Ungurii nu mai au loc la Balaton de oficialii maghiari care au cumpărat proprietăți în zonă. Cât de tare au luat-o prețurile razna

Luni, 07 August 2023, ora 16:24
3969 citiri
Ungurii nu mai au loc la Balaton de oficialii maghiari care au cumpărat proprietăți în zonă. Cât de tare au luat-o prețurile razna
Lacul Balaton: tripadvisor.com

Familia lui Orban și mulți alți politicieni din partidul la guvernare Fidesz și familiile lor dețin proprietăți în apropierea lacului: fostul ministru al Justiției Judit Varga are trei proprietăți în satul Balatonhenye, în timp ce actualul ministru de externe Peter Szijjarto deține trei în orașul Balatonederics.

Potrivit rapoartelor din presa maghiară, persoane apropiate Fidesz au fost implicate în zeci de noi proiecte de construcție în jurul lacului, inclusiv hoteluri, cluburi de iaht și plaje.

Din cauza restricțiilor de călătorie, a penuriei de combustibil, apoi a prăbușirii forintului maghiar, lacul Balaton a devenit din ce în ce mai popular în timpul pandemiei, ceea ce a dus la o creștere uriașă a prețurilor. Afacerea din ce în ce mai profitabilă de la Balaton, supranumit Marea Ungariei în țara fără ieșire la mare, a dus la construirea de noi hoteluri masive, plaje artificiale și cluburi private de navigație.

Însă popularitatea lacului, schimbarea lui spre a servi turiști mai înstăriți, plus inflația fulgerătoare din Ungaria, au făcut ca gustările pe plajă, ca să nu mai vorbim de cazare la prețuri accesibile, să devină un lux pentru ungurul obișnuit. Chiar și mulți localnici nu își mai permit să locuiască acolo: unii nu au de ales decât să se mute, potrivit europa liberă.

Pentru turiștii străini și maghiari, multe destinații din Bulgaria, Grecia și Italia sunt acum mai ieftine decât Lacul Balaton, cu prețul mediu al camerelor în jur de 67 de euro pe noapte.

Și dacă nu ești bogat, nici să nu te gândești să cumperi o casă. Prețurile proprietăților din oraș au ajuns Budapesta din urmă, spune Fatime Major Bekefi, agent imobiliar din Balatonfured. În timp ce populația locală a orașului este în declin din 2016, mulți unguri bogați și-au cumpărat acolo a doua sau a treia locuință.

Cu prețurile majorate la proprietăți și ratele ipotecare mari, tinerii localnici se luptă să cumpere proprietăți în Balatonfured, majoritatea fiind nevoiți să închirieze. Nici asta nu este ușor, spune Major Bekefi, citat de europa liberă, deoarece „sunt puține proprietăți de închiriat, iar prețurile sunt în creștere”.

Problema nu este doar că localnicii nu pot cumpăra proprietăți în acest paradis maghiar. Mulți nici măcar nu pot merge la plajă. Majoritatea plajelor din Balaton sunt acum private, cu taxe de intrare variind de la câteva sute la 10.000 de forinți (26 de euro).

Băuturile răcoritoare sunt vândute la suprapreț. Pentru persoanele cu un salariu net de 240.000 de forinți (620 euro) pe lună, media pentru zonă conform datelor din 2020, aceste plaje private sunt în mare parte inaccesibile.

Potrivit lui Roland Molnar, președintele Asociației Tineretului Defavorizat din Veszprem, oraș aflat la doar 14 kilometri de Balaton, mulți tineri sau oameni cu venituri mici nu mai ajung la lac.

Mulți localnici luptă împotriva transformării lacului Balaton într-un loc de joacă pentru bogați. „Plaja aparține celor care merg pe plajă”, consideră Karoly Herenyi, marinar, rezident local și fost președinte interimar al Forumului Democrat Maghiar de stânga.

Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii așteaptă cu nerăbdare vacanțele din sezonul estival. Unii știu deja unde vor merge, alții planifică să vadă locuri noi. O discuție despre planurile de vacanță pentru anul...
#Ungaria, #lacul balaton, #turism, #unguri, #preturi, #oficiali, #Fidesz , #ungaria