Implementarea Planului Național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România (cod SMIS 136899)

Advertorial
Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 15:31
2789 citiri
Implementarea Planului Național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România (cod SMIS 136899)
FOTO: ursulbrunsinoi.ro

Activitatea 3. Înființare complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun

Activitatea este implementată de RPLP KRONSTADT Brașov, partener în cadrul proiectului „IMPLEMETAREA PLANULUI DE ACȚIUNE PENTRU CONSERVAREA POPULAȚIEI DE URS BRUN DIN ROMÂNIA”, cod SMIS 136899. Proiectul este derulat de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultura ”MARIN DRĂCEA”, Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA și RPLP KRONSTADT, Regie publică locală a pădurilor primăriei orașului Brașov.

Această activitate va contribui la implementarea acțiunii A.5.1. Îmbunătățirea capacității instituționale din cadrul Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 625/2018. La data de 25.05.2023, Primăria Municipiului Brașov a emis pentru această investiție Autorizația de construcție nr. 199, fiind declanșate procedurile de contracte a lucrărilor, bunurilor și serviciilor aferente. Investiția în vederea înființării unui complex dedicat ursului brun, se desfășoară pe o suprafață generoasă de 61,18 hectare și împrejmuire de 6.000 m, reflectând angajamentul ferm pentru protejarea acestui mamifer și a habitatului său natural, pentru care nu există alternative viabile de reabilitare sau reintegrare în sălbăticie. Detaliile privind împrejmuirea, dimensiunile compartimentelor și specificațiile pentru fiecare categorie de urs (mascul, femelă, femelă cu pui, pui) subliniază atenția acordată nevoilor individuale ale acestor animale sălbatice.

Complexul se structurează în compartimente specializate pentru a răspunde necesităților diferitelor categorii de urși. Ursul mascul ocupă o suprafață de 41,79 hectare (cu o împrejmuire de 2.755 de metri). Ursul femelă și puiul beneficiază de spații distincte, cu suprafețe de 16,82 hectare și, respectiv, 1,35 hectare (fiecare cu împrejmuiri de 2.233 de metri și, respectiv, 461 de metri). În plus, sunt disponibile compartimente de carantină, dedicate gestionării sănătății și siguranței. Compartimentul de carantină pentru urs mascul se întinde pe o suprafață de 0,71 hectare, cu o împrejmuire de 377 de metri, în timp ce compartimentele de carantină pentru urs femelă cu pui și urs pui ocupă suprafețe de 0,36 hectare și, respectiv, 0,12 hectare, cu împrejmuiri de 259 de metri și, respectiv, 161 de metri.

Fiecare dimensiune și specificație a compartimentului au fost planificate cu atenție pentru a crea atât un mediu care să încurajeze comportamentul natural și să asigure bunăstarea animalelor sălbatice, cât să și asigure limitarea interacțiunii nefavorabile dintre om-urs.

În cadrul acestui proiect, împrejmuirile exterioare sunt amplasate meticulos pentru a urmări în mod natural limitele terenului, inclusiv văile și culmile. Ele vor fi discret mascate în proximitatea porții de acces, prin utilizarea de specii arbustive, ținând cont, în același timp, de caracteristicile distincte ale ursului brun. Aceste împrejmuiri sunt concepute să ofere o soliditate deosebită, punând accentul pe siguranță.

Pentru a asigura securitatea perimetrului și a detecta eventualii intrușii, va fi instalat un sistem de supraveghere video performant. Acest sistem permite intervenții rapide în cazul calamităților naturale ce pot afecta complexul, oferă posibilitatea monitorizării comportamentului urșilor și a evoluției stării lor de sănătate.

În efortul continuu de a minimiza contactul dintre urs și om, aducem împreună tehnologii inovatoare și practici responsabile în cadrul proiectului nostru de conservare a ursului brun:

1. Instalarea funicularelor pentru hrănire (două linii)

Într-o abordare inedită, vor fi instalate funiculare special concepute pentru a asigura hrănirea dispersată a urșilor, răspândind hrana în multiple puncte de pe suprafața complexului. Această tehnologie nu doar maximizează distribuția hranei, dar și minimizează contactul direct între urs și om, contribuind, astfel, la securitatea interacțiunii.

2. Cușcă cu platformă pentru transport

Introducem cuști special adaptate pentru transport, asigurând mobilitatea sigură a animalelor în cadrul complexului. Aceste cuști sunt proiectate pentru a minimiza stresul asupra animalelor și pentru a facilita transportul acestora în caz de necesitate.

Funicularele și cușca vor fi livrate la data de 20 decembrie, dată la care va avea loc procesul de recepție și verificare a acestora.

3. Dronă pentru hrănire și supraveghere

Va fi achiziționată o dronă, avansată din punct de vedere tehnic, ce va fi utilizată pentru hrănirea și monitorizarea urșilor. Tehnologia se dovedește esențială pentru prevenirea și gestionarea eficientă a oricăror conflicte ce pot apărea între exemplarele din interiorul complexului. De asemenea, drona asigură hrănirea puilor de urs, eliminând orice posibilitate de contact direct cu omul.

Contractul pentru dronă a fost semnat, iar la data de 20 decembrie va începe procesul de lucru efectiv cu drona, fiind planificate testări ale acesteia. Ulterior, în cadrul unui program de instruire, se vor pregăti patru persoane pentru utilizarea ei. Procesul a început deja cu partea teoretică.

4. Servicii medicale veterinare de specialitate

Sănătatea și binele animalelor vor fi asigurate prin furnizarea unor servicii medicale veterinare de specialitate. O echipă de experți va monitoriza constant și va interveni prompt pentru orice necesitate medicală a exemplarelor de urs brun din cadrul complexului.

Prin utilizarea acestor tehnologii moderne și practici responsabile, se realizează o infrastructură cu dublu rol: conservarea populației de urs brun din România, prin creșterea, îngrijirea, reabilitarea și protecția unor exemplare de urs brun, și educațional cu privire la această specie.

Dacă vrei să rămâi la curent cu desfășurarea acestui proiect, dar și cu celelalte măsuri de management aplicate și/sau etologia ursului brun din România, îți recomandăm să urmărești:

Pagina de Facebook „Ursul - coexistență și gestionare durabilă” - https://www.facebook.com/ursulbrunsinoi;

Site-ul proiectului - https://ursulbrunsinoi.ro/;

Pagina de Youtube - https://www.youtube.com/@ursulsinoi.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#urs brun, #ursul brun si noi, #plan national, #implementare , #stiri sociale