Cum i-a promis Miruna Pascu fiului ei drogat că-l va scăpa „basma curată”: „Eu voi face să dureze procesul ăsta și se poate fără probleme!” ANALIZĂ

Sambata, 16 Septembrie 2023, ora 20:01
14830 citiri
Cum i-a promis Miruna Pascu fiului ei drogat că-l va scăpa „basma curată”: „Eu voi face să dureze procesul ăsta și se poate fără probleme!” ANALIZĂ
Miruna Pascu i-a promis fiului ei că va face tot posibilul să tergiverseze procesul. FOTO: Ziare.com

Miruna Pascu, mama tânărului de 19 ani care a ucis două persoane în Vama Veche în timp ce conducea drogat, îi promitea fiului ei că va face tot posibilul să îi obțină înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, apoi se va asigura că procesul durează cât mai mult, cel puțin până când acesta va împlini 21 de ani. Asta deoarece zilele de arest la domiciliu se scad din pedeapsă, iar Vlad Pascu s-ar alege în acest fel cu o condamnare mai ușoară sau chiar cu una considerată a fi executată.

Femeia a ajuns la rândul ei în arest preventiv vineri, 15 septembrie, după ce a încercat să o determine pe iubita fiului ei, Rebecca Lăzărescu, să nu le spună nimic anchetatorilor. Miruna Pascu e cercetată acum pentru infracțiunile de amenințare și influențarea declarațiilor.

Cu două zile înainte de a fi reținută, Miruna Pascu i-a împărtășit lui Vlad „strategia” ei de apărare în cele două dosare, de ucidere din culpă și de trafic de droguri: tergiversarea proceselor.

Din interceptările DIICOT aflate în cuprinsul referatului cu propunere de arestare preventivă a Mirunei Pascu reiese clar că femeia urmărește ca, într-o primă fază, să obțină pentru fiul ei plasarea în arest la domiciliu, apoi să tragă de timp cât mai mult la proces.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Potrivit legii, perioada arestului la domiciliu se scade din durata condamnării, astfel că Vlad Pascu ar putea să-și facă acasă mare parte din pedeapsă.

Miruna Pascu a fost interceptată de procurorii DIICOT în timp ce îi spunea fiului ei: „Eu voi face să dureze procesul ăsta, este „must” pentru mine să faci 21 de ani și o zi până la sentință definitivă și chestia asta se poate fără probleme”.

Femeia se dovedește a fi o bună cunoscătoare a cursului unui proces penal. Când Miruna Pascu spune cu convingere că poate tergiversa cauza încă trei ani de acum încolo, ea are în vedere că rechizitoriul fiului ei încă nu este gata, iar când va fi finalizat, are la dispoziție procedura de cameră preliminară. Apoi, procesul lui Vlad Pascu va fi judecat pe fond și în apel. Asta înseamnă expertize, audieri de martori și o sumedenie de proceduri judiciare care pot fi contestate.

Cazul lui Mario Iorgulescu: Avocații mizează pe rejudecarea procesului

„Strategia” acesta nu este o noutate, ea fiind aplicată cu succes în cazul altui drogat care a comis un accident mortal: Mario Iorgulescu.

De exemplu, la ultimul termen de judecată, Gino Iorgulescu – președintele FRF și tatăl lui Mario – a amenințat pe treptele Curții de Apel că va da în judecată pe oricine care susține că fiul lui era drogat, dar nu pentru că Mario n-ar fi tras pe nas, ci pentru că avocații au descoperit că Spitalul Elias n-ar fi avut acreditare să-i testeze beizadeaua pentru consum de stupefiante. La proces, avocații au mai spus că Mario „este ca un copil”, astfel că n-ar putea răspunde penal.

Și mama lui Vlad Pascu mai vorbește despre importanța de a angaja avocați – „ăștia sunt scumpi” – al căror rol determinant nu e neapărat în fața instanței de judecată, ci în fața presei, pentru a-i „spăla” imaginea fiului său.

Cum Miruna Pascu crede că banii rezolvă totul, ea s-a gândit să plătească și „niște articole” de presă, exprimându-și convingerea că și cele care l-au prezentat pe fiul ei ca traficant de droguri tot „plătite” ar fi fost.

Un alt aspect relevant cu privire la atitudinea cinică a Mirunei Pascu este cel legat faptul că, în aprecierea ei, dosarul legat de moartea celor doi tineri loviți cu mașina de Vlad este mai puțin important decât cel în care e acuzat de trafic de droguri.

Astfel, perspectiva că fiul ei va fi condamnat pentru uciderea din culpă a două persoane în timp ce a condus mașina sub influența drogurilor e mai puțin îngrijorătoare decât aceea că va fi găsit vinovat pentru trafic de stupefiante.

Din punct de vedere legal, Miruna Pascu are dreptate: Vlad riscă cel mult 7 ani pentru ucidere din culpă, dar practica judiciară a dovedit că, în general, instanțele pronunță pedepse orientate spre minimum. Pe de altă parte, pentru trafic de droguri, Vlad Pascu riscă o pedepsă cu două cifre.

Mama drogatului: „Eu voi face să dureze procesul ăsta!”

Iată discuția dintre Vlad Pascu și mama lui, din referatul DIICOT:

În data de 13.09.2023, la ora 08:26:26, Pascu Miruna de la postul telefonic cu numărul (…), localizat în zona Charles de Gaule, B, București Sectorul 1, a fost contactată de către Vlad de la postul telefonic cu numărul (…) și au purtat următoarea discuție:

(n.l. – discuția începe cu aspecte ce nu prezintă interes operativ, iar de la minutul 05.50 aceasta se continuă cu următorul dialog:)

Pascu Miruna: ...deci ți-am zis, se pot face multe lucruri dup-aia și mai ales dacă îți vezi de treaba ta și nu intri într-o... Și o să am grijă ca să fii ok, adică în privința asta de protecție, de alea, de alea... nu tre să-ți faci probleme. Dacă o să-ți vezi de treaba ta, poți să folosești și timpul ăsta cumva ca să...

(n.l. – discuția continuă cu aspecte ce nu prezintă interes operativ, iar de la minutul 07.30 aceasta se continuă cu următorul dialog: )

Pascu Miruna: ...ideea este că avocații pe care îi ai tu sunt foarte buni și domnul… (n.l. neinteligibil) ți-a plăcut, ai zis că ți-a plăcut și de Adrian.

Vlad: Mda...

Pascu Miruna: Chiar știu să facă ce înseamnă pe procedură și pe tot, dar este posibil ca să ne trebuiască... adică nu posibil, eu vreau sigur să avem și noi unul din ăsta, cum să spun, la fel care să fie foarte bun, foarte foarte bun vorbitor și să aibă o imagine publică, adică televiziunile să-l urmărească pentru declarațiile pe care le dă, nu atât pentru ce face, iar ăștia sunt scumpi. Nu pot să spun că nu sunt și... îți folosesc cauzei mama. Adică folosește în ceea ce avem noi de făcut și ți-am zis, părerea mea este, tu faci cum vrei, dar trebuie să-mi pui. Părerea mea este, eu să duc toate chestiile astea, toate tratativele si să fac tot ce e mai bine pentru tine, dacă taică-tu vrea să plătească, să pună mâna să plătească...

(n.l. – discuția continuă cu aspecte ce nu prezintă interes operativ, iar de la minutul 12.06 aceasta se continuă cu următorul dialog:)

Pascu Miruna: Că vrea să o închidă sau să o închirieze, eu ce pot să-i fac? Ce pot să-i mai fac mama? Că nu pot să-i mai fac nimic. Eu ți-o spun ca idee. Ce cărți ai tu în mână și ce trebuie să vorbești cu el. Și să nu cumva să crezi că… E oricum posibil să nu se țină de cuvânt, că știi lucrurile astea foarte bine. Iar…

Vlad: Da. Noi, ne descurcăm într-o soluție sau alta.

Pascu Miruna: Poftim?

Vlad: Găsim o soluție sau alta.

Pascu Miruna: Mami, cu siguranță vom găsi. Ideea este că, îți repet… Ăăă… Vreau să conștientizezi lucrurile așa cum sunt. Exact așa cum sunt. Și să te gândești și tu să faci niște scenarii în mintea ta, și să discutăm pe ele. Apropo, de tine cu perioada, cu pușcăria. Vezi, că trebuie să ne gândim foarte serios la două probleme. Chestia aia cu recunoașterea este evidentă, și mai este cealaltă. Pe care o să o mai discutăm când ne vedem, la care lucrează deja avocații. Să găsim niște soluții pentru problema cu DIICOT-ul.

Vlad: Aia e importantă.

Pascu Miruna: Da, știu. Și ține numai de tine, că eu aici nu am nicio carte în mână. Nu știu nimic, nu pot să fac nimic. Deci, tu trebuie să le faci. Tu trebuie să te gândești. Și trebuie să te gândești împreună cu ei. Și o să discutăm chestiile astea începând de săptămâna viitoare. Sigur că e important.

Vlad: Aha.

Pascu Miruna: E chiar foarte important.

Vlad: Tu zici de al doilea dosar?

Pascu Miruna: Da. E foarte important acolo să facem niște chestii.

Vlad: Da. Asta clar. Dar…

Pascu Miruna: Dar, alea nu vor fi folosite în dosarul ăla. Ca să mă înțelegi.

Vlad: … altă circumstanță… de așa…

Pascu Miruna: Alea vor fi folosite și-n dosarul mare.

Vlad: Da.

Pascu Miruna: Că, aia ne interesează. Înțelegi? Nu în dosarul ăla. Că, în dosarul ăla, nu știu cine ar mai putea să vină martor. Aia e problema. Că, s-ar putea să mai cheme martori în afară de Rebecca, pe cineva. Și nu știu pe cine. Vezi, că s-ar putea să-i cheme pe toți copiii ăia cu care tu ai fost în Vamă. Și despre care al căror nume, eu habar n-am.

Vlad: Da. Ăia, n-au ce să spună nimica.

Pascu Miruna: Da. Nu știu. Mai vedem ce spunem noi despre ei. Dacă ne ajută. Că, îți repet. Să știi, că lucrurile nu pot rămâne la nivelul la care tu crezi că poți să duci tu chestia asta în spinare. Că ceilalți, stai că au fost drăguți. Nu mai există soluția asta.

Vlad: Dar, nici n-am luat în calcul.

Pascu Miruna: Asta-ți spun. Deci, trebuie să… Ne pare foarte rău. Asta e situația. Deci, fiecare trage pentru el, mamă. Asta e ceea ce trebuie să facem.

Vlad: Mda.

Pascu Miruna: Și trebuie să pun chestia asta și s-o țin în mișcare. Deci, discuțiile cu taică-tu, mâine, nu-l mai acuza de nimic. Că, o să se supere.

Vlad: Eu o să-l sun și astăzi. O să-i dau un telefon dacă e. Gen să…

Pascu Miruna: Ok. O să se scuze, probabil de tot felul de căcaturi. Că se scuză, că se nu știu ce, că se nu știu cum. Pana mea. Că, stai să vezi, că era urmărit. Că n-avea haine, că nu putea să intre în casă. Că… Căcat, mamă. Putea să stea în oraș și să-l trimită p-ăla să-i aducă haine. N-are legătură. N-are. Știi că s-a dus la excursia, la aia cu bărci. Păi, n-a avut nicio treabă. Aia la (n.l. neinteligibil). N-are nicio treabă, omul. Aseară, a venit Horațiu pe la el, au tras o băută. Nu mai… Deci, crede-mă. Deci… Ideea este următoarea. Încearcă să iei tot ce poți, cum ți-am zis întotdeauna, chiar și acum. Pentru că nu vei avea altă soluție. Nu te baza, în schimb, pe nimic din ceea ce spune. Pentru că, crede-mă… Cum ți-am zis că... Din momentul în care se mută, e dus. Cum pe vremuri dacă mi l-am asumat…

Vlad: Da. Nu mă bazez pe nimic.

Pascu Miruna: Bravo!

Vlad: Trăiești în România. Și știm că…na. Te sun și faci într-un fel și ai cum să ajungi în caz de orice.

Pascu Miruna: Da, mama. Că, să știi, că și eu m-am gândit să plec pentru Bem.

Vlad: În taică-miu nu am așa o bază.

Pascu Miruna: Nu ai cum să ai nicio bază, pui. Și dacă te gândeai la chestia asta, că n-ai cum să ai nicio bază, de acum măcar trei ani de zile, erai bine de tot acum. Dar, asta e. Facem ce putem. Și eu, totuși am speranțe. Ți-am zis. Adică, cum să spun? Nu vreau să trăiesc cu speranța că… Cu ideea că, gata, s-a terminat tot. Cel puțin, gândește-te, că din punctul meu de vedere eu sunt cea care voi fi bătrână. Nu tu. Tu vei fi un băiat tânăr, o lecție de viață foarte amară. Dar, pe care ți-ai luat-o, că ți-ai căutat-o cumva. Și nu ai înțeles de vorbă deloc. Și după asta, poți să-ți duci viața mai departe liniștit, ți-am zis. Adică, chiar poți să-ți duci viața mai departe liniștit. O să facem niște consiliere psihologică să treci peste toate lucrurile astea. O să găsești ceva de făcut. O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde. Ca să vezi, să te pui pe picioare psihic cum trebuie. O să merg și eu cu tine, că…Bemul, probabil în perioada aia o să fie deja aproape plecat la facultate sau plecat la facultate. Deci, o să fiu liberă.

Vlad: Mda.

Pascu Miruna: O să merg cu tine o perioadă.

Vlad: Dar, tu când crezi așa că… Vezi, că mai durează. O să am… Nu o să…

Pascu Miruna: Mamă, procesul s-ar putea… Dacă… Dacă, noi putem să… Dacă procesul te dă pe domiciliu, interesul nostru ar fi să-l prelungim cât mai mult. M-ai înțeles?

Vlad: Asta înțeleg.

Pascu Miruna: Dacă nu te dă pe domiciliu, nu știu ce să spun. E interesul să ieși din gaura aia de acolo. Măcar… Apropo, de penitenciar, am vorbit cu mai multe persoane săptămâna asta. Sigur, sigur te mută pe penitenciar lângă București. Nu te duci. Adică… decât poate pe preventiv dacă e să te țină, să te ducă la Poarta Albă. Preventivul pe Poarta Albă e total diferit de încarcerare. Adică, sunt… Nu e în același loc cu ăia de 18, 21. Preventivul e preventiv. Cei care sunt cu sentințe definitive 18-21 de ani…

Vlad: Deci, nu mă bagă la bididii, la ăștia, dacă să-i mute pe Poartă.

Pascu Miruna: Nu. Nu. Nu. Preventivul e… Nu. Preventivul e separat peste tot. Chiar și-n penitenciar, preventivul e separat și încarcerarea, dar nu se va produce niciodată înainte de 21 de ani definitiva, nu, pentru că va dura procesul, indiferent că te dă sau nu te dă acasă, asta îți spun clar, eu voi face să dureze procesul ăsta, este „must” pentru mine să faci 21 de ani și o zi până la sentință definitivă și chestia asta se poate fără probleme. M-ai înțeles? Fără probleme. Deci nu te duci pe nu știu ce... la 18-21 mi s-a spus de la început de vecini…

Vlad: Da, e rău…

Pascu Miruna: Aia e singura problemă mi-a zis, dar mi-a zis că asta este exclusă. Deci asta este exclusă sută la sută.

Vlad: Mda..

Pascu Miruna: Sută la sută asta e exclusă. Și după care pe penitenciar o să vii...

(n.l. – discuția continuă cu aspecte ce nu prezintă interes operativ, iar de la minutul 18.50 aceasta se continuă cu următorul dialog:)

Pascu Miruna: O să lucrez și la chestia aia cu spălarea imaginii tale, de aia mă și duc la Mircea, la ăștia, la ăștia, încep să strâng hârtii, că o să plătesc undeva un articol, cum au fost și celelalte plătite și după care o să fie încet-încet preluate despre altă persoană care este Vlad, nu cel pe care l-au descris ăștia și care în ultimii ani din păcate a alunecat într-o direcție proastă.

Cum a influențat ancheta mama șoferului drogat din Vama Veche

Miruna Pascu, mama tânărului drogat care a accidentat mortal două persoane în Vama Veche, a ajuns în arest preventiv vineri, 15 septembrie, după ce a făcut tot posibilul să influențeze martorii din dosar.

Mama lui Vlad Pascu a contactat-o pe prietena „oxicomană” a acestuia, Rebecca Lăzărescu, pe care a „învățat-o” ce să spună în fața anchetatorilor, în așa fel încât fiul ei să scape mai ieftin. Miruna Pascu nu și-a pus nicio secundă problema că nu numai Rebecca o ascultă, ci și DIICOT.

Fiul ei, Vlad Pascu, este deja în arest preventiv pentru deținere de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței în vederea consumului ilicit de droguri.

După tragedia din Vama Veche, unde Vlad Pascu a lovit mortal cu mașina doi tineri, presa a publicat o înregistrare video în care acesta și prietena lui, Rebecca Lăzărescu, glumesc că ei sunt „oxicomani”, nu toxicomani, în timp ce consumă stupefiante.

După apariția imaginilor în spațiul public, a rezultat că Rebecca Lăzărescu este fiica Simonei Aura Lăzărescu, consilieră la Primăria Sectorului 1.

Părinții lui Vlad Pascu – Miruna și Mihai Claudiu Pascu – sunt dezvoltatori imobiliari, ei deținând sute de proprietăți în Capitală și pe litoral.

Îngrijorată că fiul ei ar putea fi acuzat de fapte legate de consumul de droguri în afara celei de ucidere din culpă, Miruna Pascu a contactat-o pe prietena acestuia, Rebecca, pe care a încercat să o influențeze în așa fel încât să dea cât mai puține detalii anchetatorilor.

„Numita Pascu Miruna a amenințat persoana vătămată/martora cu divulgarea către presă a unor imagini compromițătoare despre aceasta și a încercat să determine prin constrângere morală, constând în expunerea posibilității diseminării în mass-media a unor informații compromițătoare, să ia legătura cu aceasta pentru a purta o discuție cu privire la aspectele cunoscute de martora Lăzărescu Rebecca despre istoricul de consumator și distribuitor de droguri al fiului său, Pascu Matei Vlad, iar la data de 07.09.2023, în mod explicit, a exercitat asupra martorei acte de constrângere morală și intimidare, speculând vârsta acesteia (minoră) și starea de vulnerabilitate în care se afla, pentru a o determina pe aceasta să nu dea declarație de martor în dosarul 861/D/P/2023, al DIICOT-Serviciul Teritorial Constanța”, rețin procurorii.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, 25 aprilie, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în dosarul...
#vlad pascu, #accident 2 mai, #ucidere din culpa, #trafic de droguri, #tergiversare dosare, #DIICOT, #miruna pascu , #justitie