Marton Arpad: Referendumul oficial propus de PCM nu are sanse sa fie organizat

Vineri, 25 Aprilie 2008, ora 19:47
1173 citiri
Marton Arpad: Referendumul oficial propus de PCM nu are sanse sa fie organizat

Referendumul oficial privind autonomia Tinutului Secuiesc, pe care l-au anuntat candidati ai PCM Covasna ca vor sa-l organizeze in cazul in care castiga alegerile locale, nu are sanse sa fie organizat in conditiile actualei legi, a declarat, vineri, deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad, transmite NewsIn.

Candidatii PCM Covasna la presedintia CJ Covasna, Kovacs Istvan si cel de la Primaria Sfantu-Gheorghe, Csinta Samu, au declarat ca intentioneaza ca, in cazul in care castiga alegerile, la a treia sedinta de consiliu local si judetean sa propuna un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum oficial privind autonomia Tinutului Secuiesc.

"Ar trebui sa decida macar in ce ordine vor incerca sa organizeze referendumul, o problema poate fi rezolvata printr-un referendum national, judetean, local, pe aceeasi problema nu se organizeaza si referendum local si judetean. Daca se va reusi sa se organizeze acest referendum, adica daca nu se va interpreta ca fiind unul de importanta nationala si care este in competenta presedintelui de a fi propus, atunci ar fi unul benefic.

Problema este insa ca deocamdata legislatia Romaniei arata altfel si e posibil ca in interpretarea legislatiei actuale in justitie sa fie blocat, chiar daca teoretic in Consiliul local respectiv se voteaza un astfel de referendum", a declarat, vineri, deputatul UDMR Marton Arpad.

Potrivit acestuia, au mai existat astfel de referendumuri, dar au fost atacate si nu mai pot fi reorganizate in cazul consiliilor locale unde s-a decis ca acestea nu sunt conforme cu legea.

"Este o problema, nu stiu cum se va rezolva. Eu spun ca autonomia este una dintre problemele care trebuie realizate, dar atat primarii si presedintele CJ si consiliile locale au si alte treburi de realizat, care sunt mai multe", a mai afirmat Marton.

Maton Arpad a adaugat ca a existat un demers de modificare a legii, dar a fost respinsa de Parlament formularea prin care s-ar fi modificat legea in sensul ca in anumite probleme care vizeaza comunitatea sa se poata tine referendumuri la CL si CJ.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#PCM, #UDMR, #referendum, #Marton Arpad , #Tinutul Secuiesc