Fugarul Zaher Iskandarani cere anularea pedepsei. Cum s-au „fumat” condamnările celui mai celebru contrabandist de țigări

Miercuri, 27 Septembrie 2023, ora 03:03
5353 citiri
Fugarul Zaher Iskandarani cere anularea pedepsei. Cum s-au „fumat” condamnările celui mai celebru contrabandist de țigări
Zaher Iskandarani se află de 9 ani pe lista „Most Wanted” a Poliției Române. FOTO: IGPR

Zaher Iskandarani, celebrul contrabandist de tutun și alcool din anii ‘90, a început să formuleze contestații la executare împotriva condamnărilor pronunțate de-a lungul timpului de către judecătorii români. Iskandarani a fugit din țară în 2014 și se ascunde în Orientul Mijlociu, cel mai probabil în Liban, după ce a fost condamnat la 5 ani de pușcărie pentru infracțiuni economice.

Zaher Iskandarani are o contestație la executare pr rolul Tribunalului București, care va fi dezbătută miercuri, 27 septembrie. Afaceristul libanez a câștigat un proces cu același obiect pe rolul Tribunalului Timiș, pe data de 27.07.2023.

De numele lui Zaher Iskandarani se leagă perioada gri a anilor de tranziție, când România nu făcea parte nici din NATO, nici din Uniunea Europeană. Libanezul se ocupa cu contrabanda: aducea în România vagoane pline cu baxuri de țigări și băutură.

Presa vremii a scris, bunăoară, că într-un singur transport, Zaher Iskandarani a acoperit cererea de țigări din România pentru o scurtă perioadă de timp. Ulterior, Zaher Iskandarani a găsit că ar fi mai profitabil să producă țigări și alcool în România, astfel că și-a deschis fabrici clandestine în două comune din județul Timiș.

De Zaher Iskandarani nu s-a mai auzit nimic din 2014, când Curtea de Apel București l-a condamnat la o pedeapsă de 5 ani de pușcărie, libanezul fugind înainte de pronunțarea deciziei definitive cu voia procurorului de caz.

Numele lui Iskandarani a apărut din nou pe portalul instanțelor din România la Tribunalul Timiș, pe data de 27.07.2023, când instanța a luat în discuție și a admis după un singur termen de judecată, contestația la executare formulată de libanez.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei, pentru a vedea ce argumente a adus celebrul contrabandist din anii ‘90.

Prescripția aplicării pedepsei este principalul motiv de contestație la executare invocat de Zaher Iskandarani în dosarul de pe rolul Tribunalului Timiș, iar afaceristul se va folosi de același argument și în cauza de la București.

În esență, contrabandistul fugar spune că, potrivit legii, dacă autoritățile nu l-au prins vreme de 5 ani la care se adaugă numărul de ani din condamnare, atunci se consideră că a fi prescrisă.

Zaher Iskandarani a scăpat deja de una dintre condamnări

În dosarul de la Tribunalul Timiș este vorba despre o pedepsă de 8 luni la care libanezul a fost condamnat în 16.03.2016.

Potrivit art. 162 alin. 1, lit. b) Cod penal, termenul de prescripție a executării pedepsei este de „5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată.”.

Dacă ar fi să aplicăm aceeași dispoziție legală la condamnarea de 5 ani pronunțată pe numele lui Iskandarani în 2014, ar rezulta că pe data de 06.04.2024 afaceristul va scăpa de răspunderea penală.

Iată ce a reținut Tribunalul Timiș atunci când a constatat prescripția în cazul condamnării lui Iskandarani:

  • „Prin sentinţa penală din 20.10.2015 pronunţată de Tribunalul Timiș inculpatul (Iskandarani Zaher – n.r.) a fost condamnată la pedeapsa de 8 luni închisoare, în regim de detenție, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de înşelăciune.
  • A fost dat în urmărire internațională la data de 19.01.2017.
  • De la acea dată nu au mai fost comunicate sau îndeplinite acte de procedură, astfel încât instanţa apreciază că contestaţia la executare formulată este întemeiată.
  • Prescripţia reprezintă un impediment la executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre definitivă unei persoane fizice, trecerea timpului anihilând efectul executoriu al hotărârii.
  • În raport de aceste dispoziţii legale şi datele dosarului, tribunalul reţine că în speţă termenul de prescripţie a executării pedepsei închisorii de 8 luni, aplicată condamnatului (Iskandarani Zaher – n.r.), prin hotărârea 319/20.10.2015 pronunţată de Tribunalul Timiș, definitivă prin decizia penală din 16.03.2016, este de 5 ani şi 8 luni, a început să curgă la data de 16.03.2016 şi s-a împlinit la data de 15.11.2021.
  • În cauză nu au fost identificate cauze de suspendarea sau de întrerupere a cursului prescripţiei executării pedepsei. Pentru aceste considerente, instanța (…) va admite contestaţia la executare formulată de petentul condamnat (Iskandarani Zaher – n.r.)”, se arată în documentul citat.

Iskandarani, condamnat la 5 ani de pușcărie și la plata a 2 milioane de lei

Zaher Iskandarani a fost condamnat de Curtea de Apel București, pe data de 6 aprilie 2014, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul de contrabandă cu țigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu circa 2 milioane de lei. În același dosar au fost condamnate, la câte 3 ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă.

Potrivit deciziei CAB, cei trei condamnați din dosar trebuie să plătească aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume, către ANAF.

Decizia Curții de Apel vine după ce, pe 10 octombrie 2012, Tribunalul București a dispus achitarea lui Zaher Iskandarani.

Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată, pe 15 iunie 2006, fiind acuzat de infracțiuni privind operațiunile vamale ilicite cu utilaje de producție a țigărilor și alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum și ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape 2 milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).

Anchetatorii au stabilit că, începând din 1990, Iskandarani a avut un rol important în contrafacerea și contrabandă cu țigări, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, județul Timiș. Potrivit acestora, țigările erau destinate atât pieței din Europa de Vest, cât și Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firmă din Liban, care ar fi fost controlată de familia lui Iskandarani.

Probele administrate au arătat implicarea lui Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen și Ghannoum Obayda în contrabandă cu utilaje de producție de țigarete importate din Italia.

Totodată, Zaher Iskandarani și-ar fi creat o rețea de distribuție a țigaretelor contrafăcute, produse în fabrica din comuna Săcălaz, Timiș. În perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat și controlat întreagă activitate a firmelor și fabricilor de țigarete, dar și de producția de alcool în fabrică de la Lenanheim, județul Timiș.

La sfârșitul anului 2005, în urmă unor percheziții la fabricile și domiciliile lui Zaher și a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matrițe, timbre fiscale românești falsificate, cantități mari de țigări și cartoane pentru pachete.

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzații legate de contrabandă cu țigări și alcool, ulterior fiind eliberat.

Alfred Bulai așteaptă decizia pe patul de spital. Când află dacă scapă de arest
Alfred Bulai așteaptă decizia pe patul de spital. Când află dacă scapă de arest
Cererea sociologului Alfred Bulai, de anulare a mandatului de arestare preventivă în dosarul în care este inculpat pentru că ar fi agresat sexual studente de la SNSPA, va fi dezbătută joi, 12...
Amnistia fiscală, pericol pe termen lung. Avertismentul investitorilor: „Îi recompensează pe cei care nu plătesc la timp"
Amnistia fiscală, pericol pe termen lung. Avertismentul investitorilor: „Îi recompensează pe cei care nu plătesc la timp"
Măsurile de amnistie fiscală adoptate recent de Guvernul României sunt de o "clemență excesivă" și ar putea adânci problemele pe termen lung prin descurajarea plătirii taxelor la timp,...
#Zaher Iskandarani condamnare disparut urmarire generala, #evaziune fiscala, #contrabanda tigari, #contrabanda alcool, #prescriptie, #Tribunalul Bucuresti , #justitie
  1. Anunț de ultimă oră pentru toți pensionarii. Ce trebuie să știe dacă pe talonul de pensie din septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare FOTO
  2. Distracție cu miros de dejecții. Câțiva turiști din Spania au confundat o conductă de evacuare a apei uzate cu o cascadă și au făcut duș sub ea VIDEO
  3. Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească a cerut schimbarea cursului către Portul Constanţa pentru evaluare. Era la doar 55 de kilometri de Sf. Gheorghe
  4. Câți kilometri de autostradă și drum expres sunt în execuție în România. Ministrul Transporturilor: ”Eu cred că facem față”
  5. Jens Stoltenberg nu rămâne fără loc de muncă după ce pleacă de la șefia NATO. Ce funcție ar urma să ocupe
  6. Brigitte Macron, victorie în justiție după ce a fost acuzată că este transsexuală. Ce sumă trebuie să-i plătească două femei care au răspândit falsul zvon
  7. Probleme cu aprovizionarea pentru apărătorii ucraineni din Kramatorsk, Sloviansk și Ciasiv Iar. Rușii au distrus un pod important din regiunea Donețk VIDEO
  8. Copil de doar 6 luni, aproape să-și piardă viața pe "Drumul Morții". Mașina în care se afla cu mama lui a derapat și a ieșit de pe carosabil
  9. Cazul profesorului de la "Sfântul Sava" acuzat de viol. Procurorii caută și alte victime ale cadrului didactic. Apelul oamenilor legii
  10. Nouă taximetriști și șoferi de ridesharing, vizați într-un dosar de proxenetism. Racolau clienți străini și îi duceau într-o locaţie din Sectorul 2