Vasile Dancu, incantat de Iron Maiden: Clujul este capitala!

Duminica, 15 August 2010, ora 20:16
1665 citiri
Vasile Dancu, incantat de Iron Maiden: Clujul este capitala!
Foto: Arhiva

Social democratul Vasile Dancu este mandru ca orasul Cluj a devenit populat de metalisti veniti sa asiste la concertul Iron Maiden, iar asta il face sa creada ca pentru o zi "Clujul este Capitala".

"In seara asta, la Cluj, canta Iron Maiden. Si o sa cante invartita lor celebra Transylvania. Nu as fi crezut vreodata sa traiesc asta. Orasul este asaltat de metalisti, iar eu am un sentiment ciudat de mandrie. Altul decat cel visat de Ghita Funar. Clujul este capitala!", scrie Vasile Dancu pe blogul personal.

Cu toate acestea, social democratul explica motivul "mandriei" si cum se manifesta ea atunci cand este vorba de statutul unui oras de a fi capitala.

"Oamenii au o mare slabiciune pentru distictii, titluri, diplome, decoratii sau alte tinichele. De aceea, exista o adevarata industrie de exploatare a acestei dorinte simple de diferentiere. Exista si un banc foarte inspirat cu Domnul si Sfantul Petru care imparteau inteligenta cu polonicul, cu ligura, cu lingurita, iar apoi, cand s-a terminat, Dumnezeu i-a spus sfantului care era ingrijorat: nici o problema, celorlalti da-le diplome", noteaza acesta.

Vasile Dancu reitereaza ideea ca dupa Revolutie romanii au avut o frenezie "imbecila" legata de acordarea titlului de "Oras martir", desi majoritatea locuitorilor marilor orase au stat pititi pe dupa perdele.

"Pe vremea lui Ceausescu era batalia pentru "Erou al noii revolutii agrare". Dar cel mai tare se bat orasele pentru a deveni capitale. Adica locuri centrale pentru administratie sau pentru alte lucruri. Ma intriga intotdeauna iesenii care spun ca ei sunt capitala culturala a Romaniei, desi acest lucru se mai vede doar in casele memoriale sau prin epigramistii penibili pe care-i aduc la majoritatea chefurilor.

Si Clujul se crede capitala Transilvaniei, Sibiul capitala sasilor, Timisoara - capitala Banatului si Targu Mures capitala ungurimii din Romania", mai crede sociologul.

Asa putem creste nivelul de civilizatie

Cu toate acestea, Vasile Dancu subliniaza faptul ca nu e nimic rau in "mania capitalelor", ca poate asa oamenii vor incerca sa se poarte ca atare si nivelul de civilizatie ar putea creste.

"O capitala este locul unde se muta buricul miscator al Pamantului la un moment dat. Si sunt doua semne importante pentru asta. In primul rand, este un sentiment inaltator pe care-l are cel care este cetatean, un fel de plutire peste lucruri, o forma de aroganta ce te indemna sa dai telefoane unor bucuresteni pe care-i cunosti.

Un fel de uitare a provincialismului sau frustrarilor generate de handicapuri sau nedreptati reale sau imaginare. Un fel de sentiment al razbunarii istorice, tampit, in fond, dar dulce la simtire.

Al doilea lucru este sa se nasca un pelerinaj spre orasul tau. Inclusiv prietenii sau cunoscutii de la Bucuresti, pentru care sa-ti vina sa pregatesti o masa pe terasa casei tale, iar cei plecati in America sa te sune ca ar vrea sa fie acasa", conchide acesta.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#Vasile Dancu Iron Maiden, #Cluj Capitala Iron Maiden, #Vasile Dancu mandru , #PSD