Rusia și-a schimbat modul în care își folosește aviația pe frontul ucrainean. Elicoptere de atac rusești trimise să distrugă blindatele occidentale

Vineri, 23 Iunie 2023, ora 11:48
7244 citiri
Rusia și-a schimbat modul în care își folosește aviația pe frontul ucrainean. Elicoptere de atac rusești trimise să distrugă blindatele occidentale
Elicopter de luptă rusesc Ka-52/ FOTO: Tass

Forțele armate ale Ucrainei câștigă teren și continuă cu operațiunile de contraofensivă, dar rușii rezistă și desfășoară mijloace de aviație pe linia frontului în moduri în care nu au a mai făcut-o până acum, pentru a reduce eforturile ucrainene de a recuceri teritoriul ocupat.

Fără tipul de apărare antiaeriană mobilă de care au nevoie cu adevărat, forțele ucrainene sunt atacate de elicopterele de atac rusești, cum ar fi Ka-52 Aligators, capabile să provoace daune cu tunul de 30 mm sau cu rachetele antitanc.

Înalți oficiali militari ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „superioritatea aviației și artileriei” Rusiei în timpul operațiunilor de contraofensivă.

Într-o actualizare recentă a informațiilor, Ministerul Apărării al Marii Britanii a remarcat că „Rusia și-a consolidat forța de elicoptere de atac în” sudul Ucrainei, oferind rușilor un avantaj într-o zonă în care au avut loc lupte mai dure.

Un soldat ucrainean a declarat săptămâna aceasta pentru The Financial Times că atacurile rusești cu elicopterele asupra vehiculelor blindate ale Ucrainei s-au dovedit a fi o „tehnică foarte puternică”, pe care forțele ucrainene s-au străduit să o egaleze cu capacitățile disponibile.

Apariția acestei amenințări aeropurtate poate indica un „decalaj” în modul în care Ucraina și-a desfășurat „umbrela de apărare antiaeriană”, a declarat pentru Insider Riley Bailey, cercetător rus la Institutul pentru Studiul Războiului.

Chiar dacă Rusia se luptă cu o ofensivă ucraineană, ea continuă să lanseze rachete și drone kamikaze în orașele ucrainene, forțând Ucraina să-și împartă apărarea antiaeriană deja întinsă între două priorități, sprijinind operațiunile din prima linie și apărând civilii și infrastructura critică.

„Este posibil ca forțele ucrainene să-și fi aranjat umbrela de apărare antiaeriană pentru a se concentra asupra acelei campanii”, a bombardamentelor constante ale orașelor ucrainene, „și nu erau pregătite ca acea umbrelă de apărare antiaeriană să acopere linia frontului la fel de larg”, a spus Bailey..

În această situație, „Forțele ruse au desfășurat aviația într-un mod în care nu au făcut-o până acum, în poziții de primă linie și au putut să o folosească cu mai mult succes decât au făcut-o în trecut”, a spus el.

La începutul lunii iunie, Marea Britanie a remarcat că mijloacele aeriene ruse „au fost neobișnuit de active în sudul Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia decât în ​​alte părți ale țării”.

„Nu am văzut forțele ruse să folosească cu adevărat aviația pe scară largă în prima linie”, a spus Bailey, adăugând că „au fost îngrijorați de pierderile din aviație”. Dar acum, elicopterele Ka-52 și Mi-8 și alte avioane de luptă desfășoară operațiuni cu rază scurtă de acțiune aproape de front.

„Forțele ucrainene trebuie să se adapteze la modul în care forțele ruse le folosesc în sudul Ucrainei”, a spus el, menționând că văd semne ale acestui lucru în timp ce ucrainenii pregătesc scena pentru atacul lor principal. Ucraina, de exemplu, a susținut miercuri că a distrus un elicopter rusesc Mi-24 și nu este singura pierdere.

Între 16 și 19 iunie, forțele ucrainene de apărare aeriană au declarat că operatorii săi au doborât cinci elicoptere de atac Kamaz Ka-52.

Elicopterele de luptă costă aproximativ 16 milioane de dolari fiecare și au fost creditate de presa rusă pentru distrugerea a trei tancuri germane Leopard 2 și a 11 vehicule de luptă a infanteriei Bradley de fabricație americană la 10 iunie, în sectorul sudic Orikhiv. Kievul a recunoscut unele pierderi, dar a declarat că majoritatea vehiculelor au putut fi reparate.

Ucraina a afirmat că a distrus 314 elicoptere rusești de la începutul invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, la 24 februarie 2022.

Site-ul Oryx, care monitorizează pierderile de ambele părți folosind confirmarea vizuală, a estimat o cifră mult mai mică, de 91, dintre care trei Mi-24 și 36 de Ka-52.

Actualizarea forțelor armate ucrainene de joi a mai spus că forțele aeriene ucrainene au efectuat 12 lovituri asupra grupurilor de personal și echipamente rusești, precum și asupra a șase sisteme de rachete antiaeriene.

"Trupele noastre de rachete și artilerie au lovit trei puncte de comandă și control, un complex de rachete antiaeriene, două grupuri de forță de muncă și echipamente militare, 13 unități de artilerie în poziții de tragere, două stații EW (război electronic) și un depozit de muniții", se arată în actualizare.

De asemenea, Ucraina a declarat joi că Rusia a lansat 44 de rachete și lovituri aeriene în ziua precedentă, dar că toate dronele iraniene Shahed, cunoscute sub numele de "drone sinucigașe", au fost interceptate.

Ucrainenii se confruntă în prezent cu o serie de amenințări nu doar pe cer, ci și la sol

Provocările contraofensivei, în special în sud, includ apărarea eficientă a Rusiei din partea trupelor experimentate, în care un prim eșalon degradează avansarea inamicului cu artilerie și mine și apoi contraatacurile de pe linia a doua. O altă amenințare la adresa operațiunilor sunt sistemele de război electronic.

Războiul electronic rusesc a perturbat navigația, țintirea și recunoașterea ucraineană. Și câmpurile de mine creează o problemă continuă pentru geniștii de pe câmpul de luptă care trebuie să eliberează căile de asalt.

Bailey a spus că abordarea amenințării minelor terestre rusești va fi „un fel de proces în desfășurare pe care vor trebui să-l facă în timp ce încearcă să străpungă liniile rusești de apărare”.

Forțele ucrainene desfășoară operațiuni de contraofensivă ample în trei sectoare de-a lungul frontului din estul Ucrainei, în jurul Bahmut, în jurul graniței regiunilor Donețk și Zaporojie.

Operațiunile au avut un cost ridicat pentru Ucraina, atât în ​​ceea ce privește personalul, cât și echipamentul, inclusiv blindatele occidentale. Cu toate acestea, analiştii au avertizat să nu se bazeze pe aceste pierderi pentru a evalua succesul sau eşecul contraofensivei, argumentând că orice astfel de evaluare ar fi prematură.

Rusia înregistrează, de asemenea, pierderi grele. Ministerul britanic al Apărării a raportat recent că „ambele părți suferă pierderi mari, pierderile rusești probabil fiind cele mai mari de la apogeul bătăliei pentru Bahmut din martie”.

Rămâne de văzut cum se va desfășura exact contraofensiva, dacă ucrainenii vor trece peste liniile rusești sau vor fi opriți în loc de o apărare dură.

Oficialii occidentali au declarat pentru CNN săptămâna aceasta că contraofensiva ucraineană „nu corespunde așteptărilor pe niciun front”, menționând că Ucraina se dovedește „vulnerabilă” la amenințările defensive rusești. Oficialii americani au declarat pentru Fox News că avansarea fără sprijin aerian este „sinucigașă”.

Totuși, este încă devreme. Ceața războiului este plină de haos și confuzie, dar atacul principal nu pare să fi avut loc încă și această luptă este probabil încă departe de a se termina.

ISW, care a urmărit îndeaproape războiul din Ucraina, a scris într-o actualizare de miercuri că „ritmul general mai lent decât se aștepta al operațiunilor de contraofensivă ucraineană nu este emblematic pentru potențialul ofensiv mai larg al Ucrainei”, adăugând că „forțele ucrainene probabil vor să stabilească cu succes condiții pentru un viitor efort principal în ciuda eșecurilor inițiale.”

Ucraina nu și-a angajat cea mai mare parte a forțelor sale de contraofensivă pregătite pentru o operațiune de asalt majoră a spus George Barros de la ISW, „mai urmează să vină focuri de artificii mari”, spune acesta.

Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #nvazie, #contraofensiva, #aviatie, #aparare antiaeriana, #elicoptere , #Razboi Ucraina