Valeriu Steriu, la TV Ziare.com: Fara subventii, se inchid 30.000 de ferme in 2010

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 13:04
1537 citiri
Valeriu Steriu, la TV Ziare.com: Fara subventii, se inchid 30.000 de ferme in 2010

Lipsa subventiilor va inchide aproximativ 30.000 de ferme, a declarat, pentru TV Ziare.com, deputatul PSD Valeriu Steriu.

"Conform estimarilor Agrostar, se preconizeaza ca peste 30.000 de ferme se vor inchide in 2010 datorita lipsei subventiilor", a declarat Steriu, adaugand ca asta inseamna 30.000 de someri, pe langa alte cateva zeci de mii de persoane care lucrau in domeniu, alaturi de acestia si care vor avea o contributie mai mica la bugetul de stat.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Valeriu Steriu.

Anul acesta, guvernul Boc a anulat absolut toate subventiile care se acordau pana acum agricultorilor, adauga deputatul: subventiile pentru lapte, carne, subventiile la hectar si subventiile pentru motorina, dar si cele pentru apa si electricitate, ceea ce va face fermierii sa realizeze ca nu au niciun viitor. Agricultura romaneasca ramane, astfel, la nivel de subzistenta.

"Avem din 2010, o neimplicare a statului in ceea ce priveste subventia pe apa la irigatii si pe electricitae, ceea ce scumpetste cu 80% costul irigatiilor. Asta va duce la o utilizare modesta sau aproape inexistenta a irigatiilor in unele zone", explica Steriu.

Fermierii vor iesi in strada

Steriu sustine ca situatia va duce la ample proteste ale fermierilor, care vor iesi in strada pentru a cere subventionarea agriculturii si spera ca nu se va ajunge in situatia din 1997, cand politicile de dreapta au dus la situatii in care crescatorii de animale le-au sacrificat pentru ca nu aveau bani sa le hraneasca.

Nici programul "Primul Siloz" al premierului Emil Boc nu ajuta foarte mult agricultorii, acesta fiind destinat mai degraba marilor marilor producatori de culturi de cereale.

"Problemele se regasesc in special in randul taranilor care au credite in banca si de anul acesta nu le vor putea plati. Dupa calculele mele, o ferma de vaci de lapte cu 20 de vaci are mai putin cu 300 de milioane (de lei vechi) in acest an, bani pe care ii utiliza pentru furaje sau investitii", a declarat Steriu.

Deptuatul aminteste ca o mare problema in agricultura o reprezinta si taxele mari, TVA-ul de 19% la alimente fiind mult prea mare. O taxa pe alimente de 5% ar fi suficienta pentru a oferi romanilor alimente ieftine din productia locala si ar reduce si evaziunea fiscala, deci ar mari incasarile la buget, adauga Steriu.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...