UE incarca artileria grea. Urmeaza razboiul total (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 18:56
8541 citiri
UE incarca artileria grea. Urmeaza razboiul total (Opinii)

Lumea civilizata nu mai are rabdare cu guvernarea USL care distruge sistematic statul de drept.

Dupa reactia severa a Washingtonului, care a trimis de urgenta la Bucuresti un inalt diplomat, intr-o descalecare fara precedent prin duritatea si transparenta extrema a mesajului, iata ca si UE incarca artileria grea.

Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European a aprobat o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de aderare la blocul comunitar. Sanctiunea extrema la care se poate ajunge in caz de incalcare a statului de drept este inghetarea fondurilor UE.

"Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei", a declarat raportorul Louis Michelle, membru al grupului liberal, conform caleaeuropeana.ro. Masura este sustinuta si de socialistii europeni, adica de ambele familii din care face parte USL.

Masura vizeaza in mod evident Bucurestiul unde USL a luat cu asalt justitia prin doua acte normative scandaloase: modificarea Codului Penal si proiectul de aministie si gratiere, dar si prin declaratii de o gravitate extrema impotriva magistratilor facute inclusiv de premierul Ponta.

Este clar ca la fel ca Washingtonul, Bruxelles-ul a inteles ca pe buna credinta a lui Victor Ponta nu se mai poate miza nici 1%. Pentru ca indiferent de ambitiile politice ale domniei sale, care nu au cum sa evite traseul prin marile cancelarii occidentale, o parghie care a functionat in vara lui 2012, premierul roman este marioneta baronetului penal al PSD care-i tine sforile.

Si acesta nu da doi bani pe pierderile de imagine externa, nu se teme de o societate civila complet amortita. Exista un sigur surub care mai poate fi invartit si iata ca in curand el ar putea fi strans. Surubul banilor.

Romania nu supravietuieste fara banii europeni si, mai ales, fara certificatul de bonitate pe care aceste fonduri il ofera. Daca banii europeni sunt blocati, este foarte probabil ca si acordul cu FMI sa fie blocat, iar Romania ramane doar cu varianta finantarii de pe piata de capital la dobanzi insuportabile. In aceste conditii, guvernul nu are cum sa nu se duca in bot.

Este ultimul argument la care se pare europenii sunt gata sa recurga. A fost ultimul avertisment si nu ma indoiesc ca el este cat se poate de serios. Bruxelles-ul nu-si poate permite ca o tara UE sa comita asemenea enormitati care pot sa se propage apoi enedemic si in alte tari, mai ales foste tari din blocul estic, si care oricum vor deveni o pata greu de sters de pe blazonul european.

Este de o gravitate inimaginabila ca din nou sunt puse in discutie criteriile de la Copenhaga. Este o revenire a Romaniei la statutul preaderare. Ne-am intors practic la baza. Una este sa discuti despre reglaje fine, despre armonizari de legislatie, despre viziuni diferite pe anumite dosare, una este vorbesti despre un ministru corupt, despre chestiuni punctuale, si cu totul altceva sa pui in discutie statul de drept si indeplinirea criteriilor democratice.

Razboiul dintre lumea civilizata si guvernarea USL este total si ireconciliabil. Si nu exista decat doua finaluri posibile. Fie puterea renunta la asaltul asupra statului de drept, fie ramane fara bani sa se descurca fix cum o putea si daca o putea.

Romania are si o uriasa sansa, dar si un imens ghinion istoric. Sansa este ca de Romania sunt legate interese strategice extrem de importante ale Occidentului, interese pentru care nu suntem lasati in plata Domnului, asa dupa cum ar fi de asteptat dupa atat de multe ineptii. Ghinionul este ca penalii care ne conduc nu vor abandona usor lupta si niciodata definitiv.

Asadar, chiar daca aceasta batalie va fi castigata, razboiul va fi foarte lung. Vom ramane oricum o tara de mana a doua, cu statut pe deplin meritat de colonie rebela, retardata si de necivilizat.

Victima colaterala a acestui razboi va fi Romania. Dar nu una inocenta. Am mai spus-o si nu voi inceta sa o spun. Cat timp nu vom face ceea ce Victoria Nuland s-a mirat ca nu facem, adica nu vom iesi in strada masiv pentru lucrurile cu adevarat importante, vom plati pretul acestui razboi, pe deplin meritat si fara dreptul de a ne plange.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Romania stat de drept, #fonduri europene, #Nuland independenta justitiei , #PSD