Rodica Popescu Bitanescu implineste 73 de ani

Vineri, 05 August 2011, ora 16:24
2957 citiri
Rodica Popescu Bitanescu implineste 73 de ani

Rodica Popescu-Bitanescu, una dintre cele mai indragite actrite de comedie de la noi, s-a nascut in urma cu 73 de ani, pe 5 august 1938, in localitatea giurgiuveana Rasuceni.

Artista complexa, sensibila si profunda in aceiasi masura, cu un ras inconfundabil - aproape marca inregistrata, s-a impus in inima publicului larg prin naturalete, har, si un talent interpretativ debordant.

Dupa ce a absolvit IATC-ul, in 1960 (clasa prof. A. Pop Martian), timp de 6 ani a jucat pe scenele TN Iasi si Barbu Stefanescu Delavrancea Bucuresti, ca din 1966 pana in prezent sa faca istorie artistica la Teatrul National ''Ion Luca Caragiale''.

Roluri memorabile in teatru:

Ines - Castiliana de Lope de Vega

Lucetta - Badaranii de Carlo Colodi

Caliptita - Coana Chirita de V. Alexandri

Manuela - Travesti de Aurel Baranga

Monti - Moartea ultimului golan de Virgil Stoenescu

Lina - Sa nu-ti faci pravalie cu scara de Eugen Barbu

Argentina - Trei frati venetieni de Aldo Collato

Liuba - Faleza de Julius Edlis

Lucy - Rivalii de Richard Sherindan

Bucatareasa - Legenda ultimului imparat de Valentin Nicolau

Puscariasa - O batista-n Dunare de D.R. Popescu

Nastenka - Azilul de noapte de Maxim Gorki

Filmografie selectiva:

Comedie fantastica - 1975 (debut pe marele ecran)

Patima - 1975

Eu, tu si Ovidiu - 1977

Iarba verde verde de acasa - 1978

Dumbrava minunata - 1980

Femeia din Ursa Mare - 1982

Colierul de turcoaze - 1985

Secretul lui Nemesis - 1985

Aripi de zapada - 1985

Coana Chirita - 1986

Harababura - 1990

Cu materialul clientului - 1997

Ministerul Comediei - 1999

Ingerasii (telenovela) - 2008

Dramaturg si regizor

Incepand din 2000 si-a testat potentialul si ca autoare de piese de teatru, trei dintre creatiile proprii, e vorba de Cinci femei in tranzitie, Inca-i bine si Viata de cimitir, jucandu-se practic cu casa inchisa, succesul de public fiind unul fulminant.

In piesa lui Tudor Musatescu "Rendez-vous" inepuizabila actrita a interpretat nu mai putin de 13 personaje.

Pentru marele sau talent si contributia adusa in aproape cinci decenii de cariera artistica in teatrul si filmul romanesc, artista a distinsa de Presedentia Romaniei cu Ordinul National "Serviciul Credincios in grad de Cavaler".

Este casatorita cu juristul Mircea Bitanescu. Nu are copii.

In ciuda varstei (pe care n-o arata), ramane plina de energie, tonica in toate aparitiile publice, incat mai ca ar trebui sa ne cerem scuze pentru ca i-am mentionat anii din buletin.

A.D.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Rodica Popescu Bitanescu aniversare, #mari actori romani, #maestrii comediei romanesti , #vedete romanesti