Chef Patrizia Paglieri, despre bucataria noastra si cea italiana, dar si portretul-robot al romanului Interviu

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 08:28
11116 citiri
Chef Patrizia Paglieri, despre bucataria noastra si cea italiana, dar si portretul-robot al romanului Interviu
Foto: Pro TV

Chef Patrizia Paglieri, italianca din juriul MasterChef, este in Romania de la inceputul anilor '90. Indeajuns de mult pentru a se familiariza atat cu felul de-a fi al romanilor, cat si cu bucataria lor.

Si-a facut o imagine clara atat despre mancarea de aici, fiind impresionata mai ales de bucatele pe baza de vanat, cat si despre oameni. De aceea, are si un mesaj pentru romani, pe care l-a transmis prin intermediul Ziare.com: sa fim mai optimisti, mai increzatori in noi insine si sa vedem partea plina a paharului.

Lupta audientelor continua: MasterChef vs. Hell's Kitchen - Iadul bucatarilor

Chef Patrizia ne-a spus si cum ar trebui sa fie concurentul care va castiga show-ul culinar pe care il jurizeaza alaturi de Chef FOA si Chef Adrian, dar si ce ar trebui sa gateasca un barbat pentru a cuceri inima unei femei.

Care ar fi principalele deosebiri intre bucataria romaneasca si ce italiana?

Sunt foarte multe deosebiri si sunt greu de clasificat. Din punctul meu de vedere, bucataria romaneasca are multe feluri de preparate pe baza de carne, spre deosebire de bucataria italiana, care este ceva mai light si are o varietate mai mare de preparate.

Exista ceva ce nu intelegi la romani, din punct de vedere culinar?

Nu. Poate si pentru ca sunt de foarte multi ani in Romania si ma simt apropiata de preparatele romanesti.

Exista un fel de mancare romanesc care te-a surprins placut?

Cu siguranta. M-au surprins placut preparatele romanesti pe baza de vanat.

Care e mancarea pe care o consideri reprezentativa pentru bucataria romaneasca? Dar pentru cea italiana?

Cand e vorba de preparatele traditionale romanesti, as spune sarmale, salata boeuf, zacusca, papanasi, tochiturile moldovenesti, variate feluri de placinte.

Bucataria italiana, la fel ca si cea romaneasca, de fapt este impartita pe regiuni, iar pastele reprezinta un prim preparat reprezentativ. Eu sunt specializata mai mult pe bucataria Ligure.

Si italienii au mamaliga, chiar daca o numesc altfel. In ce combinatii o consuma?

Da, si noi avem un preparat similar. Se numeste polenta, care se gaseste in doua variante - cea de culoare aproape alba, care se serveste de obicei cu peste, si cea galbena, pe care o poti manca cu preparate mai grele, pe baza de carne.

Ca sa cucereasca o femeie, ce-ar trebui sa stie sa gaseasca un barbat, dupa parerea ta?

In primul rand detaliile conteaza. Si spun asta pentru ca in afara de prepararea efectiva a mancarii, trebuie sa stii sa combini vinul potrivit cu preparatul servit, sa stii sa aranjezi o masa, sa alegi fata de masa potritiva, sa pui o vaza cu flori si multe alte lucruri de acest gen.

Apoi, cred ca este suficient sa stii sa prepari un fel principal, care poate fi pe baza de peste sau orice altceva, important este sa fie gustos, simplu si cu ingrediente bine alese.

Cum e posibil ca o doamna care-si petrece in bucatarie mai tot timpul sa-si pastreze silueta intacta? Care ar fi secretul?

Cand lucrezi in bucatarie, si asta poate confirma orice bucatar, esti nevoit sa gusti din toate preparatele. Ca urmare, eu imi asigur necesarul caloric zilnic, fara sa fie nevoie sa am mese bogate. Desigur, atunci cand iau masa sunt atenta la ce consum.

Prefer mesele usoare, dar bogate nutritional. Cam toata viata mea am fost atenta la ce am mancat.

Ai venit in Romania din 1993. Daca ar fi sa faci un portret robot al romanului, ce-ai spune?

Fiind un popor latin, romanii seamana mult cu italienii. Romania a devenit casa mea, aici sunt prietenii mei, clientii mei.

Daca ar fi sa le fac un potret robot, as spune ca sunt oameni muncitori, hotarati, ambitiosi si talentati. Da, romanii sunt talentati in multe domenii.

Le-ai da vreun sfat romanilor (fara legatura cu bucataria)?

Ei bine, cei care ma cunosc ma stiu drept o fire pozitiva, asa ca sfatul meu pentru romani este acela de a fi mai optimisti, sa vada partea plina a paharului, sa fie mai increzatori in ei insisi.

Concurentul cu sanse de castig la MasterChef cu ce ar trebui sa vina in fata ta?

Va trebui sa se prezinte cu un preparat extrem de bun, sa fie un concurent creativ, sa puna accent atat pe gustul mancarii, cat si pe designul din farfurie. Cu alte cuvinte, preparatul sau trebuie sa fie unul de top, demn de un restaurant cu stele Michelin.

Cum ti-ai descrie colegii jurati de la MasterChef? Ce slabiciune are fiecare?

Eu nu am reusit sa le identific slabiciuni, cel putin din punct de vedere profesional. Daca ar fi avut, nu ar fi fost alesi sa faca parte din juriul emisiunii.

Fara sa exagerez, sunt doi colegi perfecti. Consider ca ne completam foarte bine. Adrian este atent la detalii, echilibrat, un tip diplomat, iar FOA este un bucatar care isi exploateaza mult latura creativa si caruia ii place sa incerce mereu ceva nou.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#chef Patrizia MasterChef, #chef Patrizia despre romani, #Chef Patrizia sfat romani, #Patrizia Paglieri juriu MasterChef , #vedete romanesti