Vosganian: Propaganda PD, neavand sa dea romanilor paine, le da WikiLeaks

Marti, 29 Martie 2011, ora 09:47
1102 citiri
Vosganian: Propaganda PD, neavand sa dea romanilor paine, le da WikiLeaks
Foto: Arhiva

Relatiile economice cu SUA trebuie imbunatatite, in contextul in care prezenta investitiilor americane e relativ scazuta ca pondere in totalul investitiilor straine, sustine fostul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Afirmatia a fost facuta in replica la cablograma publicata de WikiLeaks in care un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti l-a descris ca fiind "filorus".

"Am doua comentarii. Cel dintai e, de fapt, o intrebare: daca as fi fost o voce atat de puternica in privinta asta, cum de nimeni nu a auzit-o in timpul mandatului meu si nici dupa aceea si singurul care a auzit a fost un functionar (sau student in practica, ma rog) al Ambasadei SUA? In al doilea rand, ce e rau sa vrei sa imbunatatesti relatiile economice (caci numai despre ele putea fi vorba, dat fiind ca eu eram ministru al economiei) cu un stat cu care deficitul comercial e de cateva miliarde de euro?

Eu am lansat conceptul de diplomatie economica, in care am propus dezvoltarea relatiilor comerciale pentru reducerea deficitului comercial si recastigarea unor piete, ceea ce insemna si Rusia, si China, si India, si Orientul. Din pacate, nu am fost decat trei luni ministrul comertului exterior (decembrie 2006 - martie 2007), iar conceptul nu a fost promovat (...)

Oricum, nu am vazut nicaieri in acest text ca o imbunatatire a relatiilor economice cu Rusia, in viziunea mea, ar fi insemnat o racire a relatiilor cu Occidentul. Sunt convin ca, oricat s-ar cauta in biografia mea, nu s-ar putea gasi vreo declaratie in acest sens. De altfel, eu cred ca si relatiile economice cu SUA trebuie imbunatatite, prezenta investitiilor americane e relativ scazuta ca pondere in totalul investitiilor straine (de ordinul a catorva procente)", scrie Vosganian pe blogul sau.

Fostul ministru s-a abtinut sa comenteze afirmatiile potrivit carora ar fi un "critic pe la spate al proiectului Nabucco".

"In legatura cu Nabucco se spune ca pe fata am sustinut proiectul, in speranta ca va duce la reducerea pretului la gaze, dar, citez se pare ca sunt un critic pe la spate. Cred ca aceasta formulare nici nu poate fi comentata. Mi-e greu sa comentez ceea ce o persoana vede nu ceea ce este, ci ceea ce pare a fi la mine, si nu prin fata, ci pe la spate. Oricum, nu am facut niciodata vreo declaratie impotriva Nabucco - mai bine zis, nu mi-a trecut prin minte asa o tampenie, nici macar "pe la spate" - si, in plus, am fost unul dintre militantii acestui proiect, asa cum agenda mea de atunci si participarile la evenimentele legate de acest proiect o pot dovedi", afirma Vosganian.

Pe durata mandatului meu nu s-a semnat nici un contract de gaze cu rusii

Vosganian mai scrie pe blogul sau ca nu a reusit sa inteleaga ce s-a incercat sa se transmita la Washington prin respectiva telegrama cu privire la pozitia sa fata de pretul gazelor.

"In legatura cu pretul la gaze, n-am reusit sa inteleg ce vrea sa spuna aceasta informare. Pe de o parte, as fi sustinut ca preturile gazelor rusesti nu sunt mari, pe de alta parte as fi sustinut ca trebuie micsorate si trebuie sa facem presiuni asupra rusilor sa le reduca. Poate ca cel care a scris textul ne va explica intr-o buna zi.

Tot ce ii pot spune autorului anonim este ca pe durata mandatului meu nu s-a semnat nici un contract de gaze cu rusii, ele fusesera semnate inainte de mandatul meu si expirau dupa ce mi-am incheiat mandatul de ministru. Si ca, oricum, in anul 2008, la care se refera informarea, pretul international al petrolului a urcat pana la 147 dolari/baril, maxim de pret al tuturor timpurilor, astfel incat ar fi fost destul de riscant pentru Romania sa intre in negocieri pe termen lung pentru un nou contract cu gaze naturale", conchide Vosganian.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Varujan Vosganian WikiLeaks, #Vosganian propaganda PDL, #Vosganian Moscova Washington , #PNL
Comentarii