Când estimează Rafila că va scădea numărul de viroze respiratorii în România: "Aşa s-a întâmplat şi anul trecut"

Joi, 01 Februarie 2024, ora 10:37
2020 citiri
Când estimează Rafila că va scădea numărul de viroze respiratorii în România: "Aşa s-a întâmplat şi anul trecut"
Persoană cu simptome de gripă FOTO Pixabay

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit joi, 1 februarie, despre incidența ridicată a cazurilor de viroze respiratorii.

Rafila opinează că, până la sfârșitul lunii februarie, lucrurile vor reveni la normal în ceea ce privește numărul de cazuri de viroze respiratorii. Epidemiologul crede că, în curând, vom vedea o ușoară creștere față de săptămâna trecută, dar apoi numărul de cazuri va începe să scadă.

”La fel ca şi anul trecut, măsurăm fiecare săptămână incidenţa virozelor respiratorii la nivel naţional, întotdeauna când facem acest lucru comparăm numărul de cazuri cu o medie multianuală şi în cazul în care se înregistrează timp de 3 săptămâni consecutiv o depăşire a mediei multianuale, se poate lua decizia de a declara o stare de urgenţă epidemică. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, nu este nimic senzaţional în chestiunea asta, doar că unităţile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

”Trebuie să limităm în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaţilor sau a pacienţilor, circulaţia în spitale. Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia decizia pe care o consideră necesară, în funcţie de situaţia epidemiologică locală. Mai mult, trebuie să putem să oferim medicaţia antivirală acolo unde este necesar şi ne preocupă acest lucru, verificăm în permanenţă stocurile de antivirale”, a completat Rafila.

Ministrul a precizat că va vedea care este raportarea zilei de azi.

”Opinia mea, deocamdată, înainte să avem cifrele, este că va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă pentru că avem experienţa fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de 3 săptămâni. Anul trecut sezonul a debutat cu 3 săptămâni mai devreme decât în acest an şi lucrul ăsta a mutat decizia puţin mai devreme. Opinia mea este că până la sfârşitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce priveşte numărul de cazuri de viroze respiratorii”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Despre unităţile medicale care au impus deja reguli de epidemie, ministrul a arătat că ”fiecare manager are posibilitatea să ia măsurile pe care le consideră necesare pentru protejarea sănătăţii personalului şi pacienţilor”.

”O să facem o teleconferinţă cu directorii Direcţiei de sănătate publică, dacă se ajunge în situaţia în care o să avem o urgenţă de natură din punct de vedere al gripei încă să avem măsuri coordonate la nivel naţional”, a subliniat Alexandru Rafila.

A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
Echipajul de 8 plus 1 masculin al României, format din Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci,...
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
Echipajul de patru rame feminin al României, alcătuit din Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş, a câştigat medaliile de argint, sâmbătă, la Campionatele Europene...
#viroze respiratorii, #Romania, #Alexandru Rafila, #sanatate , #Stiri Alexandru Rafila