Îngrijorarea lui Volodimir Zelenski pentru trupele ucrainene din estul ţării. „Vreme dificilă, apărare dificilă”

Miercuri, 22 Noiembrie 2023, ora 18:18
1737 citiri
Îngrijorarea lui Volodimir Zelenski pentru trupele ucrainene din estul ţării. „Vreme dificilă, apărare dificilă”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Twitter

Operaţiuni defensive "dificile" sunt desfășurate de trupele ucrainene în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, a declarat miercuri, 22 noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski.

Trupele ruseşti au lansat în această toamnă acţiuni ofensive pe diferite secţiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei, încercând să avanseze în oraşul devastat Avdiivka şi în nord-est, între oraşele Lîman şi Kupiansk.

"Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lîman, Bahmut, Doneţk şi Avdiivka. Acţiuni ofensive în sud", a scris Zelenski, miercuri, pe Telegram.

Zăpada şi temperaturi de îngheţ - minus 5 grade Celsius s-au înregistrat în cursul zilei de miercuri şi se prognozează să scadă şi mai mult - ar putea complica şi mai mult operaţiunile pe front, unde luptele trec deja la o fază de uzură.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022, controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Kievul a lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate în această vară, dar nu a reuşit să forţeze o breşă majoră.

De la jumătatea lunii octombrie, Avdiivka, unde linia frontului s-a schimbat prea puţin de la primul război izbucnit în 2014 între Kiev şi militanţii susţinuţi de Rusia, s-a confruntat cu valuri de atacuri urmate de acalmii temporare, potrivit armatei ucrainene. După o astfel de acalmie cu o zi înainte, şeful comandamentului militar "Tavria" a declarat, miercuri, că trupele ruseşti şi-au "crescut dramatic" numărul de atacuri şi lovituri aeriene.

"Apărătorii noştri menţin cu fermitate apărarea în direcţia Avdiivka", a asigurat comandantul Oleksandr Tarnavski pe Telegram. Forţele ucrainene au continuat ofensiva pe frontul de sud-est spre Melitopol, a adăugat el.

În bilanţul de dimineaţă referitor la situaţia pe câmpul de luptă, Statul Major General a precizat că trupele îşi menţin, de asemenea, capetele de pod asigurate pe partea estică a fluviului Nipru, mal care a fost ocupat de forţele ruseşti încă din primele zile ale invaziei lor.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile de pe linia frontului.

Demitere

Aceste evoluţii intervin în condiţiile în care s-a vehiculat că Oleksandr Tarnavski, comandantul "Tavria", ar fi vizat de o destituire, după ce în ultimele luni Zelenski l-a schimbat pe ministrul apărării, dar şi pe alţi câţiva comandanţi militari, pe fondul unei răceli a relaţiilor cu şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni.

Tarnavski este şeful comandamentului militar Tavria, care a condus peste vară contraofensiva Ucrainei în sud-est, de la care erau mari aşteptări, dar nu a reuşit în final să forţeze o breşă semnificativă în faţa liniilor ruseşti puternic apărate.

Noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umarov, instalat în funcţie la începutul lunii septembrie, a declarat marţi că nu a fost luată deocamdată nicio decizie de înlăturare a doi dintre comandanţii militari de rang înalt ai Kievului, după ce presa a relatat că aceştia ar putea fi demişi.

Comentariul făcut de Rustem Umerov în cadrul unei conferinţe de presă a fost cel mai puternic indiciu de până acum că Kievul ia în considerare posibilitatea de a-i demite pe comandantul Forţelor Întrunite, Serhi Naiev, şi pe Oleksandr Tarnavski, şeful comandamentului militar "Tavria", menţionează Reuters.

"Trebuie să spun că încă nu a fost luată o decizie, dar că facem tot posibilul pentru a îmbunătăţi eficienţa. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom comunica foarte deschis", a declarat Umerov reporterilor, când i s-a cerut să comenteze informaţiile potrivit cărora aceşti comandanţi ar putea fi înlocuiţi.

Orice astfel de măsură, a spus el, ar putea fi legată şi de probleme care au fost ridicate înainte de numirea sa din septembrie, când l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov în funcţia de ministru.

Ministerul Apărării respinsese anterior informaţiile privind o posibilă remaniere iminentă.

Comentariile lui Umerov au venit pe fondul răcirii relaţiilor dintre Zelenski şi comandantul-şef Valeri Zalujni, care luna aceasta a comparat starea războiului cu Rusia cu impasul din Primul Război Mondial, o evaluare respinsă ulterior de preşedinte.

Comentariile lui Umerov de marţi au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev cu omologul său german. În cadrul evenimentului, el a declarat reporterilor că se concentrează pe adoptarea de către armată a standardelor NATO şi pe satisfacerea nevoilor armatei în conformitate cu rolul său. "Aceste standarde sunt foarte importante... Fiecare unitate şi fiecare comandant cunoaşte aceste nevoi şi trebuie să le îndeplinim", a spus el.

Schimbări în ierarhie

Rustem Umerov, care provine din rândul minorităţii tătare din Crimeea, a devenit ministru al apărării la începutul lunii septembrie, înlocuindu-l pe Oleksii Reznikov. Schimbarea a intervenit după ce Ministerul Apărării fusese vizat de acuzaţii de corupţie din partea presei în perioada în care Reznikov a fost în funcţie, deşi ministrul însuşi nu s-a confruntase cu acuzaţii de corupţie.

Ulterior, după numirea noului ministru al apărării, guvernul ucrainean a demis şase viceminiştri ai apărării. Printre adjuncţii revocaţi s-a numărat şi Hanna Maliar, cea care comunica public, zilnic, situaţia de pe front.

Apoi, la începutul lunii octombrie, Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe comandantul Forţelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei, care au jucat un rol important în apărarea ţării de la invazia Rusiei în februarie anul trecut. Generalul Ihor Tanţiura, care ocupa această funcţie din mai 2022, a fost înlocuit de generalului-maior Anatoli Barhîlevici în calitate de nou comandant.

Peste o lună, la începutul lunii noiembrie,  Zelenski a anunţat că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale armatei ucrainene, Viktor Horenko, cu Serhi Lupanciuk şi a spus că aşteaptă „cu nerăbdare” noi rezultate de la noua conducere.

Duminică, Zelenski le-a spus compatrioţilor că a schimbat-o pe şefa Comandamentului Forţelor Medicale al Forţelor Armate ale Ucrainei. În locul generalului-maior al Serviciului medical Tetiana Ostaşcenko a fost numit generalul-maior Anatoli Kazmirciuk.

Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Soldații ucraineni din batalionul 24 de asalt „Aidar” au capturat un grup de ocupanți ruși în regiunea Donețk. Videoclipul operațiunii a fost publicat de serviciul de presă al...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#Volodimir Zelenski, #armata ucraineana, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina