesc mai ales în yuani. Dacă presiunile bugetare se intensifică, banca centrală a Rusiei ar putea devaloriza și mai mult rubla, facilitând plata soldaților, lucrătorilor din industria apărării și serviciilor secrete care reprimă elita și societatea Rusiei, permițând lui Putin să continue războiul.

Kremlinul nu pare îngrijorat de contraofensiva ucraineană

În ceea ce privește conflictul în sine, Kremlinul, ca și înainte, nu pare să fie îngrijorat de contraofensiva ucraineană . Chiar dacă Kievul va obține un succes mai mare, Kremlinul le poate respinge ca temporare. Putin pariază că populația Rusiei, care poate fi potențial mobilizată, este de 3-4 ori mai mare decât cea a Ucrainei, iar singura sarcină urgentă este să poată folosi această resursă atunci când dorește, să mobilizeze mult mai mulți oameni, să-i înarmeze, să-i antreneze și să-i trimită la luptă”, scrie FT.

Publicația subliniază că tocmai asta vizează noua lege, care ar trebui să ajute Kremlinul să evite o altă mobilizare oficială. De acum încolo, guvernul poate emite în siguranță o somație pentru câți bărbați consideră necesar. Limita superioară de vârstă pentru serviciul obligatoriu va fi majorată de la 27 la 30 de ani și poate fi majorată din nou în viitor. De îndată ce este trimisă citația electronică, granițele Rusiei vor fi imediat închise destinatarului său pentru a preveni o plecare în masă, așa cum s-a întâmplat în timpul mobilizării din toamna anului trecut. Pedeapsa pentru refuzul de a servi în armată a fost, de asemenea, mărită. Aceste mișcări, combinate cu investiții guvernamentale masive în extinderea producției de arme, ar trebui să-l ajute pe Putin să construiască o armată mai mare și mai bine echipată.

Moscova încearcă să sugrume economia ucraineană

În același timp, Moscova încearcă să sugrume economia ucraineană. Știind că bugetul ucrainean este pe perfuzii, ajutat de aliații săi occidentali, Kremlinul vrea să priveze Kievul de toate sursele de venit.

Prin urmare, Moscova nu numai că s-a retras din acordul de cereale, care a făcut posibil exportul de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră, dar a lansat și atacuri aeriene masive asupra porturilor ucrainene pentru a distruge orice posibilitate de restabilire a acestui acord. Aceeași logică stă la baza atacurilor aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii civile: acestea au drept scop să facă orașele ucrainene de nelocuit și să împiedice eforturile de reconstrucție”, explică expertul rus.

Kremlinul speră că redresarea rapidă a armatei ruse și distrugerea treptată a economiei ucrainene și a Forțelor Armate vor duce la o dezamăgire crescândă în Occident și la scăderea sprijinului material pe care îl primește Kievul. Pentru a accelera acest proces și a rupe voința Occidentului, Moscova folosește amenințările de escaladare, inclusiv extinderea conflictului pe teritoriul NATO prin Belarus cu ajutorul mercenarilor „Wagner”.

Putin a făcut multe greșeli fatale. Dar, atâta timp cât el va fi la putere, Moscova își va canaliza resursele încă vaste pentru a-și realiza obsesia pentru distrugerea și subjugarea Ucrainei. În timp ce liderii occidentali iau în calcul o politică de sprijinire a Ucrainei în al treilea an al acestui război urât, orice strategie pe termen lung trebuie să țină cont de această realitate, concluzionează FT.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #economie, #mobilizare , #Razboi Ucraina