Florile de leac ale lunii mai - iasomia

Duminica, 15 Mai 2011, ora 09:11
32049 citiri
Florile de leac ale lunii mai - iasomia

Iasomia, pe numele stiintific Jasminum fruticans, numita si iasmine ori lamaita, este un arbust exotic, originar din Caucaz, care infloreste in luna mai. Florile care cuceresc prin splendoare si finetea aromei imbatatoare se deschid imediat dupa apusul soarelui.

Din florile de iasomie se extrage un ulei esential, poate unul din cele mai scumpe din lume, si asta deoarece pentru un kg de esenta este nevoie de 1.000 de kg de flori proaspete. Specialistii spun ca efectele uleiului esential asupra organismului merita investitia.

Parfumul florilor de iasomie alunga stresul si deprimarea, relaxeaza si are efecte benefice asupra intregului sistem nervos, inlaturand anxietatea, depresia, oboseala psihica si spaimele. Stimuleaza creativitatea, exprimarea artistica, sporeste intuitia, are efect euforic, naste incredere si iubire.

Calmeaza durerile de spate

Uleiul esential de iasomie se recomanda pentru dureri de orice natura. Masajul cu ulei esential de iasomie relaxeaza muschii si calmeaza durerile de spate. Ca parfumant si dezodorizant al corpului si incaperilor, favorizeaza meditatia si relaxarea.

Pe langa uleiul eteric, florile de iasomie mai au in compozitia lor acetat benzilic, linalcool, alcool benzilic, indol, iasmon, substante care dau extractului proprietati afrodisiace.

Ceaiul de iasomie imbunatateste circulatia sangvina

Ceaiul de iasomie are numeroase proprietati. Nu este energizant precum ceaiul verde, cu care adesea se asociaza, dar calmeaza, relaxeaza si imbunatateste circulatia sangelui, regland, in acelasi timp, si tensiunea arteriala. Ceaiul se recomanda ca relaxant in perioadele cu stres crescut ori foarte solicitante din punct de vedere fizic sau psihic.

Ceaiul de iasomie care se gaseste in magazinele romanesti provine din China. Infuzia se prepara dintr-o cana de apa pusa la fiert. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se mai lasa pe foc doua minute, apoi se adauga frunzele sau florile de iasomie si se tine acoperit 15 minute. Se strecoara si se bea indata ca sa nu se piarda proprietatile specifice vitaminei C.

Arde grasimile si accelereaza metabolismul

E bine ca ceaiul de iasomie sa nu se bea pe nemancate deoarece provoaca aciditate. Ceaiul de iasomie nu se bea mai tarziu de ora 5 dupa amiaza. Cine o face risca o noapte de nesomn. Nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate, nici celor care alapteaza.

Combinatia de iasomie si ceai verde, destul de folosita in zilele noastre, este eficienta in subtierea stratului adipos si in accelerarea metabolismului.

Sa avem sanatate!

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#ulei esential de iasomie, #iasomia proprietati terapeutice, #ceaiul de iasomie , #ceai
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Numele romanesc "iasomie" vine de la cuvantul persan "Yasmin", adus si filtrat de greci (Iaso, fiica a lui Asclepios, este zeita convalescentei la grecii precrestini)