Putin, încă o mutare diabolică: Vrea să pună mâna pe sute de miliarde din Occident, printr-o șmecherie

Vineri, 25 August 2023, ora 02:30
8054 citiri
Putin, încă o mutare diabolică: Vrea să pună mâna pe sute de miliarde din Occident, printr-o șmecherie
Putin vrea să pună mâna pe miliardele de euro ale Rusiei înghețate în Occident FOTO: FT

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum 18 luni a produs multiple crize în întreaga lume, pe piețele financiare, energetice și alimentare. În plus, SUA și aliații săi au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, Putin vrea să mai facă o mutare diabolică și încearcă să pună mâna pe sutele de miliarde de euro ale Rusiei, înghețate în băncile occidentale.

El propune ca Rusia să ofere la schimb activele blocate ale investitorilor vestici din țară cu unele active rusești înghețate în Occident, potrivit Financial Times.

Conform propunerii, Moscova le va oferi investitorilor occidentali interesați oportunitatea de a cumpăra activele companiilor ruse care au fost imobilizate în Europa prin utilizarea fondurilor proprii deținute în conturi restricționate în Rusia, care nu pot fi cheltuite în afara țării, a anunțat miercuri Banca Centrală.

Mutarea istorică a lui Joe Biden, care schimbă securitatea lumii: Un nou NATO în coasta unei puteri mondiale

Oficialii occidentali au declarat pentru sursa citată că nu sunt la curent cu propunerea și că nu au loc discuții cu privire la un potențial schimb de active.

Acordul propus vizează deblocarea a 100 de miliarde de ruble rusești (1,1 miliarde de dolari), deținute în cea mai mare parte de investitori de retail, dintr-un total de 1,5 trilioane de ruble din participațiile deținute de Rusia în vest, a declarat marți ministrul de finanțe Anton Siluanov lui Putin.

Oferta Moscovei ar compensa investitorii cu amănuntul pentru investițiile lor în valori mobiliare occidentale care au fost înghețate în temeiul sancțiunilor occidentale și blocate la casele de decontare precum Euroclear, cu sediul în Belgia, permițând în același timp unor companii occidentale să recupereze fonduri eșuate din Rusia, potrivit unei persoane informate despre materie.

Ridicarea a două noi puteri mondiale: Mutarea neașteptată de a ieși de pe orbita SUA

Rusia nu a publicat încă detalii despre schimbul propus, despre care Siluanov și banca centrală au spus că va fi prezentat într-un decret care urmează să fie semnat de Vladimir Putin.

Schimbul va fi „voluntar”, a spus Banca Centrală a Rusiei, părând să excludă posibila exproprierii activelor deținute de Vest pentru a compensa investitorii ruși, în timp ce volumul activelor ar fi „limitat”.

Putin vrea să păcălească guvernele occidentale

De asemenea, miercuri, Ministerul de Finanțe al Rusiei a relaxat restricțiile privind dividendele corporative ale companiilor occidentale. Conform noilor reguli, li se va permite să retragă sume echivalente cu investițiile lor în producția și tehnologia filialelor lor rusești.

Dar orice potențial acord ar fi complicat de dificultățile legale și de conformitate pentru investitorii occidentali în cedarea activelor lor în Rusia, potrivit unui oficial informat cu privire la ofertă.

Nu există negocieri între UE și Rusia cu privire la orice potențial schimb de active financiare, au declarat patru înalți oficiali europeni. Un oficial a adăugat că au văzut puține posibilități pentru discuții detaliate despre o astfel de înțelegere care să aibă loc în viitorul apropiat.

Un istoric rus demască adevărata față a țării din interior: Putin va fi răsturnat de un lucru specific

Este puțin probabil ca guvernele occidentale să fie de acord cu vreun acord care echivalează activele rusești înghețate ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin cu activele occidentale blocate în Rusia a căror confiscare o consideră ilegală.

Propunerea vine în timp ce guvernele occidentale, conduse de grupul G7 al economiilor avansate, se ceartă dacă și cum ar trebui să caute să monetizeze activele înghețate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina.

Aproape 200 de miliarde de euro din activele rusești au fost înghețate de sancțiunile impuse de Euroclear, cea mai mare casă de decontare din lume, dintre care 180 de miliarde de euro sunt rezerve ale Băncii Centrale rusești, potrivit guvernului belgian. Oficialii occidentali explorează modalități de a elimina în mod legal profiturile acelor active și de a le oferi drept ajutor financiar Kievului.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Odată cu invazia Moscovei din Ucraina, regimul de la Kremlin a pierdut aproape în totalitate piața europeană, dar a fost eliminat și din sistemul financiar internațional SWIFT, ca parte a...
#active inghetate, #active rusia, #Rusia sanctiuni Occident, #sanctiuni Rusia UE, #sanctiuni Rusia SUA, #razboi Ucraina , #Rusia