Vrei un copil? Analizeaza cat de fertila esti

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 07:03
25886 citiri
Vrei un copil? Analizeaza cat de fertila esti

Daca vrei un copil sau ai deja si iti mai doresti inca unul, e bine sa te gandesti si cat de fertila esti sau vei fi atunci cand planuiesti sa ramai insarcinata, fara insa a intra in panica daca iti dai seama ca ai sanse reduse.

Dupa cum arata parenting.com, pentru a analiza cat mai corect gradul tau de fertilitate, tine cont de cele de mai jos.

1. Cati ani ai?

Varsta este, in mod detasat, cel mai important factor care influenteaza fertilitatea. Unele cercetari arata ca, dupa aproximativ 30 de ani, atat cantitatea, cat si calitatea ovulelor sufera un declin.

La 35 de ani, aproximativ trei sferturi dintre femei pot concepe fara tratament pentru fertilitate, dar, la 40, doar la jumatate dintre femei mai este posibil. La femeile care au in jur de 45 de ani, procentajul scade sub 10%.

Sustine ca a ramas insarcinata cu un film porno 3D

De asemenea, si riscul de avort spontan este influentat de varsta. La 35 de ani, aproximativ una din cinci sarcini nu poate fi dusa pana la capat, iar in jurul varstei de 42 de ani mai mult de jumatate sunt pierdute.

2. Fumezi?

Daca ai acest viciu iti micsorezi sansele de a ramane insarcinata la orice varsta. Nicotina afecteaza calitatea ovulelor precum si activitatea ovarelor. Sansele de a ramane insarcinata scad direct proportional cu numarul de tigari pe care le fumezi zilnic. De asemenea, fumatul grabeste aparitia menopauzei.

Renuntarea la acest obicei sporeste insa gradul de fertilitate, chiar daca nu imediat (poate dura cateva luni pentru ca toxinele din tutun sa fie eliminate din organism). Studiile arata ca si femeile care sunt supuse fumatului pasiv acasa sau la serviciu au mai putine sanse de a concepe un copil.

3. Ai o greutate normala?

Daca esti supraponderala sau, din contra, exagerat de slaba, poti avea dificultati in a ramane gravida, dar numai daca menstruatia ta este neregulata. In cazul in care aceasta este afectata, mergi la un medic ginecolog. Acesta iti va spune daca e bine sa slabesti sau sa te mai ingrasi.

Cele mai bune trucuri pentru a ramane insarcinata

4. Ce medicamente iei?

Intotdeauna este bine sa discuti cu un medic ginecolog despre ce medicamente ai luat sau iei atunci cand vrei sa ramai insarcinata (de preferat ar fi sa nu iei deloc inainte de concepere si in timpul sarcinii). Unele medicamente care contin steroizi (pentru astm si artrita reumatoida), metoclopramida (pentru tulburari gastro-intestinale) sau fenotiazina (pentru anxietate) pot afecta fertilitatea.

De asemenea, trebuie sa renunti la pilulele contraceptive cu cateva luni inainte de a te hotari sa incerci sa concepi un copil. Totodata, trebuie sa fii atenta chiar si la suplimentele naturiste pe care le iei, cum ar fi cele pe baza de echinaceea sau ginkgo biloba.

5. Ai avut vreodata o boala care se transmite pe cale sexuala?

Daca a fost descoperita la timp si tratata, o astfel de afectiune nu ar trebui sa te impiedice sa ai un copil, insa, daca a fost netratata o lunga perioada de timp, iti poate cauza probleme. Chlamydia sau gonoreea se numara printre cele care iti pot afecta fertilitatea.

6. Ai o menstruatie regulata?

Femeile care au un ciclu menstrual neregulat, mai lung de 36 de zile sau mai scurt de 22, s-ar putea sa aiba o disfunctie a ovarelor. Mergi la un medic ginecolog pentru a te lamuri daca ai cumva boli tiroidiene, sindromul ovarului polichistic sau vreun fibrom uterin.

7. Esti stresata des?

Vrei sa fii mamica? Mareste-ti sansele de a ramane insarcinata

Pana in prezent cercetatorii nu au descoperit exact de ce stresul afecteaza fertilitatea. Un raspuns ar fi ca acesta determina o scadere a productiei de estrogen.

Indiferent care ar fi cauza insa, esential este ca trebuie sa faci tot ce poti ca sa reduci stresul (sau sa elimini depresia). Acesta ar putea fi determinat tocmai de aparitia problemelor de fertilitate. Cere sprijinul medicului.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#analiza fertilitate, #sfaturi sarcina, #probleme sarcina , #sarcina