Semne surprinzatoare ca vei trai mai mult decat iti imaginezi

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 06:35
6077 citiri
Semne surprinzatoare ca vei trai mai mult decat iti imaginezi

In secolul al XX-lea, speranta de viata a omului a avut cea mai notabila crestere din ultimii 5.000 de ani, centenarii nemaifiind un club atat de exclusivist, proportia lor ajungand la 51% din 1990 pana in 2000.

Pe langa progresele facute de medicina, in prevenirea bolilor sau accesul la educatie, micile obiceiuri de zi cu zi sau unele lucruri din trecut sunt cele care, in final, hotarasc cat vei trai, relateaza Prevention.

Mama ta te-a avut de tanara

Daca mama ta te-a nascut inainte de 25 de ani ai sanse duble de a ajunge sa traiesti 100 de ani, cel putin comparativ cu urmasii mamelor mai varstnice, concluzioneaza oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago.

O posibila explicatie este aceea ca cele mai bune ovule ale tinerelor femei sunt primele care sunt fertilizate, de unde si probabilitatea unui copil sanatos.

Esti un mare iubitor de ceai

Atat ceaiul verde, cat si cel negru, au o mare concentratie de catehine, substante care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si protejeaza inima. Un studiu realizat pe 40.500 de japonezi, barbati si femei, care consumau zilnic cel putin 5 cesti de ceai verde, a aratat ca riscul acestora de a muri de boli de inima sau atac cerebral era minim.

Alte studii in care s-au analizat efectele ceaiului negru au avut rezultate similare.

Daca 5 cesti de ceai ti se par a fi prea multe, una sau doua pe zi sunt obligatorii pentru a te asigura ca iti tii inima sanatoasa. Cumpara pliculete si nu ceai pregatit si vandut la supermarket, pentru ca antioxidantii si-au pierdut puterea. Ei sunt activi doar cateva zile de la momentul in care s-a turnat apa peste planta, spun cercetatorii de la Universitatea Tufts.

Alte studii arata ca adaugarea laptelui in ceai diminueaza efectul protector al ceaiului asupra sistemului cardiovascular, asa ca limiteaza-te la lamaie si miere.

Sari peste suc, chiar si peste cel "diet"

Oamenii de stiinta din Boston au aratat ca un suc sau mai multe, indiferent ca este vorba despre unul normal sau unul "diet", dubleaza riscul de sindrom metabolic, asociat cu o serie de afectiuni, printre care presiune arteriala mare, nivel mare al insulinei si excesul de grasime abdominala, toate crescand riscul de boli de inima si diabet.

De vina ar putea fi aditivii care dau sucului culoarea caramelului, despre care experimentele pe animale au aratat ca maresc riscul de sindrom metabolic. Oamenii de stiinta speculeaza ca bautorii de suc se expun regulat indulcitorilor, indiferent ca sunt naturali sau artificiali, ajungand sa prefere si sa caute mancarurile dulci, ceea ce duce la excesul de greutate.

Alternativa bunicii este intotdeauna de preferat: ceaiul sau apa minerala cu cativa stropi de lamaie. Tinandu-ti presiunea arteriala sub control, la fel ca si nivelul colesterolului, prevenind diabetul, evitand tigarile, nu faci decat sa adaugi 6 pana la 9,5 ani la speranta de viata.

Ai picioarele puternice

Forta fizica, care inseama si picioarele puternice, se traduce printr-un bun echilibru, flexibilitate si rezistenta. Pe masura ce inaintezi in varsta, aceste atribute devin extrem de importante in reducerea riscului de a cadea si a te rani grav - extrem de periculoase de la o varsta incolo sunt fracturile de sold.

Aproximativ 20% dintre cei care sufera fracturi de sold mor in decurs de un an din cauza complicatiilor.

Pentru a-ti intari oasele picioarelor, incearca urmatorul exercitiu: stai drept, cu spatele lipit de perete, indepartand treptat picioarele de perete, pana cand ajungi in pozitia asezat, pe un scaun imaginar. Stai asa pana cand picioarele tale iti trimit semnalul ca e indeajuns. Fa acest exercitiu zilnic, incercand sa rezisti in fiecare zi cu cateva secunde in plus fata de precedenta.

Aveai o greutate sanatoasa cand erai adolescent

In cadrul unui studiu realizat in SUA, 137 de afro-americani au fost monitorizati de la nastere la varsta de 28 de ani. S-a dovedit ca cei care erau supraponderali la varsta de 14 ani prezentau si un risc marit de a se imbolnavi de diabet la maturitate.

Adultii cu diabet sunt de doua pana la patru ori sunt mai predispusi la bolile de inima decat cei care nu sufera de aceasta boala.

Ai facut macar un an de facultate

Un studiu recent realizat la Harvard a scos la iveala faptul ca daca ai ajuns sa faci facultatea, fie si doar un an, vei trai cu 18 luni mai mult decat cei cu mai putini ani de scoala la activ.

Nu ai menajera

Doar dand cu aspiratorul, cu mopul sau spaland ferestrele timp de mai bine de ora se ard mai mult de 285 de calorii, iar riscul de mortalitate scade cu 30%, arata un studiu realizat in SUA pe 302 adulti cu varste cuprinse intre 70 si 80 de ani.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#speranta lunga viata, #viata lunga, #centenar, #sfaturi viata lunga , #ceai