Comisia Europeană și producătorii de medicamente Pfizer și BioNTech au ajuns vineri, 26 mai, la un acord privind modificarea contractului de furnizare a vaccinurilor anti-Covid, în contextul în care UE vrea să reducă numărul dozelor comandate.
Potrivit Reuters, acordul vine după luni întregi de negocieri și pe fondul presiunilor exercitate asupra Bruxellesului de guvernele statelor membre, care au cerut modificare contractului din cauza excesului global de doze de vaccin. În urma cererii scăzute pentru rapel, mai multe țări au distrus o cantitate importantă de doze de vaccin.
Contractul modificat corespunde ”nevorilor în evoluție”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.
Contractul inițial, semnat în mai 2021, prevedea ca UE să cumpere 900 de milioane de doze de la Pfizer/BioNTech în 2022 și anul acesta, cu o opțiune pentru încă 900 de milioane, până la sfârșitul anului 2023. Aproximativ jumătate din primele 900 de milioane de doze din acel contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut anul trecut, iar UE nu și-a exercitat opțiunea suplimentară.
O sursă a declarat pentru Reuters că modificarea contractului prevede reducerea cu aproximativ o treime a numărul dozelor de vaccin pe care UE trebuie să le cumpere.
În schimb, cele două companii au cerut blocului comunitar să plătească o taxă pentru fiecare doză anulată, a precizat sursa, fără a da mai multe detalii.
Contractul modificat mai prevede că UE va continua să aibă acces la vaccinuri adaptate noilor variante de îndată ce acestea vor fi autorizate de autoritățile de reglementare.
De asemenea, potrivit acordului, termenul de livrare a vaccinurilor ar putea fi extins până în 2026, mai menționează Reuters.