Apartamente vândute chiar și de 8 ori de un afacerist imobiliar. Oamenii disperați au ieșit în stradă. Firma are datorii de 13 milioane de euro FOTO

Autor: N.G.
Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 21:50
5538 citiri
Apartamente vândute chiar și de 8 ori de un afacerist imobiliar. Oamenii disperați au ieșit în stradă. Firma are datorii de 13 milioane de euro FOTO
Păgubiții au protestat în fața blocului unde ar fi trebuit să locuiască FOTO Ziare.com

Peste 100 de persoane din Alba au plătit sume mari de bani pentru a achiziționa un apartament, o garsonieră sau un spațiu comercial în două blocuri construite la Alba Iulia. În final, afacerea a intrat în insolvență, iar oamenii sunt disperați că vor pierde toți banii. Unii au dat zeci de mii de euro, iar alții au plătit chiar și sute de mii de euro. Cei mai mulți sunt oameni simpli care au muncit în străinătate sau au luat credite de la bănci.

Pentru a atrage atenția asupra situației în care se află și pentru a sensibiliza autoritățile statului, o parte dintre creditorii firmei au organizat un protest în fața unuia dintre cele două blocuri neterminate. Afaceristul imobiliar, fostul avocat Ovidiu Jidveian, este acuzat de oameni că a vândut garsonierele și apartamentele de mai multe ori. Sunt situații în care pe un apartament există chiar și opt cumpărători.

Societatea Parc Residence Alpha SRL are, în total, 285 de creditori, care cer suma totală de 74.870.668 de lei (aproximativ 15,1 milioane de euro). Dintre aceștia 124 sunt creditori ipotecari, ceea ce înseamnă că au ipoteci legale înscrise pe apartamente și spații comerciale din cele două blocuri construite în centrul municipiului Alba Iulia și au șanse mari să își recupereze măcar o parte din pretențiile financiare solicitate.

FOTO Ziare.com

Administratorul judiciar a acceptat creanțe totale în valoare de 66.434.828 lei (13,4 milioane de euro), dintre care 34.748.373 de lei (7 milioane de euro) reprezintă creanțele creditorilor cu ipoteci legale, iar 30.942.094 de lei (6,4 milioane de euro) sunt creanțe chirografare, care nu sunt asigurate prin ipoteci sau alte tipuri de garanții. Tot în tabel apare cu o creanță salarială fostul administrator Ovidiu Jidveian, asociat cu un procent de 10 la sută în firmă, care ar trebui să primească salarii restante de 39.556 de lei.

„Am plătit integral în 2022 suma de 35.000 de euro pentru o garsonieră și 56.000 de euro pentru un apartament. Sunt bani din economii personale livrate prin bancă la domnul Jidveian. Suntem 4 proprietari la garsonieră și vreo 5 la apartament. Nu știu fiecare cât au plătit. Contractul l-am încheiat cu el personal. Nu știu cum se va rezolva pentru că e foarte multă corupție. Nu avem nicio promisiune, dacă de atâta timp nu s-au sesizat Poliția, ANAF-ul, notarii”, a afirmat o femeie prezentă la protest.

FOTO Ziare.com

O altă persoană susține că pe garsoniera pe care a plătit-o sunt 8 cumpărători. ”S-au mutat pereții acesteia de mai multe ori. S-au schimbat schițele, s-au renumerotat și s-a vândut de mai multe ori. Venea la întâlnire, ne promitea marea cu sarea dar nu s-a întâmplat nimic. OCPI știa, notarii știau, toată lumea știa ce se întâmplă. Nu se poate ca aceeași garsonieră să o dai la 8 persoane. Ne-a tot spus că ne dă banii să stăm liniștiți. Ne-a spus că dacă voia să dea țepe era în Dubai acum”, a spus aceasta.

„Societatea este acum în faza de insolvență, are premise bune în sensul că există investitor dispus să achiziționeze imobilele la valoarea de piață, peste 11 milioane euro, situație în care toți creditorii, inclusiv cei chirografari vor recupera întreaga suma investită fără penalități. Consider că s-au făcut multe greșeli în administrarea Parc Residence Alpha, o mare parte mi le asum și, dacă și unde s-a greșit, să lăsăm organele competente, respectiv instanța de judecată să își spună cuvântul”, a afirmat fostul administrator Ovidiu Jidveian.

Circuitul vânzării terenului

Cele două blocuri au în total 50 de apartamente și garsoniere, 8 spații comerciale și trei penthouse-uri. Inițial, existau doar 41 de apartamente și garsoniere. O situație inedită există în ceea ce privește terenul pe care au fost construite blocurile. O inspecție fiscală realizată de angajați ai ANAF, în noiembrie-decembrie 2023, a scos în evidență că Ovidiu Jidveian ar fi încasat în numele bunicii sale, proprietara terenului, decedată în 2021, suma de 24.977.400 de lei (circa 5 milioane de euro) pentru suprafața de aproximativ 1.700 de metri pătrați.

FOTO Ziare.com

Mama acestuia a devenit, ulterior, proprietara terenului și a cerut să se înscrie la masa credală cu suma de 3.536.600 de lei (700.000 de euro), din care 2.483.600 de lei ar reprezenta o diferență de preț neachitată pentru teren. Administratorul judiciar a acceptat suma de 1.376.223 de lei, ca și creanță chirografară.

De asemenea, soția fostului ministru PSD al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, nașul lui Ovidiu Jidveian, este creditor chirografar cu suma de 1.737.555 de lei (350.000 de euro). În plus, administratorul special desemnat după deschiderea procedurii de insolvență este înscris la masa credală cu suma de 1.257.448 de lei.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#afacere imobiliara, #inselaciuni imobiliare, #ovidiu jidveian, #parc residence, #alba iulia , #inselaciune