De la tânără speranță la dușman: metamorfozele lui Putin

Autor: Juri Rescheto (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 15 Martie 2024, ora 18:47
2048 citiri

În cei 24 de ani de când e la putere în Rusia, Vladimir Putin s-a îndepărtat tot mai mult de Vest. Cum s-a întâmplat asta? Doi ruși cunoscuți, dar foarte diferiți, încearcă să explice înaintea alegerilor prezidențiale.

După ce Vladimir Putin va fi reales președinte al Rusiei la alegerile de la acest sfârșit de săptămână, vor exista mai multe întrebări. La ce să se mai aștepte Vestul? Ce idei noi va mai avea Putin de data aceasta? Cât de mult va continua să se îndepărteze de UE și de SUA în noul lui mandat de șase ani? Și cum s-a putut ajunge la situația în care speranța de odinioară a unei apropieri de Europa s-a spulberat iar purtătorul acestei speranțe a ajuns, 24 de ani mai târziu, un dușman aprig împotriva lumii occidentale?

Doi ruși se străduiesc să vină cu răspunsuri; este vorba de doi bărbați din medii și generații diferite. Ambii sunt cunoscuți de milioane de oameni în Rusia - unul are 60 de ani și a primit numeroase premii pentru filmele sale documentare; celălalt are doar 24 de ani și s-a remarcat prin multe apariții controversate pe Internet: Vitali Manski este cel mai cunoscut autor de documentare din Rusia, Alexander Stefanov este cel mai cunoscut istoric rus pe Youtube. Ambii îl cunosc pe Putin: Manski personal, ca autor a două filme despre președintele rus, Stefanov din presă și din studiile sale de politologie.

Privire în culisele Kremlinului

Vitali Manski a fost admis pentru filmul său "Rusia – Începutul" în anul 2000 în spatele ușilor închise ale Kremlinului. L-a urmat pe Putin seara în reședința sa privată, dimineața l-a însoțit la piscină. Regizorul a fost mai aproape de președintele rus în timpul filmărilor decât orice funcționar de la Kremlin. Manski trăiește azi în Letonia și nu mai are niciun interes să-l întâlnească din nou pe Putin.

Pe de altă parte, tânărul Youtuber Stefanov trăiește în Rusia și visează să-l cunoască personal pe șeful statului. Stefanov nu știe de niciun alt lider în Rusia în afară de Putin: "Schimbare de putere? Cum funcționează așa ceva?", glumește el. Putin a venit la Kremlin tocmai când se năștea istoricul de 24 de ani.

Putin - "Ce băiat isteț!"

Prima oară, Stefanov l-a remarcat pe Putin la zece ani, la televizor, ca personaj într-un spectacol de comedie politică: "A fost un episod în care a fost prezentată amuzant rocada Putin-Medvedev. M-am gândit atunci cât de iscusit a pregătit Putin toată povestea! Ce băiat isteț!" Este vorba desigur de schimbarea temporară în fruntea Federației Ruse, când Putin a preluat postul de premier, după două mandate de președinte. Prietenul din tinerețe al lui Putin, Dmitri Medvedev, a fost președinte în perioada respectivă. Mai târziu, cei doi au făcut din nou schimb de posturi.

În timp, percepția lui Stefanov în legătură cu Putin a devenit tot mai negativă: "L-am văzut tot mai puțin pe omul Putin și tot mai mult o ființă politică fără frici și îndoieli." Tânărul crede că acestea ar fi efectele propagandei de stat: "El îl dezumanizează pe Putin și îl transformă într-un fel de zeu, ca să poată afirma apoi: este cadoul lui Dumnezeu pentru noi!"

Sub Putin imediat o "atmosferă total diferită"

Regizorul Vitali Manski descrie metamorfoza lui Putin dintr-o observație personală, începută cu mult mai devreme. El a vizitat Kremlinul deja înainte de Putin, pe vremea când politicienii ruși din anii 1990 "umblau în pulovere albastre, cu eșarfe de lână la gât", un semn al politicii liberale promovate de predecesorul lui Putin, Boris Elțîn. "Pe 26 martie 2000 au fost alegerile, apoi în mai învestirea în funcție iar deja în septembrie era acolo o cu totul altă atmosferă."

După Elțîn, pe care Manski îl descrie drept un "altfel de lider", a urmat un tip cu totul nou de șef de stat. "El a fost alegerea blocului liberal din jurul lui Elțîn. Opusul predecesorului său: tânăr, sportiv, liberal. Dar și un lider care poate menține ordinea în țară", spune Manski. "Putin s-a folosit de acest contrast, fără a fi însă autorul acestei imagini. El a îndeplinit doar rolul pe care i l-au trasat consilierii politici. A fost foarte precaut să nu alunece, să nu se împiedice în vreun fel." Președintele rus s-a străduit să pară și mai vestic și mai liberal decât i s-a cerut. De exemplu, proaspătul președinte Putin a ținut mereu seama de deciziile altora, a arătat mult respect celorlalți.

Vestul văzut mereu drept dușman

Tânărul istoric Stefanov crede că Putin a fost fascinat de occident în primii săi ani, fiind însă dezamăgit ulterior: "Rusia a înregistrat succese politice la începutul anilor 2000, economia se stabilizase, prețurile la țiței crescuseră. Dar Putin nu a fost mulțumit cu sistemul relațiilor internaționale după Războiul Rece." El a criticat supremația singulară a SUA.

Regizorul Manski crede dimpotrivă că lui Putin nu i-a plăcut niciodată Vestul. "El a avut mereu o poziție clară în privința occidentului ca oponent al dezvoltării Rusiei. Aceasta este concepția sa de bază." În timpul lui Elțîn, Rusia a aderat la numeroase instituții internaționale. Părăsirea acestora a fost dificilă pentru Putin, dar el a urmărit-o totuși consecvent: "Toate măsurile luate în anii următori au avut ca scop scoaterea Rusiei din comunitatea internațională."

"A trebuit să mintă"

Și cei care l-au inventat pe Putin, consilierii săi politici și apropiații lui Elțîn, au lăsat prea devreme frâiele din mână și i-au permis lui Putin să se emancipeze prea rapid. Iar deja în 2004 nu a mai putut fi controlat în vreun fel: "S-a distanțat de grupul liberal al consilierilor săi. Iar după ce a devenit independent, a început să pună în practică viziunea sa despre bine și rău. Concepția sa fundamentală despre lume și evoluția statului rus nu s-a schimbat niciodată. A trebuit să mintă inițial pentru a fi acceptat în doctrina liberală."

Metamorfoza lui Putin ar fi una logică, petrecută însă în timp, nu peste noapte: "Nici iarna nu vine brusc. Mai întâi încep ploile, apoi vin zăpada și înghețul. Întrebarea este cât va dura această iarnă", spune Manski.

Răspunsul Youtuber-ului Stefanov este clar: nu prea mult. El crede ferm că Rusia ar putea deveni mai liberă în următorii șase ani, în ciuda lui Putin. Țara sa a fost mereu parte a civilizației europene și va rămâne și mai departe.

"Ce altceva ar putea să creadă un tânăr de 24 de ani", remarcă zâmbind Manski la cei 60 de ani ai săi. "Bine că există și oameni care ne mai luminează zilele întunecate prin optimismul lor." El și-ar fi pierdut însă demult iluziile: "Nu sunt posibile nicio liberalizare, niciun dezgheț. Orice relaxare ar dăuna sistemului actual."

Într-un aspect, cei doi interlocutori atât de diferiți sunt însă de acord: ambii cred că Vladimir Putin va continua să decidă soarta Rusiei până la moartea sa.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Vladimir Putin, #Rusia, #Letonia, #NATO , #Rusia