A inceput era ochilor bionici - Primul implant de retina artificiala

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 13:09
11838 citiri
A inceput era ochilor bionici - Primul implant de retina artificiala
Foto: Pexels

Compania franceza Pixium Vision, care dezvolta sisteme de refacere a vederii oculare, a anuntat miercuri succesul unei prime operatii de implant la un pacient, cu noul sau produs de implant epi-retinian "Iris II", pe care spera sa il poata comercializa pe piata din Europa la jumatatea anului 2016.

Dotat cu 150 de electrozi, de trei ori mai multi decat prototipul "Iris I", pentru stimularea in mod artificial a retinei cu deficiente si pentru restabilirea vederii formelor si a miscarilor, "Iris II" este destinat pacientilor deveniti orbi din cauza retinitei pigmentare, o boala genetica degenerativa care afecteaza intre 20.000 - 40.000 de oameni in Franta, informeaza agentia France Presse.

Premiera mondiala: Stern ceramic implantat cu succes unei femei cu cancer osos

"Aceasta premiera mondiala, realizata la un pacient de 58 de ani, a avut loc cu succes", a declarat intr-un comunicat prof. Michel Weber, seful departamentului de oftalmologie a spitalului universitar din Nantes unde a avut loc implantul in luna ianuarie a acestui an.

"Dupa ani in intuneric, pacientul a devenit activ. El a declarat ca a perceput primele semnale luminoase" si va incepe un program de adaptare, in acord cu protocolul clinic, pentru a invata sa interpreteze aceste perceptii, a declarat Weber.

Premiera in Europa: Transplantul unei inimi care nu mai batea

Dupa cei opt pacienti cu implant "Iris I", noul model "Iris II" va fi implantat unui numar de pana la zece pacienti in mai multe centre specializate din Europa, in cadrul acestui studiu clinic, potrivit Pixium.

Compania franceza intentioneaza o lansare comerciala in Europa a "Iris II" pana la jumatatea lui 2016, sub rezerva obtinerii marcii CE (de conformitate cu specificatiile UE privind siguranta si sanatatea consumatorului, dar si a mediului), pentru care a depus dosarul in decembrie 2015.

Aceasta companie tanara, fondata in 2012 si cotata la bursa incepand din iunie 2014, nu este singura angajata in cursa pentru realizarea "ochiului bionic". Compania californiana "Second Sight" comercializeaza deja in Europa si Statele Unite ale Americii un implant similar denumit "Argus II". De asemenea, o companie germana numita "Retina Implant" se afla in aceasta competitie, insa dispozitivul produs de aceasta nu este inca disponibil pe piata.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#implant retina Franta, #implant retina Iris II , #tratament