Șapte obiceiuri sănătoase care reduc riscul de accident vascular cerebral. Pot învinge chiar predispunerea genetică la AVC

Joi, 21 Iulie 2022, ora 23:07
9498 citiri
Șapte obiceiuri sănătoase care reduc riscul de accident vascular cerebral. Pot învinge chiar predispunerea genetică la AVC
Pacient la Terapie Intensivă FOTO: Pexels.com

Tot mai mulți tineri au risc de accident vascular cerebral (AVC). Vinovat este stilul de viață stresant, alimentația tot mai nesănătoasă, dar mai ales moștenirea genetică. Însă, oamenii de știință au descoperit că făcând mici modificări în dietă și comportament, riscul scade la jumătate.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas din Houston spun că menținerea unei diete bune și exerciții fizice regulate pot chiar compensa orice risc genetic. Ceilalți pași cheie includ renunțarea la fumat și pierderea în greutate, scrie Daily Mail.

„Life’s Simple 7” - obiceiurile concepute de Asociația Americană a Inimii, care reduc riscul de AVC

Vârsta, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, stilul de viață sedentar și diabetul sunt toate cunoscute pentru creșterea riscului de accident vascular cerebral.

Un alt factor de risc este istoricul familial al afecțiunii, atunci când un vas fie este blocat, fie se sparge - întrerupând alimentarea cu sânge a unor părți ale creierului.

Deși vorbim de șapte obiceiuri sănătoase, doar patru sunt factori modificabili. Celelalte trei sunt menținerea tensiunii arteriale normale, controlul colesterolului și reducerea zahărului din sânge.

De fapt, ”Life’s Simple 7” sunt:

  • Menținerea unei diete sănătoase

  • Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat

  • Renunțarea la fumat

  • Pierderea în greutate

  • Menținerea tensiunii arteriale normale

  • Controlul colesterolului

  • Reducerea glicemiei

Cum a fost făcut studiul

Studiul, publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, a urmărit 11.568 de adulți cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani pentru o medie de 28 de ani.

Tuturor participanților li sa acordat un „scor de risc poligenic de accident vascular cerebral” – bazat pe teste de sânge care au identificat mutații relevatoare legate de evenimentele mortale.

Acest lucru a evaluat cât de probabil erau să sufere un accident vascular cerebral în timpul vieții, pe baza exclusiv ADN-ului lor.

Dosarele lor medicale au fost, de asemenea, verificate pentru a vedea cât de bine au respectat cele șapte obiceiuri ale stilului de viață.

Nivelul scăzut al colesterolului a fost evaluat în funcție de dacă și cât de mult au luat medicamente pentru scăderea lipidelor, cum ar fi statinele.

Tensiunea arterială a fost măsurată și în funcție de medicamentele pe care oamenii le luau, în timp ce glicemia a fost evaluată în funcție de dacă aceștia erau tratați pentru diabet.

A fost înregistrat nivelul de nicotină, iar IMC-urile au arătat greutatea corporală, dieta a fost ghicită în funcție de consumul de fructe și legume și activitatea fizică a fost măsurată în minute pe săptămână.

Participanții cu cel mai mare risc genetic și cu cea mai proastă sănătate a inimii au avut cel mai mare risc pe parcursul vieții de a suferi un accident vascular cerebral, la aproximativ 25 la sută.

Dar pentru cei care au practicat Life's Simple 7, aceasta a scăzut cu 30 până la 43 la sută, arată analiza.

Urmărirea practicilor a adăugat, de asemenea, aproape șase ani de viață fără accident vascular cerebral.

În general, cel mai sănătos grup a înregistrat cele mai puține cazuri de accident vascular cerebral (6 la sută), în timp ce cele mai multe au fost la cei care au urmat cel mai puțin obiceiurile (57 la sută).

Descoperirile oferă speranța unui program de screening, potrivit autorului principal, profesorul Myriam Fornage, genetician la Universitatea Texas din Houston.

”Studiul nostru a confirmat că modificarea factorilor de risc pentru stilul de viață, cum ar fi controlul tensiunii arteriale, poate compensa riscul genetic de accident vascular cerebral.

„Putem folosi informațiile genetice pentru a determina cine prezintă un risc mai mare și pentru a-i încuraja să adopte un stil de viață cardiovascular sănătos, cum ar fi respectarea AHA’s Life's Simple 7, pentru a reduce acest risc și a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă”, a spus geneticianul.

Ce este accidentul Vascular Cerebral AVC

Există două tipuri majore de accident vascular cerebral:

1. AVC Ischemic

Un accident vascular cerebral ischemic - care reprezintă 80% din accidente vasculare cerebrale - apare atunci când există un blocaj într-un vas de sânge care împiedică sângele să ajungă la o parte a creierului.

2. AVC Hemoragic

Mai rar, un accident vascular cerebral hemoragic, apare atunci când un vas de sânge se sparge, inundând o parte a creierului cu prea mult sânge, privând în același timp alte zone de alimentarea adecvată cu sânge.

Poate fi rezultatul unei MAV adică a unei malformații arteriovenoase (un grup anormal de vase de sânge) din creier.

30% dintre cei care suferă de hemoragie subarahnoidiană mor înainte de a ajunge la spital. Încă 25% mor în 24 de ore. Și 40% dintre supraviețuitori mor într-o săptămână.

Factori de risc

Vârsta, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, stilul de viață sedentar, diabetul, fibrilația atrială, antecedentele familiale și antecedentele unui accident vascular cerebral sau AIT (un mini-accident vascular cerebral) sunt toți factori de risc pentru a avea un accident vascular cerebral.

Simptomele AVC

  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă a feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului

  • Confuzie bruscă, probleme de vorbire sau înțelegere

  • Probleme bruște de vedere sau vedere încețoșată la unul sau ambii ochi

  • Dificultăți bruște la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării

  • Cefalee severă bruscă, fără cauză cunoscută

Dintre cei aproximativ trei din patru oameni care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral, mulți vor avea dizabilități de-a lungul vieții.

Aceasta include dificultăți de mers, de comunicare, de mâncare și de îndeplinirea sarcinilor sau treburilor de zi cu zi.

Ambele tipuri de AVC sunt potențial fatale, iar pacienții necesită o intervenție chirurgicală sau un medicament numit tPA (activator tisular de plasminogen) în trei ore pentru a-i salva.

Cum să slăbești sănătos și rapid până de Paște
Cum să slăbești sănătos și rapid până de Paște
Kilogramele puse încet, încet în jurul taliei încep să te facă să privești cu furie la toaletele de petrecere din garderoba ta? Nu mai poți suporta încă o cheltuială în plus pentru a...
Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Fiind foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii, pătrunjelul este ideal pentru alimentația persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus. Are, de asemenea,...
#accident vascular cerebral, #reducere risc AVC, #lasare fumat, #dieta , #stiri sanatate
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
Poza rcc3
rcc3
rank 2