Alimentul de top pentru sănătate: Consumul regulat a doar 25 de ml reduce mult riscul de boli cronice

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 23:43
8634 citiri
Alimentul de top pentru sănătate: Consumul regulat a doar 25 de ml reduce mult riscul de boli cronice
Uleiul de măsline extravirgin este benefic pentru sănătate FOTO: Health

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Brown din Statele Unite, care a realizat un studiu publicat în revista Nutrients pe 27 iunie 2023, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constatat că un consum regulat de doar 25 ml de ulei de măsline extravirgin, aduce mari beneficii oamenilor, scăzând mult riscul de boli cronice.

Cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică pentru a consolida dovezile recente cu privire la beneficiile preventive ale uleiului de măsline extravirgin (EVOO) asupra factorilor de risc al bolilor, potrivit News Medical.

Dietele mediteraneene sunt diete de origine vegetală, îmbogățite cu legume, fructe, nuci, leguminoase, cereale integrale și porții moderate de produse lactate fermentate și pește și sunt cruciale pentru prevenirea bolilor cronice.

Fenomen nebăgat în seamă din copilărie, lovește grav sănătatea oamenilor: Două treimi dintre adulți afectați

EVOO, un ingredient comun în dieta mediteraneană, a fost asociat cu un risc scăzut de apariție a diferitelor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, accidentele cerebrovasculare, sindromul metabolic, declinul funcției cognitive și tumorile colorectale și mamare.

Aportul de EVOO poate reduce riscul de obezitate, îmbunătățind mortalitatea generală. Cu toate acestea, există cercetări limitate privind cantitatea zilnică specifică a capacității EVOO de a îmbunătăți factorii de risc pentru bolile cronice. În recomandările dietetice, se pune puțin accent pe distingerea grăsimilor sănătoase precum EVOO de alte grăsimi și uleiuri.

În prezentul studiu, cercetătorii au comparat efectele meselor care conțin EVOO asupra factorilor de risc cardiovascular și metabolici semnificativi clinic pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2, sindrom metabolic și rezistență la insulină cu cele ale dietelor fără EVOO.

Pentru perioada cuprinsă între ianuarie 2000 și decembrie 2022, a fost efectuată o căutare sistematică a datelor utilizând bazele de date Cochrane Library, Embase și PubMed. Au fost, de asemenea, luate în considerare studii de evaluare a „ulei de măsline virgin” cu conținutul de fenolici specificat.

Descoperire neașteptată privind un obicei de seară al oamenilor: Renunțarea la el crește riscul de boli de inimă

Conținutul de polifenoli din EVOO, în loc de cantitatea de grăsimi mononesaturate, a fost probabil responsabil pentru efectele sale benefice. În comparație cu uleiul de floarea soarelui, EVOO a redus TA (tensiune arterială) sistolică (SBP) în rândul pacienților hipertensivi și persoanelor sănătoase. Anumiti fenoli ar putea fi critici pentru reducerea tensiunii arteriale.

EVOO poate scădea colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută pentru nivelurile inițiale care depășesc 120,0 mg/dL și pot crește nivelurile de HDL-c în cazul unui conținut mai mare de fenolici, iar dietele care conțin zilnic EVOO au avut succes în pierderea în greutate în ciuda aportului mai mare de calorii decât dietele LF.

Cea mai scurtă perioadă până la creșterea sănătății și cea mai mică cantitate zilnică de EVOO necesară pentru a îmbunătăți tensiunea arterială, HDL-c și LDL-c au fost de 21 de zile și, respectiv, 25,0 ml (aproape două linguri) pe zi, cu LDL-c și TA diastolică ( DBP) care necesită potențial > 300,0 mg de fenol per kg pentru beneficii maxime. Capacitatea EVOO de a îmbunătăți biomarkerii de diagnosticare a bolilor cardiace congenitale, adică BP, HDL-c și LDL-c, poate fi legată de capacitatea sa de a reduce riscul de CHD.

În general, descoperirile au arătat că încorporarea EVOO în modelele alimentare din dieta mediteraneană poate reduce semnificativ riscul de boli cronice. Consumul regulat de EVOO, începând cu două linguri pe zi, poate îmbunătăți diverși factori de risc în doar trei săptămâni. În plus, EVOO este o alegere superioară pentru reducerea riscului de boli cronice în diete decât alte grăsimi dietetice sau ulei de măsline de tip rafinat.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#ulei masline sanatate, #ulei masline beneficii, #ulei masline extravirgin, #ulei masline, #ulei masline beneficii sanatate , #stiri externe