Nastase: Criza nu trebuie sa devina o obsesie

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 09:34
1240 citiri
Nastase: Criza nu trebuie sa devina o obsesie

Perioada dificila din punct de vedere economic pe care o traversam acum nu poate fi o scuza pentru inchiderea in noi, iar criza nu trebuie sa devina o obsesie, caci astfel s-ar putea sa nu mai stim momentul in care ea va fi depasita, considera Adrian Nastase.

"Ar trebui sa intelegem cu totii ceva. Perioada dificila din punct de vedere economic pe care o traversam acum nu poate fi o scuza pentru inchiderea in noi. Criza nu trebuie sa devina o obsesie, caci astfel s-ar putea sa nu mai stim momentul in care ea va fi depasita", scrie Nastase pe blogul sau.

Nastase mai spune ca ceea ce trebuie sa ne preocupe pe toti in anii care vin nu este cum va reactiona lumea la cresterea treptata a varstei de pensionare. Aceasta va fi oricum crescuta. Important este insa cum vom face pentru ca previziunile de loc optimiste de astazi sa nu se indeplineasca.

Concluzia presedintelui Consiliului National al PSD vine in contextul in care Banca Mondiala a publicat, recent, un raport al sistemului de pensii din statele Europei de Est si Centrale.

"Inainte de toate, trebuie clarificat faptul ca Raportul BM nu face vreo recomandare. El analizeaza modul in care sunt construite sistemele de pensii in arealul amintit, si concluzioneaza ca cea mai importanta solutie aleasa pentru sustinerea acestora este cresterea varstei de pensionare.

In aceste conditii, in 2050 se va ajunge la varsta de 70 de ani. Altfel, vor trebui transferate fonduri de la Bugetul de Stat. Dincolo de sistemul de pensii, exista si problema fizica a natalitatii, ceea ce creeaza imbatrinirea populatiei. Ne place sau nu, intr-acolo pare acum ca ne indreptam", mai scrie Nastase.

Totodata, fostul premier aminteste ca, 'in cazul barbatilor, speranta de viata este astazi in jurul a 68 de ani, iar cea a femeilor in jur de 75. Si sa nu uitam, se apeleaza si la Bugetul de Stat (din acest punct de vedere, cazul Romaniei nu este unic in Europa).

Deci, astazi, realist vorbind, pentru multi oameni cresterea varstei de pensionare atat de mult ar insemna sa munceasca pana in ultimele clipe ale vietii. Nu cred ca cineva poate accepta o astfel de idee".

Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Nastase pensie raport, #raport Banca Mondial, #varsta pensionare , #stiri Adrian Nastase