România trebuie să mai primească 27 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. Câți români cer să se mai vaccineze

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 16:20
2328 citiri
România trebuie să mai primească 27 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. Câți români cer să se mai vaccineze
Vaccin anti-Covid FOTO Pixabay

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat vineri, 20 octombrie, că România nu va achiziţiona ”în cantitate extrem de mare” vaccinuri pentru care nu există interes la nivelul populaţiei.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, Rafila a precizat că, teoretic, doar de la Pfizer ar mai trebui luate 27 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

”Sigur că aceste contracte, care se află încă în vigoare, instituie obligaţii pentru România, inclusiv obligaţii de plată. Negociem cu Comisia Europeană, care a reprezentat România, dar faptul că guvernele anterioare şi-au asumat aceste contracte prin memoradumuri semnate de fostul prim-ministru, domnul Cîţu, instituie aceste obligaţii pentru ţara noastră şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie încât să ajungem la o înţelegere amiabilă care să protejeze resursele publice. Nu am un răspuns minune la chestiunea asta, însă am un răspuns asumat, că în niciun caz nu vom achiziţiona vaccinurile care sunt în cantitate extrem de mare şi pentru care nu există în momentul de faţă, şi probabil că nici în viitor, interes la nivelul populaţiei. Discutăm de cantităţi foarte mari de vaccinuri, doar de la Pfizer ar trebui să mai luăm, teoretic, vreo 27 sau 28 de milioane de doze de vaccin”, a spus ministrul.

Rafila a mai declarat că după venirea sa la Ministerul Sănătăţii au fost vândute 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de circa 150 de milioane de euro.

El a menţionat că în perioada pandemiei Unifarm a cumpărat ”foarte multe” materiale sanitare, iar ”multe dintre ele nu erau corespunzătoare” din punct de vedere calitativ. Acestea există în continuarea în depozitele Unifarm şi au făcut subiectul investigaţiilor referitoare la modul în care au fost realizate achiziţiile în perioada pandemiei.

”Sigur că pe partea de anchetă penală nu pot să vă dau foarte multe detalii, dar este evident că s-au cumpărat. Acolo a existat un împrumut pentru Unifarm, în valoare de 1.150.000.000 de lei, care în mod evident, nu a fost folosit corespunzător, pentru că cea mai mare parte din materialele şi echipamentele achiziţionate de Unifarm se găsesc încă în depozite. Nu au putut fi folosite din cauza unor carenţe de natură tehnica şi a unor specificaţii care probabil că n-au fost cele corecte”, a spus el.

Câți români se mai vaccinează anti-Covid

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat că 183 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în săptămâna 9 - 15 octombrie cu Pfizer Omicron adaptat la noile tulpini de coronavirus, ser a cărui administrare a început pe 28 noiembrie 2022.

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.924.172 de doze de vaccin anti-COVID. 8.131.355 de persoane au primit schema completă, iar 2.669.478, doza a treia.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 20.106 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.248 de tip local şi 17.858 de tip general.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Fostul premier care a votat împotriva listei comune PNL şi PSD la alegeri: ”E o alianţă toxică”
Fostul premier care a votat împotriva listei comune PNL şi PSD la alegeri: ”E o alianţă toxică”
Fostul premier Florin Cîţu a anunţat că a votat, la Biroul Politic Naţional de PNL de miercuri, 21 februarie, împotriva listei comune PNL şi PSD la alegeri. „La BPN de azi am votat...
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
#vaccin anticovid, #vaccin pfizer, #romani vaccinati, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii, #Florin Citu , #coronavirus