Zgonea considera inutila existenta unor comisii parlamentare

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 14:27
1783 citiri
Zgonea considera inutila existenta unor comisii parlamentare

Primul Congres al Romanilor de Pretutindeni, care ar urma sa aiba loc la Bucuresti la data de 25 martie, a starnit o serie de discutii in Birourile permanente reunite ale Parlamentului cu privire la activitatea anumitor comisii parlamentare, activitate care s-ar suprapune cu cea a altor comisii sau care nu s-ar justifica.

In context, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, considera ca ar trebui restransa activitatea unor comisii sau altele chiar desfiintate.

In ultima sedinta a Birourilor permanente reunite din sesiunea trecuta, care a avut loc la 21 decembrie 2015, a fost discutat un document privind metodologia organizarii alegerii delegatilor la Congresul Romanilor de Pretutindeni. Documentul a fost intocmit de Comisiile romanilor de pretutindeni din Senat si Camera Deputatilor.

Potrivit stenogramei sedintei, presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a aratat ca acest congres se va organiza "pentru prima data" in istoria tarii, la manifestare urmand sa participe 300 de delegati, iar banii necesari, 300.000 de euro, fiind asigurati si deja cuprinsi in bugetul Camerei Deputatilor. Congresul Romanilor de Pretutindeni este programat sa aiba loc la data de 25 martie.

Subiectul a starnit o serie de discutii mai aprinse in sedinta BPR referitoare la numarul prea mare de comisii parlamentare.

"Spre deosebire de alte parlamente, noi avem doua comisii de afaceri europene care au aceleasi instrumente si aceleasi obligatii, si, la fel, avem si la Comisia pentru romanii de pretutindeni.

(...) In loc sa facem o singura comisie pentru afaceri europene si o singura comisie care sa se ocupe de romanii din afara granitelor tarii asa cum ar trebui, in schimb avem o Comisie UNESCO care nu face nimic, pe care am facut-o pentru o persoana acum vreo zece ani si care a ramas asa, fiind singurul Parlament din lume in acest fel, toate atributiile fiind pe Guvern in materia UNESCO, nefiind legata de activitatea parlamentara, dar noi am ramas cu ea, pentru ca nu exista vointa din partea liderilor grupurilor parlamentare.

Eu spun de doi ani de zile: noi avem o Comisie pentru revolutionari, care nu mai are obiectul activitatii, dar noi o pastram la 26 de ani de la Revolutie", a declarat Zgonea in sedinta Birourilor permanente, potrivit stenogramei citate.

El a adaugat ca a propus liderilor grupurilor parlamentare ca, atunci cand va exista vointa politica, sa se restranga activitatea comisiilor mentionate.

"In ceea ce priveste Comisia pentru revolutionari, va spun cu sinceritate ca m-am uitat pe ultimele ordonante si la 'atributiile comisiei' si comisia nu mai are nici un atribut, decat ca comisia este chemata in judecata pentru fapte si actiuni care au fost acum circa zece ani, cand s-a suplimentat numarul de revolutionari.

Este obligatia Comitetului liderilor (de grupuri parlamentare - n.red.) sa faca propunerile, eu doar va ridic aceasta problema si va aduc la cunostinta ca la 26 de ani de la Revolutie noi mai facem ceva ce nu mai avem in atributii. Putem sa facem altceva - o subcomisie, dar nu o comisie permanenta", a mai mentionat Valeriu Zgonea.

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a adaugat ironic ca unele comisii se pot desfiinta, "dar ar fi pacat pentru ca unii isi pierd pozitiile".

Citeste si:
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu (USR-PLUS) a fost revocat de premierul Florin Cîțu din fruntea Gărzii de Mediu luni, 20 septembrie. La doar două zile după, în timpul unui interviu, acesta a primit un...
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Cine conduce România? Cîțu? Aspirantul la șefia PNL se dă, ca Superman, omnipotent, dar nu e decât o etichetă falsă, din puzderia caracterizând viața politică a unei țări, vai,...
Sursa: AGERPRES