Nastase, despre avioanele F16: Sigur ca partenerii nostri europeni sunt nervosi

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 22:47
4191 citiri
Nastase, despre avioanele F16: Sigur ca partenerii nostri europeni sunt nervosi

Presedintele Consiliului National (CN) al PSD, Adrian Nastase, a declarat, duminica, in localitatea prahoveana Ceptura, ca este normal ca partenerii europeni ai Romaniei sa fie "nervosi" in conditiile in care exista intentia de a achizitiona avioane F16 din Statele Unite ale Americii, acestea din urma fiind un competitor economic pentru Europa.

"Vedeti foarte bine ca Romania in momentul de fata este intr-o situatie absurda. Vrea sa cumpere avioane F16 din Statele Unite, dar este practic intr-un razboi politic cu unii dintre cei mai importanti parteneri din Europa.

Cu Franta, vedeti foarte bine care sunt reactiile din Franta. Vedeti bine ca Olanda, spre exemplu, s-a pronuntat intr-un mod brutal impotriva primirii Romaniei in spatiul Schengen. Romanii vor ajunge sa traiasca izolati in propria lor tara, in conditiile unei politici externe pe care nu o explica nimeni in mod coerent", a declarat Nastase.

Subliniind importanta unei relatii cu SUA, liderul social-democrat a aratat ca este normal ca partenerii europeni, care "se lupta cu Boeing-ul", sa fie "nervosi", pentru ca "noi, de fapt, ajutam Boeing-ul sa intre pe piata noastra".

"Fara indoiala, relatia cu Statele Unite este importanta, (...) dar nu este admisibil ca, fiind intr-o perioada de criza economica, sa nu intelegem ca este important ca noi sa participam la construirea eventuala a unui avion de vanatoare european si sa cumparam acest avion eventual, nu sa cumparam din Statele Unite, care este un competitor economic pentru Europa. Sigur ca partenerii nostri europeni sunt nervosi din acest motiv. (...)

Toate aceste lucruri creeaza tensiuni, toate aceste probleme, incapacitatea noastra de a discuta la nivel politic cu liderii din Franta, Italia, Spania si se creaza o stare de nervozitate, de nemultumire, si ajungem sa fim ironizati de posturile de televiziune din Franta, iar romanii se simt efectiv umiliti pe continentul pe care traiesc", a mai afirmat Nastase.

De asemenea, presedintele CN al PSD a precizat ca este bine sa se dezvolte un parteneriat strategic cu Statele Unite, insa a aratat ca relatia economica cu SUA este deficitara.

"Importurile noastre sau exporturile noastre sunt undeva in zona 100 intre partenerii Statelor Unite. Asta arata ca noi nu am reusit sa ducem aceasta relatie economica intr-o zona care sa fie benefica si pentru romani. Nu am reusit sa modificam acele reguli pentru care Executivul si Congresul american isi paseaza mingea de la unii la altii in legatura cu vizele pentru plecat in Statele Unite.

Americanii intra fara vize in Romania, dar romanii au nevoie sa indeplineasca conditii extrem de dure pentru a obtine vize in Statele Unite. Nu romanii sunt cei care trebuie sa fie vizati de actele antiteroriste americane si in orice caz nu in conditiile in care Romania a fost poate unul dintre aliatii cei mai importanti ai Statelor Unite in lupta impotriva terorismului", a conchis liderul social-democrat.

Presedintele Consiliului National al PSD a participat, duminica, la festivitatea de lansare oficiala a candidatului USL la primaria comunei Ceptura, aflata in colegiul in care acesta a fost ales deputat in 2008.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Adrian Nastase F16 , #PSD