Fructele toamnei: Perele si beneficiile lor pentru sanatate

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 13:46
16199 citiri
Fructele toamnei: Perele si beneficiile lor pentru sanatate
foto: Cuisine AZ

Perele sunt unele din minunatele fructe ale toamnei. Dulci, zemoase, parfumate si foarte sanatoase, perele sunt ideale in aceasta perioada a anului.

Originare din Asia Centrala, perele i-au cucerit pe greci cu mai bine de 2.000 de ani in urma. Acestia credeau ca sunt fructele zeilor, lasate pamantenilor ca o dovada a generozitatii, scrie Cuisine AZ.

Romanii sunt cei care au diversificat soiurile de par si le-au cutivat, prima data, din abundenta. Astazi, perele exista in toata lumea, in ambele emisfere, dar cu toate acestea la scara industriala sunt cultivate doar vreo duzina de soiuri, adica cele capabile sa reziste transportului si expunerii in magazine.

Exista trei familii principale de pere:

- Pere de vara, cele mai renumite fiind soiurile Guyot si Williams, care sunt bune de mancat pana in octombrie.

- Pere de toamna, Hardy Beurre, care sunt comercializate pana in martie.

- Pere de iarna, soiul Crassane, perfecte de mancat din spetembrie pana in decembrie.

Perele sunt o sursa excelenta de fibre, contin antioxidanti, vitamine, precum si apa naturala, dar au foarte putine calorii, respective 85 de calorii la 100 de grame de fruct. Sub si in coaja perelor pot fi gasite vitaminele A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod si o cantitate neglijabila de grasimi sanatoase.

Beneficii pentru sanatate

Cuprul si vitamina C au efect antioxidant care blocheaza radicalii liberi. Mai mult, perele asigura sanatatea inimii si a colonului, prin concentratia mare de potasiu si fibre, care reduc nivelul colesterolului si elimina toxinele din colon.

Perele protejeaza organismul impotriva cancerului mamar si previn degenerescenta maculara, trei portii de pere, in perioada sezonului reducand cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

Perele sunt cu adevarat bune de mancat abia la cateva zile dupa ce au fost culese, uneori chiar si dupa 10-14 zile. Se pastreaza bine la loc rece si uscat, chiar si cateva luni.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#pere vitamine, #fructele toamnei pere, #pere antioxidanti radicali liberi , #fructe