Tichetele Elenei Udrea, o afacere de proportii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 12:23
9760 citiri
Tichetele Elenei Udrea, o afacere de proportii
Foto: elenaudrea.ro

Elena Udrea nici macar nu a inventat tichetele de vacanta. In Romania, a tanjit dupa ele si Dan Matei Agathon la vremea lui, ideea a fost vanturata si prin 2006, dar abia acum s-a gasit un sef peste Turism suficient de puternic, din punct de vedere politic, pentru a le impune.

Mai mult decat atat, aceste tichete nu sunt o inventie romaneasca. Ele exista si in Ungaria. Asadar, ce e bun la Balaton, de ce n-ar fi bun si la Marea Neagra?, intreaba tatal avortatului parc Dracula. Din cauza starii turismului romanesc, din cauza situatiei bugetare precare si din cauza specificului afacerilor de acest tip in Romania.

Sa le luam pe rand.

Servicii romanesti, model unguresc

Tichetele acestea de vacanta, recent adoptate de Guvern, sunt o forma de cocolosire a lipsei de calitate si dezinteresului care domnesc in turismul romanesc. Angajatorul va fi tentat sa le prefere primei de vacanta, pentru ca nu poarta impozite.

Angajatul va avea de ales intre ele si nimic asa ca probabil le va lua si se va duce cu ele intr-un hotel sau o pensiune din Romania. Aceasta se va trezi cu noi clienti fara niciun efort suplimentar in zona calitatii. Mana cereasca si mai multe nu.

In loc sa faca investitii, sa munceasca pe branci si sa-si bata capul pentru a spori calitatea si a imbunatati conditiile, hotelierul roman va primi castiguri suplimentare cadou.

Beneficiile vor fi ca la Balaton, serviciile insa ca la Marea Neagra, lucru pe care-l va simti turistul, net dezavantajat. In locul primei de vacanta care-i acoperea, macar partial, costul unui concediu de calitate unde dorea el, angajatul va trebui sa se multumeasca cu tichetele pentru mizerabilul turism sau nu va primi nimic.

Elena Udrea ne spune ca tichetele de vacanta vor scoate la suprafata castigul "la negru" din turism, pentru ca ele nu vor putea fi incasate decat de hotelierii inregistrati oficial. Da, se vor inregistra, dar asta nu inseamna ca-si si vor declara toti clientii, ci doar pe posesorii de tichete. Restul tot in zona neagra va ramane.

Tichetele sunt, ce-i drept, platite de angajatori, dar statul pierde impozitele percepute pe echivalentul tichetelor de vacanta, exact ca in cazul celor de masa. Adica pe de-o parte marim CAS, pe de alta parte renuntam la niste venituri bugetare pentru a stimula puturosenia si delasarea dintr-unul dintre cele mai inapoiate domenii ale economiei romanesti.

Si mai are cineva de castigat, poate cel mai mult. Firmele care vor distribui tichetele de vacanta, dupa modelul celor de masa, devenite una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania.

Afacere cu dedicatie?

Pentru fiecare anagajat care beneficiaza de tichete de masa, comisionul anual este in jur de 56 de lei, ceea ce duce la un profit anual de 100 de milioane de euro pentru aceste firme, cu un efort investitional si un numar de angajati minime. O afacere ideala de care a beneficiat din plin liderul UDMR, Verestoy Attila, atacat de cateva ori de presedintele Traian Basescu pe aceasta tema.

N-ar fi deloc de mirare ca afacerea tichetelor de vacanta sa fie pregatita pentru cateva persoane deja bine stabilite. Suspiciunea nu este chiar neintemeiata avand in vedere ca sotul d-nei Udrea, Dorin Cocos, si partenerii dumnealui, cuplul Petrache-Bittner, sunt oameni de afaceri de mare anvergura cu ramificatii inclusiv in domeniul turismului.

Graba cu care urmeaza sa fie inaugurat sistemul, pana la vacanta de Pasti, sugereaza si ea ca jocurile sunt deja facute. Pentru ca in numai doua luni tichetele sa ajunga la angajat si sa poata fi folosite, ar insemna ca procedurile sa inceapa aproape imediat, iar asta nu se poate decat daca cineva era deja pregatit sa preia afacerea.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#tichete vacanta Guvern, #Elena Udrea turism , #stiri Elena Udrea