Otrava pe care o mancam in fiecare zi

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 12:06
18124 citiri
Otrava pe care o mancam in fiecare zi

Acum doua decenii, cand visam sa scapam de salamul cu soia, nici prin cap nu ne trecea ca vom da peste salamul cu E-uri, o varianta mult mai perversa, fata de care soia e floare la ureche.

Ba chiar, dimpotriva, soia este un produs natural, ecologic, proteinele continute sunt nutritive si de multe ori de preferat fata de cele din carne.

Aliment pentru caini si pisici

In schimb, aditivii ne duc, poate nu la mormant, dar foarte probabil la spital sau la medicul de familie. Medicul ne face analizele si ne da o lista cu ce sa mancam. Salam nu, soia da.

Am citit cu atentie continutul carnaciorilor oltenesti: "Carne de porc, slanina, carne de vita, sorici, apa, proteina vegetala din soia, carne de pasare separata mecanic, organe porc, amidon de cartofi, sare, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati), antioxidanti (izoascorbat de sodiu), zahar, conservant (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic), membrana artificala comestibila".

Carne, slanina, organe. Pare OK. Sorici in salam - asta suna ca dracu'. Soriciul e bun rontait la pomana porcului. Soriciul tocat si pastrat in compozitie nu e deloc agreat de organism. Este indigest.

Carnea dezosata mecanic - in cazul nostru, pasarea - cunoscuta in Europa sub denumirea "Mechanically Deboned Meat" {MDM) este folosita in lumea cilivizata pentru alimente destinate pisicilor si cainilor. In organismul uman, poate perturba echilibrul intre calciu si fosfor, din cauza oaselor macinate pe care le contine.

Ne hranim cu otrava

N-a disparut soia, care ne era atat de antipatica altadata, dar s-au adaugat cartofii, care desi surprind, nu dauneaza. In schimb, cam tot ce urmeaza este daunator:

Izoascorbatul de sodiu este nociv pentru aparatul respirator si, in plus, desi antioxidant, este cancerigen.

Nitritul de sodiu (E250) are de asemenea un potential ridicat cancerigen si, folosit in exces, afecteaza sistemul digestiv.

Acidul carminic este mai mult decat o pacoste pentru organism. El poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate. Poate avea efecte negative asupra capacitatii de concentrare si distruge vitamina B12, necesara organismului.

Uneori, producatorii mentioneaza ca acidul carminic este "100% natural". Corect. El se extrage din corpul unei insecte, numita cosenila, dar nu orice produs natural este nevatamator. Suficient sa ne gandim ca si veninul de sarpe, uneori letal, este tot un "produs natural".

Apare, fireste, o intrebare legitima: care-i solutia? Sa ne facem vegetarieni cu totii? Raspunsul la aceasta intrebare il gasim intr-o norma de fabricat carnati, practicata in Anglia: carne de porc, de vita, de pasare (import Turcia), vin, sare, piper alb, usturoi, slanina tocata, otet, ierburi aromate.

Fara conservanti, fara aromatizatori, fara potentiatori de gust si fara... apa. Cu vin, otet, piper, usturoi, si ceva ierburi. Reteta nu este exclusiv englezeasca. Asa ceva exista si in UE, ba si in Romania.

Exista solutie, dar costa

Cautand cu atentie in marketuri, vom observa ca exista, pe langa mezelurile obisnuite, un colt cu "ecomezeluri". Eticheta consemnaza ca mezelul nu contine E-uri si este "afumat natural". Uneori, se specifica si lemnul folosit la afumare.

Aproape as zice ca suntem si noi la nivel european, dar exista un inconvenient: pretul. Este cam dublu fata de celelalte mezeluri. Din cauza pretului, la raionul "cu E-uri" este aglomeratie, iar la celalalt "fara" marfa se invecheste pana ajunge sa se vanda.

Omul, care are de ales intre a-si risca sanatatea si a plati in plus, prefera sa riste. Face economie azi, cand cumpara carnati si plateste banii maine, cand va cumpara medicamente.

Nu mi-am inchipuit ca voi ajunge sa ma intreb cu naivitate: unde e, doamne, salamul cu soia de altadata?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#mezeluri compozitie, #mezeluri daunatoare, #diete fara mezeluri , #alimente