Câte minivacanțe vor avea românii în 2024. Zilele libere legale anunțate de guvern

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 23:04
2712 citiri
Câte minivacanțe vor avea românii în 2024. Zilele libere legale anunțate de guvern
Turiști la munte FOTO Pixabay

Anul 2024 aduce noutăți legislative în ceea ce privește zilele libere legale, cât și minivacanțele de care se vor bucura bugetarii.

Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de angajații din privat în 2024, respectiv zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, în condițiile în care acestea se află între zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și weekenduri, potrivit Adevărul. Astfel, bugetarii vor avea 20 de zile libere, iar angajații din economie - 17.

Zilele de 6 şi 7 ianuarie - Sărbătoarea Botezului Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul - vor fi zile libere nelucrătoare.

Trei minivacanțe

Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai - Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai - Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.

A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.

Când pică zilele libere legale în 2024

1 ianuarie - Anul Nou (luni)

2 ianuarie - A doua zi după Anul Nou (marți)

6 ianuarie - Bobotează (sâmbătă)

7 ianuarie - Sfântul Ion (duminică)

24 ianuarie - Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri)

1 mai - Ziua Muncii (miercuri)

2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

3 mai - Vinerea Mare (vineri)

5 mai - Paștele ortodox (duminică)

6 mai - A doua zi de Paște ortodox (luni)

1 iunie - Ziua copilului (sâmbătă)

23 iunie - Rusaliile (duminică)

24 iunie - A doua zi de Rusalii (luni)

15 august - Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)

16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

30 noiembrie - Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie - Ziua Marii Uniri (duminică)

25 decembrie - Crăciunul (miercuri)

26 decembrie - A doua zi de Crăciun (joi)

27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024).

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor. Pentru bugetari însă, guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un weekend.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#zile libere legale, #zile libere romani, #zile libere 2024, #minivacanta , #Zile libere