Cancerul testicular - care sunt simptomele si cum poate fi tratat

Luni, 06 Iunie 2016, ora 08:30
17568 citiri
Cancerul testicular - care sunt simptomele si cum poate fi tratat
Foto: Ok Medical

Desi cancerul testicular se numara printre cele mai rare forme ale acestei maladii, afectiunea nu este de neglijat, iar barbatii ar trebui sa mearga fara jena la medic la primul semn ca ceva este in neregula in zona respectiva.

Ziare.com a stat de vorba cu Justin Aurelian, medic specialist urolog la OK Medical, pentru a afla simptomele acestui tip de cancer, factorii de risc si cand devine imperativa operatia.

Specialistul ne-a explicat ca afectiunea poate sa apara la orice varsta, dar cel mai des in cazul barbatilor intre 20 si 40 de ani, "tumorile fiind raritati sub doi ani si peste 70 ani".

Exista asigurari de viata pentru orice. Invata sa o alegi pe cea care ti se potriveste!

Printre simptomele acestei afectiuni se numara modificarea volumului, consistentei si sensibilitatii testiculului. Daca testiculul este marit, dur si nedureros, ceva nu este in regula.

Cauzele tumorilor testiculare sunt necunoscute, dar afectiunea a fost asociata cu ereditatea, malformatiile congenitale ale organelor genitale (precum criptorhidia, care reprezinta coborarea incompleta a unui testicul sau a ambelor, acesta/acestea oprindu-se in cavitatea abdominala sau in canalul inghinal), factori de risc prenatali, expuneri postnatale nespecifice sau specifice si infertilitatea masculina. Totusi, nu se stie exact ce provoaca formarea tumorilor, dupa cum ne-a spus specialistul.

De asemenea, un factor de risc il reprezinta si sindroamele asociate cu tulburari endocrine complexe, precum: sindromul Klinefelter, sindromul Down sau sindroamele de testicul feminizant.

Persoanele care sunt suspecte de cancer testicular sunt supuse unui examen local si apoi urmeaza ecografia testiculara; radiografia toracica standard; tomografia computerizata abdominopelvina; analizele pentru markerii tumorali (AFP, HCG, LDH seric, GUT) si examenul anatomopatologic al zonei extirpate.

In ce consta tratamentul?

Dupa rezultatul acestor analize, urmeaza pasul urmator si anume extirparea chirurgicala a testiculelor, urmata de polichimioterapie si radioterapie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cancer testicular, #simptome cancer testicular, #tratament cancer testicular , #cancer