Mark Galeotti: „Războiul etern” împotriva Ucrainei îl va ajuta pe Putin să intensifice represiunea. Tot ce are nevoie este controlul asupra poporului său

Joi, 05 Octombrie 2023, ora 23:49
3137 citiri
Mark Galeotti: „Războiul etern” împotriva Ucrainei îl va ajuta pe Putin să intensifice represiunea. Tot ce are nevoie este controlul asupra poporului său
Vladimir Putin și purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov FOTO: CNBC

Politologul britanic și director executiv al companiei de consultanță Mayak Intelligence, Mark Galeotti, susține că visul dictatorului rus Vladimir Putin este „războiul etern” împotriva Ucrainei. Într-o analiză pentru CNN, el a subliniat că prelungirea ostilităților are avantajele sale pentru liderul de la Kremlin.

Expertul a explicat că Putin compară războiul împotriva Ucrainei cu o „bătălie decisivă”, ceea ce sugerează că el se vede într-adevăr comandant-șef într-un război existențial cu Occidentul.

Pe de o parte, acest lucru ar putea fi luat ca un alibi apocaliptic pentru eșecul relativ al așa-numitei sale „operațiuni militare speciale” din Ucraina, care trebuia să fie o operațiune rapidă pentru a impune un regim-marionetă, dar devenit în schimb un război sângeros, la scară largă, în care a fost distrusă floarea armatei ruse.

Cu toate acestea, este mai mult decât atât. Atunci când Putin vorbește despre actuala luptă ca fiind una dintre „bătăliile decisive pentru soarta Patriei noastre”, așa cum a făcut-o la parada de Ziua Victoriei, el pare să vorbească, de asemenea, din inimă, cu noul crez al regimului său. Nu oferă viziune clară asupra viitorului, nici măcar o speranță reală, ci doar mesajul că națiunea este blocată într-o luptă existențială cu un Occident ostil, fără a se întrezări un final adevărat, subliniază Galeotti.

Aceasta pare o perspectivă sumbră, dar din perspectiva lui Putin are și virtuți clare. Bineînțeles, războiul este o catastrofă pentru Rusia. Surse guvernamentale americane sugerează că Rusia a înregistrat 120.000 de morți și 170.000-180.000 de răniți.

Cicatricile economice vor avea nevoie de ani de zile pentru a se vindeca, chiar și după ce se va ajunge la pace și se vor ridica sancțiunile. Iar efectele de ordin secundar asupra serviciilor publice subfinanțate, chiar și fără povara unui număr mare de veterani răniți fizic și psihologic, se vor resimți cel puțin pentru următoarea generație.

Dar este, de asemenea, o oportunitate. Pe măsură ce războiul veșnic devine principiul organizatoric al „putinismului târziu”, acesta scuză – și chiar cere – represiunea tot mai mare de care Putin are nevoie pentru a-și menține controlul asupra națiunii. Chiar și cea mai ușoară disidență devine trădare, iar transferul masiv de resurse către sectorul apărării devine o necesitate.

Nu putem ști dacă Putin crede cu adevărat că Rusia poate scoate un fel de victorie din dezastrul său ucrainean sau pur și simplu simte că nu are altă alternativă decât să spere că poate rezista mai mult decât dușmanii săi. Cu toate acestea, din punctul său de vedere, discuția despre un război veșnic are o ultimă virtute pentru el și este demoralizatoare pentru dușmanii săi, concluzionează analistul.

În cadrul celui de-al treilea summit al Comunității Politice Europene, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, 5 octombrie, că Federația Rusă vrea să înghețe războiul împotriva țării noastre pentru a relua ostilitățile în 2028. Până atunci, va avea timp să-și refacă potențialul militar.

"Acum Rusia are în vedere diverse scenarii pentru următorii ani, unul dintre ele este deosebit de periculos. Dacă va exista vreo pauză în această agresiune împotriva Ucrainei, o înghețare a situației, va fi un nou moment critic - 2028", a explicat Zelenski. „Dacă Rusiei i se va permite să se adapteze acum, până în 2028, Kremlinul va putea să-și refacă potențialul militar. Atunci Rusia va avea suficiente forțe pentru a ataca țările care sunt în centrul expansiunii ruse. Pe lângă Ucraina, acestea sunt cu siguranță țările baltice și acele țări în care contingentul rus este prezent”.

Potrivit lui Zelenski, acest lucru este evidențiat de datele serviciilor de informații ucrainene. Federația Rusă se gândește deja la cum să înghețe războiul pentru a se „adapta și a se pregăti pentru a merge mai departe”, susține liderul de la Kiev.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Nikolai Patrușev este al doilea cel mai puternic om de la Moscova, fiind practic mâna dreaptă a lui Putin. În prezent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev este un fost coleg...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #represiune, #razboi etern, #control, #rusi , #Razboi Ucraina