Celebritati protestatare (Galerie foto)

Duminica, 25 Martie 2012, ora 18:30
2149 citiri
Celebritati protestatare (Galerie foto)
Foto: time

Pe 16 martie anul acesta, actorul George Clooney a fost arestat pentru participarea la un protest realizat in fata Ambasadei Sudanului din Washington DC si care avea o cauza nobila. Clooney, insa, nu este singura celebritate care s-a folosit de faima ei pentru a veni in sprijinul altor oameni.

Potrivit Time, iata cateva vedete care au protestat la un moment dat pentru diverse cauze.

1. George Clooney

Multe dintre vedete incearca sa protejeze animalele sau mediul, insa, putine se implica in probleme mai stringente, cum a facut Clooney. In 2006, el si tatal lui, Nick, care este jurnalist, au mers in regiunea Darfur din Sudan pentru a se documenta asupra crizei umanitare de acolo, care afecteaza sute de mii de oameni. El a pus si bazele unei organizatii non-profit, numita "Not on Our Watch", alaturi de colegii de breasla Brad Pitt si Matt Damon, si s-a intors in Sudan de mai multe ori pentru a atrage atentia asupra crizei din aceasta tara.

In 2010, insa, el a declarat intr-un interviu: "Am fost onorat sa ma pot folosi de celebritatea mea pentru a ajuta oriunde am putut, in special in numele Natiunilor Unite, dar in cazul Darfurului a fost cel mai mare esec din viata mea".

Cu toate acestea, actorul persista in straduinta de a face ceva pentru aceasta regiune, iar la 16 martie anul acesta el a participat la un protest care a avut loc in fata Ambasadei Sudanului din Washington DC, pentru a atrage atentia asupra violentei continue din aceasta tara africana. A fost arestat insa, alaturi de tatal lui de 78 de ani, care a participat si el la manifestatie. Cei doi au fost eliberati mai tarziu, in acea zi, pe cautiune, si au platit o amenda de 100 de dolari.

"Treaba noastra in acest moment este sa incercam sa atragem atentia asupra problemelor din Sudan, iar un mod de a face acest lucru a fost de a ne lasa arestati", a spus Clooney.

2. Russell Simmons

Celebra miscare Occupy Wall Street a fost sustinuta de mai multe vedete de talie internationala, cum ar fi producatorul de film Michael Moore, actrita Susan Sarandon sau actorul Alec Baldwin. Cel mai probabil insa, nicio celebritate nu a dedicat atat de mult timp acestei miscari ca magnatul Russell Simmons.

El a fost prezent la una din intalnirile grupului din New York, a tinut un discurs si a discutat cu protestatarii mai mult de o ora. In plus, a revenit in alta zi si a stat cu protestatarii pana la 5 dimineata, cand politisti din NYPD au amenintat ca vor aresta pe oricine mai ramane.

3. Jane Fonda

In anii '70, actrita Jane Fonda a protestat pentru a ajuta soldatii traumatizati in razboiul din Vietnam. Ea a vorbit de cate ori a avut ocazia in numele acestor soldati. "Am fost furioasa dupa ce am aflat cat de mult au fost mintiti soldatii nostri (americani, n.r.) referitor la motivul pentru care luptam in Vietnam si am fost trista de fiecare data cand am avut tangenta cu un barbat tanar care a fost traumatizat de experientele din razboi", a scris ea pe site-ul ei.

In 1972, Fonda a facut o calatorie in nordul Vietnamului, unde a realizat zece emisiuni de radio in care a denuntat guvernul american si liderii militari.

4. John Lennon si Yoko Ono

Dupa ce cantaretul John Lennon, regretatul membru al trupei The Beatles, s-a insurat cu Yoko Ono, in 1969, cei doi au decis ca valva facuta pe seama mariajului lor sa fie folosita pentru a promova pacea in lume. Ei au pozat intr-un pat deasupra caruia erau asezate doua pancarte pe care scria "Hair Peace" si "Bed Peace". Mai mult, au inregistrat chiar si un cantec intitulat "Give Peace a Chance" ("Ofera pacii o sansa").

5. Susan Sarandon

Actrita care a castigat un premiu Oscar pentru rolul din filmul "Dead Man Walking" ("Culoarul mortii"), in care a jucat si Sean Penn, a sprijinit de-a lungul timpului mai multe cauze. In 1999, spre exemplu, ea a protestat fata de gestul unui politist de a impusca un imigrant vest-african neinarmat - Amadou Diallo, in cartierul Bronx din New York.

Sarandon, alaturi de alti 218 protestatari, a fost arestata de agenti ai NYPD, dar gestul ei a atras atentia asupra brutalitatii si rasismului unor politisti din New York.

6. Sean Penn

Printre miile de protestatari care s-au adunat in luna septembrie a anului trecut in Piata Tahrir din Egipt s-a aflat intr-o zi si actorul Sean Penn, si el detinator de Oscar si activist renumit. Purtand un steag egiptean, Penn a mers prin centrul orasului Cairo, impreuna cu actorul egiptean Khaled el-Nabawi, in incercarea de a spune lumii ca Egiptul era inca un loc sigur de vizitat, in ciuda revoltelor de acolo.

Printre alte actiuni de protest ale actorului Sean Penn s-a numarat si o vizita in Irak, realizata pentru a atrage atentia asupra efectelor razboiului de aici. De asemenea, el a ajutat echipele de salvare din New Orleans, care au actionat in urma uraganului Katrina, si a fondat organizatia J/P Haitian Relief, pentru a sprijini victimele cutremurului devastator ce a avut loc in Haiti, in 2010.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#celebritati protestatare, #vedete protestatare, #vedete proteste, #celebritati proteste, #actori Hollywood proteste arestati , #hollywood