Dezamăgirea cruntă trăită de cei 700 de jurnaliști prezenți la summitul UE din Spania. Liderii europeni i-au lăsat cu ochii în soare

Vineri, 06 Octombrie 2023, ora 07:26
3308 citiri
Dezamăgirea cruntă trăită de cei 700 de jurnaliști prezenți la summitul UE din Spania. Liderii europeni i-au lăsat cu ochii în soare
Liderii UE reuniți în Spania au refuzat să facă declarații FOTO Twitter

Un summit care a reunit aproape 50 de lideri europeni, zeci de consilieri şi cohorte de jurnalişti s-a încheiat joi ca un fleac, pentru că cei adunaţi la Granada, în Spania, nu au reuşit să facă niciun progres semnificativ pentru a rezolva conflictele de la uşa Europei sau orice altă problemă regională, comentează POLITICO despre reuniunea Comunităţii Politice Eurpene (CPE).

Cea de-a treia ediţie a proiectului preferat al lui Emmanuel Macron, Comunitatea Politică Europeană, a fost prezentată de consilieri ca o oportunitate de a negocia pacea între Armenia şi Azerbaidjan, aflate în război, de a aplana tensiunile din Balcani şi de a purta o conversaţie strategică despre securitatea continentului.

În timp ce liderii s-au reunit în jurul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski - care a venit personal în Granada pentru a consolida sprijinul Europei, în contextul în care în Statele Unite apar pierdici pentru ajutorul acordat Ucrainei, aceştia nu au reuşit să facă progrese în ceea ce priveşte celelalte conflicte de pe continent, în absenţa unor actori cheie.

Speranţa participanţilor de a lua măsuri pentru a rezolva criza umanitară din Nagorno-Karabah a fost spulberată după ce atât preşedintele azer Ilham Aliev, cât şi omologul turc Recep Tayyip Erdoğan au decis să lipsească de la reuniune. Liderii europeni sperau să găzduiască prima întâlnire între Aliev şi Nikol Pashinian, premierul din Armenia, de când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă fulgerătoare în Nagorno-Karabah, declanşând un exod de 100.000 de refugiaţi armeni. Azerbaidjanul a acuzat Franţa de părtinire în negocieri şi, în cele din urmă, a acceptat să discute, dar numai sub auspiciile UE, de la Bruxelles, potrivit consilierului prezidenţial al lui Aliev, Hikmet Hajiev.

Încercările de a dezamorsa tensiunile dintre Kosovo şi Serbia au fost la fel de zadarnice. Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a refuzat să discute cu omologul său sârb Aleksandar Vučić, dacă nu se impun sancţiuni împotriva Belgradului, în urma unei incursiuni sârbe în Kosovo.

JURNALIŞTI LĂSAŢI CU OCHII ÎN SOARE

Sentimentul de inutilitate al summitului informal a culminat atunci când ţara gazdă, Spania, a anulat în ultimul moment o conferinţă de presă planificată, punctul culminant al summitului pentru aproximativ 700 de jurnalişti. Conferinţa ar fi trebuit să includă declaraţii şi să marcheze în mod oficial transferul preşedinţiei Comunităţii Politice Europene de la Spania către Regatul Unit.

Lipsa de entuziasm a liderilor de la summit a fost evidentă încă de la începutul zilei, când mulţi dintre invitaţi nu s-au deranjat să se oprească şi să împărtăşească câteva gânduri cu masa de jurnalişti care îi aşteptau, mai scrie POLITICO. Premierul italian Giorgia Meloni a trecut pe lângă ei vorbind la telefonul mobil. Nici cancelarul german Olaf Scholz şi nici premierul Rishi Sunak din Marea Britanie nu au vorbit cu presa. Emmanuel Macron - a cărui idee a fost de a crea Comunitatea Politică Europeană - nu a avut nimic de spus la intrarea în reuniune.

În timpul unei conferinţe de presă, aproape de finalul zilei, preşedintele francez a făcut o zugrăvire curajoasă a evenimentelor de peste zi. Pe lângă consolidarea cooperării pentru combaterea criminalităţii cibernetice între cei 47 de membri ai CPE, el a prezentat discuţiile despre Armenia - care au avut loc în absenţa principalului antagonist, Azerbaidjanul - ca dovadă a utilităţii reuniunii. Întrebat despre faptul că SUA a blocat ajutorul pentru Ucraina, preşedintele francez a spus că sprijinul de miliarde de dolari din partea SUA este o "completare minunată" a contribuţiei UE, dar a avertizat că "nu poate înlocui mobilizarea europeană". Dar preşedintele francez, care a fost la originea ideii iniţiale a CPE, a răspuns la mai puţine întrebări din partea jurnaliştilor decât de obicei înainte de a se alătura celorlalţi lideri pentru un tur de seară în Alhambra.

O MINI-ONU, O PIAŢĂ ÎN CARE LIDERII POT FACE AFACERI

Preşedinţia spaniolă a refuzat să explice de ce a fost anulată conferinţa de presă principală. Potrivit unui diplomat UE, pentru nu au existat "probleme fundamentale", aproape că nu a fost nevoie de declaraţii de presă. "Este o mini-ONU, este o piaţă unde liderii pot să facă afaceri", a declarat diplomatul, sub protecţia anonimatului.

Când Macron a lansat CPE, în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei în mai 2022, ambiţiile sale nobile erau de a crea "un nou spaţiu de cooperare" şi de a contribui la pace şi securitate, nu de a fi un simplu Davos pentru lideri, reaminteşte POLITICO.

Deşi s-au făcut puţine progrese în ceea ce priveşte rezolvarea conflictelor, discuţiile s-au concentrat asupra migraţiei, un subiect fierbinte pentru Rishi Sunak din Marea Britanie, a cărui ţară, după Brexit, are puţine oportunităţi de a discuta această problemă cu ţările europene.

Un eveniment paralel între Sunak, Meloni şi prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a dus la promisiuni de a spori cooperarea în ceea ce priveşte schimbul de informaţii şi operaţiunile de combatere a traficului de persoane în ţările de tranzit şi de plecare, potrivit lui Macron.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#Uniunea Europeana, #Spania, #declaratii, #Granada, #summit , #Uniunea Europeana