O țară NATO prinsă în capcana din Marea Neagră: Putin și Zelenski, strategii de culise în preajma României

Joi, 20 Iulie 2023, ora 06:11
8587 citiri
O țară NATO prinsă în capcana din Marea Neagră: Putin și Zelenski, strategii de culise în preajma României
Putin și Zelenski fac jocuri de culese pentru reluarea livrarilor de cereale prin Marea Neagră FOTO: Nova

La puțin timp după ce Ucraina a lovit podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, Moscova a anunțat că iese din acordul cerealelor din Marea Neagră, o nouă strategie a lui Putin de a pune presiune pe țara vecină și pe întreaga lume. Însă acum, Turcia, o țară NATO, este prinsă în capcana din Marea Neagră, iar Putin și Zelenski încearcă noi jocuri de culise în preajma României pentru a-și promova interesele de a-și continua fiecare exporturile de cereale prin Strâmtoarea Bosfor.

Președintele ucrainean a declarat luni că a „trimis scrisori oficiale” președintelui Recep Tayyip Erdogan și secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, cerând să continue acordul privind securitatea exportului de cereale la Marea Neagră, fără participarea Rusiei, după ce Moscova a declarat că se retrage din vechiul acord, potrivit Newsweek.

„Ucraina, ONU și Turcia pot asigura împreună funcționarea coridorului alimentar și inspecția navelor”, a spus Zelenski. „Este necesar pentru toată lumea – și toți cei care îl susțin vor deveni salvatori ai vieții pe un teritoriu imens, din Maroc până în China, din Indonezia până în Liban”.

Mutarea lui Putin unică în cei 24 de ani de putere: Șantajul monstruos la care NATO nu a răspuns VIDEO

„Nu ne este frică”, a spus Zelenski în declarații separate publicate de purtătorul de cuvânt Sergii Nikiforov. "Am fost abordați de companii care dețin nave. Ei au spus că sunt pregătiți, dacă Ucraina și Turcia sunt pregătite să continue, atunci toată lumea este pregătită să continue să furnizeze cereale".

Moscova, între timp, a făcut propriul apel către președintele turc. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat marți cu omologul turc Hakan Fidan și, potrivit unui raport publicat de Ministerul rus de Externe, a propus „o alternativă” asupra livrărilor prin Mărea Neagră „pentru furnizarea de cereale țărilor cele mai nevoiașe, care nu depind de subversivele acțiuni ale Kievului și ale patronilor săi occidentali”.

Kievul și Moscova se întrec, din nou, pentru a intra în grațiile lui Erdogan. Președintele turc s-a situat oarecum pe diviziunea Est-Vest din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, prezentând Ankara drept un făcător de pace și asumând un rol principal în reducerea tensiunilor din Marea Neagră; o regiune strategică cheie care a devenit un teatru fierbinte al războiului.

Erdogan a spus că va continua discuțiile pentru a reînvia acordul cu cereale la Marea Neagră. „În ciuda declarației făcute astăzi, cred că președintele rus Putin dorește continuarea acestui pod umanitar”, a spus Erdogan luni. Într-o conversație planificată luni, Erdogan a spus că el și Putin vor „discuta cum putem acționa pentru a deschide calea pentru transportul de îngrășăminte și cereale rusești”.

Rusia are nevoie de Turcia

Fatih Ceylan, fostul ambasador al Turciei la NATO, a declarat că este „100% sigur că președintele Erdogan va continua cu aceste eforturi”, prezicând „o perioadă de negocieri continue”, dar avertizând că este puțin probabilă o relansare imediată a acordului. „Este nevoie de timp”, a spus Ceylan, precum și un nou centru de coordonare care să înlocuiască hub-ul din Istanbul, care acum este desființat după retragerea Rusiei.

Turcia – o națiune NATO cu ambiții cel puțin retorice de a adera la Uniunea Europeană – a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele navelor de război rusești conform Convenției de la Montreux, a donat armament semnificativ Kievului și a permis construirea de fabrici de drone pe teritoriul Ucrainei și luna trecută. a permis apărătorilor batalionului Azov să călătorească acasă, în ciuda faptului că au fost de acord să împiedice întoarcerea lor până la sfârșitul conflictului.

Omul din spatele ofensivei lui Zelenski: Generalul secolului dezvăluie avantajul armatei sale față de trupele lui Putin VIDEO

Dar Ankara a cules și roadele legăturilor sale economice strânse tradiționale cu Rusia. De la începutul invaziei pe scară largă și al sancțiunilor ulterioare UE-G7 asupra Moscovei, Turcia a extins semnificativ comerțul cu Rusia.

Exporturile turcești în iunie au fost cu aproximativ 88 la sută mai mari decât la începutul lui 2023. Din ianuarie până în iunie 2023, exporturile turcești către Rusia au fost în valoare de aproximativ 4,9 miliarde de dolari, comparativ cu 2,6 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2022.

Acum există un impas la Marea Neagră. Relația îi oferă lui Erdogan o pârghie. „Cred că Rusia are nevoie de Turcia mai mult decât Turcia are nevoie de Rusia”, a spus Ceylan. „Rușii nu au luxul de a lăsa deoparte interesele Turciei în circumstanțele actuale”. „Va fi o perioadă tensionată, nu există nicio îndoială”, a adăugat Ceylan. „Negociarea cu rușii nu este întotdeauna cea mai ușoară”.

O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
După invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, strategia geopolitică a statelor a cunoscut o dinamică continuă în funcție de interesele proprii ale fiecăruia. Acum, o țară...
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
#acord cereale marea neagra, #acord cereale, #acord cereale ucrainene rusia, #Rusia razboi, #Marea Neagra, #turcia rusia, #turcia ucraina , #Razboi Ucraina