Nastase, din inchisoare: Am fost condamnat ca sa nu pot candida (Video)

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 19:45
4888 citiri
Nastase, din inchisoare: Am fost condamnat ca sa nu pot candida (Video)
Foto: Arhiva

Adrian Nastase sustine ca adevarata miza a condamnarii sale la doi ani de inchisore cu executare a fost aceea de a fi impiedicat sa mai candideze la o functie publica, precizand ca prin modul in care s-a procedat in cazul sau s-a legitimat, in Romania, statutul de "detinut politic".

"Miza condamnarii mele la inchisoare cu executare, in mod paradoxal, nu a fost pedeapsa principala - inchisoarea -, ci pedeapsa complementara - cea a interzicerii unor drepturi - respectiv dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice (art. 64, lit. a, din C.P.)", scrie Adrian Nastase pe blog.

El adauga ca "aceasta pedeapsa complementara poate fi aplicata, conform art. 65 alin. 1 din Codul Penal, daca pedeapsa principala stabilita este inchisoarea de cel putin doi ani si ea incepe dupa executarea pedepsei inchisorii (art. 66 C.P.)".

Cum putea candida Nastase

In continuare, fostul prim-ministru explica situatia in care ar fi putut candida la alegerile parlamentare.

"Deci, daca instanta m-ar fi condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea mai mica de 2 ani (articolul 13 din Legea 78/2000, in baza caruia am fost condamnat stabileste limitele pedepsei intre 1 si 5 ani), sau la o pedeapsa cu inchisoarea, dar cu suspendare, atunci nu ar fi putut adauga si pedeapsa complementara, deci as fi putut candida, in continuare, la alegerile parlamentare din toamna", completeaza Nastase.

El aminteste de generalul Badalan (PDL), condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare, care poate, teoretic, sa candideze pentru un loc in Parlament. "Este insa ceea ce, in mod fundamental, s-a dorit sa se evite in cazul meu", opineaza Nastase.

"Acum intelegeti, probabil, graba judecarii recursului meu intr-un interval de aproximativ o luna, neacceptarea unor noi probe etc. si rostul unei pedepse pe care aproape nimeni nu a inteles-o.

In orice caz, este pentru prima data, intr-o tara a Uniunii Europene - sub conducerea lui Manuel Barosso si a lui Traian Basescu - cand pentru pretinse fapte legate de alegeri, un lider politic este condamnat la inchisoare cu executare.

Nu s-a intamplat asa ceva nici in cazul lui H. Kohl, nici al lui J. Chirac, nici al lui A. Juppe, nici al unor cunoscuti lideri din Italia sau Belgia", mai noteaza Nastase.

Fostul prim-ministru sustine ca "astfel s-a creat un precedent periculos, care aminteste mai curand de ceea ce s-a intamplat intr-o tara din afara UE, respectiv Ucraina".

Nastase scrie ca "in acest fel s-a legitimat, in Romania, statutul de 'detinut politic', asa cum rezulta si din rezolutia Adunarii parlamentare a Consiliului Europei, intitulata 'Rezolutia detinutuli politic', adoptata, recent la 3 octombrie, anul acesta, care se arata ca sunt considrate 'detinutii politici', persoanele pentru care 'detentia este rezultatul unor proceduri care, in mod clar, au fost incorecte (unfair) si acest lucru este legat de o motivare politica a autoritatilor'".

D.R.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#NAstase elegeri condamnat, #Nastase scrie blog inchisoare, #Nastase miza condamnare , #inchisoare