Procurorii cer anularea prescripției în dosarul șpăgilor de 1 milion de euro al primarului-infractor din Jilava. Adrian Mladin, chemat în fața Înaltei Curți

Vineri, 01 Septembrie 2023, ora 21:12
3970 citiri
Procurorii cer anularea prescripției în dosarul șpăgilor de 1 milion de euro al primarului-infractor din Jilava. Adrian Mladin, chemat în fața Înaltei Curți
Adrian Mladin fusese condamnat inițial la 6 ani de pușcărie pentru șpăgi de 1 milion de euro. FOTO / Ionuț Mureșan

Fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin, nu poate răsufla ușurat nici după ce a scăpat ca prin urechile acului de o nouă condamnare pentru corupție, deoarece procurorii DNA depus un recurs în casație împotriva hotărârii prin care judecătorii Curții de Apel București au constatat intervenția prescripţiei, iar procesul se va judeca la Înalta Curte, pe data de 19 septembrie.

Adrian Mladin este fostul primar-infractor al comunei Jilava, reales de cetățeni chiar și atunci când se afla în arest preventiv. El a mai fost condamnat la 5 ani și 10 luni de pușcărie pentru fapte de corupție, apoi a fost eliberat condiționat în 2018.

Ulterior, Adrian Mladin s-a ales cu un al doilea dosar penal, după ce a pus presiune pe dezvoltatorii imobiliari, cerându-le mită în repetate rânduri, în unele situaţii fiindu-i complice administratorul unei societăţi comerciale, Marian Constantin.

„Marea prescripție” dată de judecătorii de la Curtea Constituțională și de la Înalta Curte anul trecut a făcut ca, pe data de 8 mai 2023, Adrian Mladin să scape „basma curată” în al doilea dosar, deși pe fond primise 6 ani de pușcărie.

După ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat, pe data de 24 iulie 2023, că toate cele peste 5.700 de dosare penale închise în baza deciziilor CCR și ICCJ sunt „contrare dreptului european”, procurorii DNA au depus un recurs în casație împotriva deciziei Curții de Apel București.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Aceeași cale extraordinară de atac a fost depusă cu privire la Elena Udrea, Darius Vâlcov sau Tudor Pendiuc. Adrian Mladin va fi citat la Înalta Curte pe data de 19 septembrie.

Instanța: „Probele dovedesc cu certitudine săvârșirea tuturor faptelor”

Pe procurorii DNA îi ajută și decizia Curții de Apel București, în care judecătorii au scris că probele de la dosar „dovedesc cu certitudine” că Adrian Mladin a luat mită în formă continuată, dar că n-au ce să-i facă mai mult decât să-i confiște banii.

Iată extrasele relevante din hotărârea definitivă a instanței:

  • Curtea, procedând la propria evaluare a materialului probator administrat, menționat în hotărârea apelată, raportat şi la apărările inculpaților (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.), care nu au recunoscut comiterea faptelor deduse judecății, precum și la argumentele și susținerile celor doi inculpați și ale procurorului, invocate prin căile de atac exercitate, apreciază că probele administrate atât în cursul urmăririi penale, cât și pe parcursul cercetării judecătorești în fond și în apel, dovedesc cu certitudine săvârșirea de către inculpații (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.) a tuturor faptelor deduse judecății, ca urmare a denunțului formulat de martorul (Szasz Ovidiu – n.r.), anterior menționate, în modalitatea descrisă în actul de sesizare a instanței și în hotărârea atacată.
  • Martorul (Szasz Ovidiu – n.r.) a menționat în denunțul și declarațiile date că inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) s-a folosit de calitatea sa primar pentru a institui un adevărat monopol asupra tuturor activităților ce priveau imobile-terenuri pe raza comunei Jilava, activitate bine organizată, care avea ca finalitate obligarea unui proprietar de teren de pe raza comunei Jilava să accepte să plătească un procent din tranzacția ce urma să o desfășoare, în bani sau în imobile, procent impus de primar.
  • O etapă importantă consta în șicanarea proprietarilor de terenuri, prin activități care intrau în atribuțiile funcției de primar, respectiv prin neacordarea sau retragerea planurilor parcelare, neîntocmirea documentației cadastrale, fragmentarea unui teren în parcele/loturi foarte mici, fără legătură între ele, ceea ce făcea imposibilă vânzarea întregului teren, neeliberarea autorizațiilor legale.
  • Inculpatul Mladin punea în vedere proprietarului că trebuie să plătească un procent dacă dorește să valorifice vreun drept asupra terenului, șantajându-l cu repercusiunile arătate (…). Pentru cei care acceptau, urma soluționarea rapidă și avantajoasă pentru proprietar a tuturor formalităților ce țineau de imobilul ce se dorea a fi valorificat și plata mitei convenite, care se făcea în mod direct către inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) ori prin persoane interpuse, apropiate acestuia.
  • Inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) l-a contactat (pe denunțător - n.r.) și i-a spus că are cunoștință că are în derulare mai multe proiecte cu terenuri aflate pe raza comunei Jilava și i-a solicitat suma de 200.000 euro pentru a nu-i face greutăți cu privire la respectivele terenuri, indicându-i și persoana interpusă prin care urma să remită suma de bani.
  • Din acel moment inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) i-a comunicat (denunțătorului - n.r.) că pentru fiecare teren pentru care nu are cadastru și intabulare să îi dea jumătate din banii obținuți atunci când se va vinde terenul, ceea ce s-a și întâmplat.
  • În unele cazuri, pe lângă sume de bani, inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) i-a solicitat, tot cu titlu de mită, trecerea unor terenuri care îi aparțineau în proprietatea inculpatului, actele translative de proprietate fiind făcute prin intermediul unor persoane indicate de inculpatul Mladin.
  • Inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) i-a comunicat, după câștigarea alegerilor pentru funcția de primar că liniștea și succesul său în afaceri pe raza comunei Jilava depind de plata unei taxe de protecție (mită) la fiecare tranzacție imobiliară (…).
  • Curtea apreciază că denunțul și declarațiile martorului (Szasz Ovidiu – n.r.), date în faza de urmărire penală, precum și cu ocazia cercetării judecătorești în fond și apel se coroborează cu declarațiile martorilor audiați în cauză, precum și cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei (…) și dovedesc cu certitudine săvârșirea de către inculpații (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.) a tuturor faptelor anterior menționate pentru care s-a dispus trimiterea în judecata în legătură cu denunțul formulat de (Ovidiu Szasz – n.r.).
  • Curtea constată amploarea activității infracționale desfășurate de inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) care, în calitate de primar al comunei Jilava, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu de primirea unor sume de bani consistente, (…) fiind evident că acesta a impus un mecanism pentru remiterea mitei prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare a imobilelor, în cazul unora dintre acestea, astfel cum s-a arătat, într-o formă disimulată, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive pentru care nu se plătea preţul.
  • Curtea (…) constată că termenele generale de prescripție a răspunderii penale în prezenta cauză pentru infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.) (…) s-au împlinit în luna noiembrie 2019 (…)”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

Acuzațiile procurorilor DNA împotriva lui Adrian Mladin

Pe data de 1 noiembrie 2017, pe vremea când Adrian Mladin era la pușcărie, condamnat fiind în alt dosar, tot pentru fapte de corupție, DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani.

„După ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, inculpatul Mladin Adrian a instituit un „regim de control” al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite. Concret, în perioada 2008 - 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri, iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arată procurorii DNA.

Iată cum prezintă procurorii schema infracțională a fostului primar din Jilava:

  • Procedând în această manieră, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit, de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro).
  • La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare-cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv.
  • În ambele cazuri, inculpatul a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor, etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.

Valoarea totală a șpăgilor lui Mladin - 1.090.500 euro

Acționând în aceeași modalitate, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, după cum urmează:

  • 327.000 euro și 1.975.060 lei (în mai multe tranșe),
  • 3 terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp (cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei).

Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian.

Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de inculpatul Mladin Adrian se ridică la suma de 1.090.500 euro.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Adrian Mladin primar puscarie Jilava, #luare de mita, #retrocedari terenuri, #prescriptie, #DNA, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #CJUE , #justitie