Un tratament definitiv pentru HIV ar putea fi disponibil in doar cateva luni

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 20:08
7125 citiri
Un tratament definitiv pentru HIV ar putea fi disponibil in doar cateva luni
Foto: Time

Oamenii de stiinta danezi au anuntat ca ar putea avea un tratament pentru combatarea virusului HIV in urmatoarele luni.

In prezent, acestia efectueaza teste clinice pe oameni, folosind o strategie noua prin care virusul HIV este inlaturat permanent de sistemul imunitar, relateaza The Telegraph.

Strategia de tratament deja a dat rezultate bune in testele de laborator. Tehnica presupune eliberarea virusului HIV din "rezervoarele" pe care le formeaza in celulele ADN, aducandu-l la suprafata celulelor infectate. Aflat la suprafata, sistemul imunitar il poate distruge, in urma unui vaccin care faciliteaza acest lucru.

Studiile in vitro, efectuate in laborator pe celule umane, au dat rezultate atat de bune incat Consiliul Danez pentru Cercetare a alocat proiectului 12 milioane de coroane daneze (1,6 milioane de euro) pentru testul clinic.

Potrivit specialistilor care deruleaza studiul, problema o reprezinta recunoasterea virusului de catre sistemul imunitar, iar acest lucru difera de la caz la caz.

In prezent, 15 persoane iau parte la testul clinic si, daca va avea succes, se va efectua un test la scara mai larga.

Doctorii au avertizat, insa, ca acesta nu este un vaccin impotriva HIV, ci un tratament, prin urmare lucrurile primordiale in combatarea virusului o reprezinta informarea populatiei despre riscurile sexului neprotejat si a utilizarii comune a acelor de seringa, printre altele.

Cu tratamentul modern, pacientii infectati cu HIV pot duce o viata aproape normala, ajungand la batranete, cu putine efecte negative. Totusi, daca tratamentul este oprit, rezervoarele de HIV produc si mai mult, iar simptomele reapar in doua saptamani. Gasirea unui tratament definitiv ar insemna ca pacientii sa nu mai ia medicamente toata viata, economisind, astfel, si sume imense de bani.

Echipa de cercetare daneza este una din cele mai avansate din lume, grabind procesul prin efectuarea testelor clinice. In acest caz, sunt utilizate niste medicamente folosite in general in tratarea cancerului, pentru a "goni" virusul din interiorul celulei spre exterior.

In urma cu cinci ani, un pacient cu HIV, Timothy Ray Brown, s-a imbolnavit de leucemie. In urma unui transplant de maduva de la o persoana cu o mutatie genetica rara, celulele sale au devenit rezistente la HIV. Astfel, Brown a devenit prima persoana din lume care s-a vindecat de SIDA.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#tratament HIV cercetatori danezi, #tratament definitiv virus HIV , #HIV