Cum scăpăm de vicii și dependețe. Pe lângă terapie, la ce metode naturiste poți să apelezi

Sambata, 15 Octombrie 2022, ora 23:15
4805 citiri
Cum scăpăm de vicii și dependețe. Pe lângă terapie, la ce metode naturiste poți să apelezi
O persoană dependentă poate învăța, mergând la terapie, cum să înlocuiască obiceiurile negative cu unele care îi fac bine FOTO: Unsplash.com

Este foarte uşor să capeţi un viciu, dar mult mai greu să scapi de el. Iar când ajungem deja la dependenţe, o vizită la psiholog este mai mult decât necesară.

Vrem, nu vrem trebuie să acceptăm că fumatul, alcoolul, drogurile, dulciurile sau cafeaua sunt vicii care fac parte din viața noastră la un moment dat.

De multe ori, poate fără să conștientizăm, acestea pun stăpânire pe noi și ne aduc sentimente de la agonie la extaz și viceversa. Pentru a le putea controla și a le elimina uneori avem nevoie de ajutorul unui specialist.

Ce este şi cum se formează dependenţa

Dependența este conform dicționarului acea stare de intoxicație cauzată de absorbția repetată a unei substanțe și care se manifestă prin nevoia continuă de a continua acest obicei.

Mai puțin pretențios, vorbim despre o dependență fizică atunci când o persoană are senzația că nu mai poate trăi în absența alcoolului sau chiar a unor medicamente. Există însă și alte tipuri de dependențe.

De câte zile ai nevoie ca să scapi de vicii

Există numeroase căi de combatere a viciilor, însă majoritatea sunt ineficiente sau chiar pot afecta sănătatea mentală. Aceste tehnici sunt contrare firii şi dorinţelor noastre, ele ne privează de sursele de plăcere, în timp ce nu umplu golurile formate în urma renunţării la vicii.

În cultura urbană s-a împământenit faptul că ai nevoie de circa 21 de zile sa scăpi de un obicei urât, de un viciu. Totul a pornit de la o carte din anii 60, "Psycho-Cybernetics", în care Maxwell Maltz, un chirurg plastic, observa că atât le ia oamenilor să se obișnuiască cu noul lor chip, arată Science Alert.

Dacă încerci să renunți la un viciu, nu dispera dacă în trei săptămâni nu se întâmplă minunea. Pentru cei mai mulți dintre noi e nevoie de mai mult timp, mai spun oamenii de știință.

Meditația

În tratarea oricărei dependențe, meditația constă în ședintele psihologice de grup. Aflarea experiențelor altor persoane care au aceeași problemă și modul în care ei au încercat să o rezolve sunt foarte importante pentru găsirea soluțiilor personale de tratare a dependenței.

Specialiștii pot recomanda atât ședințe de comunicare, cât și de experimentare a propriilor soluții găsite pentru îndepărtarea dependenței.

Mai mult, pot fi folosite ședintele de hipnoză, exercițiile de relaxare, respirație corectă, terapia prin muzică sau mișcare. Meditația în aceste cazuri semnifică, de fapt, găsirea tratamentului prin puterea exemplului și aplicarea experiențelor celorlalți în cazul fiecăruia.

Acupunctura

Constă în activarea zonelor de energie ale corpului prin introducerea acelor speciale, care transmit impulsuri către fiecare organ intern.

Acupunctura este o practică folosită din cele mai vechi timpuri pentru îndepărtarea durerilor și tocmai de aceea ea poate fi eficientă inclusiv pentru tratarea dependențelor.

Va fi dublată de ședințele psihologice, absolut necesare pentru conștientizarea nivelului dependenței. Ședintele de acupunctură pot fi realizate numai de către specialiști, pentru că un tratament neadecvat poate înrăutăți starea de sănătate a pacientului.

Tratament naturist

Pentru tratarea dependențelor, metoda naturistă constă în administrarea de ceaiuri care au efect de calmare a durerilor și îndepărtare a stărilor de anxietate.

Specialiștii în medicina naturistă recomandă plante cu un efect puternic sedativ, care vor fi administrate numai sub atenta supraveghere.

Piscidia erythrina

Piscidia erythrina este o plantă originară din India. Este foarte concentrată și tratează orice durere. Îndepartează insomniile și eliberează tensiunea nervoasă asociată renunțării la dependență.

Gura lupului

Denumită știintific scutellaria laterifolia, revitalizează sistemul nervos central și este un remediu specific stărilor de isterie sau crizelor de epilepsie.

Relaxează organismul, calmează durerile și astfel efectele renunțării la viciile noastre vor fi mai ușor de suportat.

Ovăzul sălbatic

Același efect îl are și ovăzul salbatic, bogat în amidon, glucide, lecitină, substanțe minerale, săruri de calciu și vitamine.

Tehnicile naturiste pentru tratarea oricarei afecțiuni, inclusiv a dependențelor, pot fi urmate numai sub îndrumare medicala specializată.

Cum scăpăm de vicii şi dependenţe prin terapie

În cazul dependențelor de substanțe sau alcool, adicția psihică este dublată de cea fizică, de aceea persoanele dependente devin în majoritatea cazurilor pacienții medicilor UPU și apoi ai secțiilor de psihiatrie.

În plus, predispoziția către dependență se moștenește într-o proporție de 40-60 la sută.

Apelarea la un specialist

Așadar, şedințele la psiholog sunt obligatorii, iar printre tipurile de terapie, hipnoterapia este una dintre soluțiile cu rezultate bune atunci când vorbim despre depășirea unei adicții.

Conform unor studii efectuate peste Ocean, peste jumătate dintre pacienții dependenți au rezultate bune cu ajutorul hipnozei.

Concret, o persoană dependentă poate învăța, mergând la terapie, cum să înlocuiască obiceiurile negative cu unele care îi fac bine. Fie că vorbim despre droguri sau alcool, fie că ne referim la jocuri de noroc sau dependența de social-media.

Cum a rezolvat un român problema PET-urilor și returul acestora. "E cea mai hilară țeapă în România"
Cum a rezolvat un român problema PET-urilor și returul acestora. "E cea mai hilară țeapă în România"
Unii români sunt nemulțumiți că trebuie să strângă PET-urile și să le ducă în diferite puncte de colectare pentru a primi banii pe garanție. În mediul online au apărut discuții...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#vicii, #dependente, #terapie, #solutii, #metode, #naturiste , #romani