Cum a fost prinsă asistenta de la Medicină legală care ticluia probele șoferilor băuți. Cazul preotului scos mult prea anemic să mai poată sta în picioare

Luni, 25 Septembrie 2023, ora 22:10
12860 citiri
Cum a fost prinsă asistenta de la Medicină legală care ticluia probele șoferilor băuți. Cazul preotului scos mult prea anemic să mai poată sta în picioare
Asitenta de la medicina legală prinsă că falsifica probele de sânge în cazul șoferilor băuți FOTO bihorjust.ro

O asistentă a Serviciului de Medicină Legală Maramureș a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare fiind găsită vinovată de luare de mită, distrugere de probe și favorizarea făptuitorului. Asistenta medicală a fost acuzată că a modificat probe de sânge ale șoferilor prinși băuți la volan și chiar implicați în accidente rutiere.

În schimb, femeia primea sume mari de bani, de ordinul miilor de euro, pentru a-i scăpa de dosare penale. O greșeală în laboratorul de analize din cadrul SML Maramureș a dus la o uriașă anchetă care a scos la iveală modul în care analizele de sânge erau măsluite. Cazul unui preot care și-a dorit o valoare cât mai redusă a alcoolemiei a atras atenția. Așa cum arătau rezultatele analizelor de sânge făcute la SML Maramureș, omul abia ar mai fi putut să se țină pe picioare de anemic ce era.

Cristina M.C. se pare că făcea partea dintr-o adevărată încrengătură de asistenți de laborator, chimiști, dar și alți interpuși care aveau legătură cu SML Maramureș, respectiv cu Laboratorului de Toxicologie. De prin 2015 asistenta tot aranja probele de sânge ale celor prinși cu alcoolemie mare la volan. Oamenii plăteau bani grei, cel puțin 5000 de lei (valoarea șpăgii varia de la caz la caz în funcție de rezultatul Alcooltestului), scopul fiind ca probele de laborator să indice o valoare sub 0.80 g/l, pentru ca șoferul în cauză să scape de dosarul penal și eventual de condamnarea la închisoare.

Este de notorietate faptul că valoarea alcoolemiei este mai mare decât dublu, de regulă de 2,5 până la de 3 ori mai mare faţă de valoarea din etilotestul utilizat de către echipajele de poliție rutieră. Pentru un dosar penal se ia în calcul valoarea alcoolemiei determinată de analizele de sânge, nu de etilotest.

În cazul de față, la SML Maramureș, în buletinele de analiză toxicologică emise pe numele unor șoferi prinși băuți la volan aceste valori au fost mult sub dublul valorii indicate de etilotest.

Acest aspect a atras atenția polițiștilor care au semnalat suspiciunea Direcției Generale Anticorupție. În plus, cazul unui preot a determinat anchetatorii să dispună interceptarea telefoanelor folosite de o parte dintre angajații laboratorului.

Preotul suspect, aflat la volanul unui Audi A4, a fost implicat într-un accident rutier grav, în Târgu Mureș, pe 3 iulie 2021. Părintele era băut, Etilotestul indicând o concentrație alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Era clar că rezultatul analizelor de sânge l-ar fi trimis în instanță ca inculpat. Printr-o cunoștință a luat legătura cu filiera despre care se știa că ”rezolvă” analizele de sânge în astfel de situații și a fost dispus să plătească 2000 de euro pentru o valoarea mai mică, sub 0,80 g/l, care l-ar fi scăpat de complicații penale.

Deși legenda urbană spune că rezultatele probelor de sânge sunt modificate ”din pix”, lucrurile nu stau întocmai. Laboratoarele de toxicologie lucrează cu echipamente medicale sofisticate (Gazcromatograf) care păstrează în memorie informațiile despre fiacre probă analizată. Astfel că rezultatul nu poate fi modificat pur și simplu doar pe hârtie. Este nevoie de mult mai multe ”complicații”. Pur și simplu sângele analizat este diluat cu substanțe rămase necunoscute, cel puțin în acest dosar.

”Nici pă mine nu mă cunoşti... nici pă nime di pă nicări!”

În cazul preotului, proba de sânge a fost atât de diluată încât rezultatele finale arătau într-adevăr că părintele nu băuse mult, dar și că era atât de bolnav și anemic încât n-ar mai fi putut să stea în picioare. Ticluirea analizelor de către asistenta medicală nu a dus doar la scăderea valorii alcoolemiei, ci și a nivelului hemoglobinei. Luată la întrebări, asistenta a îndrugat tot felul de explicații ”științifice” anulate ulterior de către medicii chemați ca experți.

Aceștia au argumentat că, din punct de vedere științific, ”nu se putea ajunge la valoarea hemoglobinei rezultate decât în cazul unei diluţii, subliniind în mod expres că nu poate fi determinată substanța cu care s-a realizat diluţia”, se arată în rechizitoriu.

Când asistenta a realizat că este vizată de anchetă a intrat în panică și și-a pus interpușii să ia legătura cu preotul pe care tocmai ce-l salvase de dosarul penal.

”Ascultă-mă pă mine! Şî...chiar vroiam să te caut să...să-ţi spun să...că...nici pă mine nu mă cunoşti... nici pă nime di pă nicări! În caz de ceva...nu...mneta... ai cântat la biserică, le-ai făcut slujba şi-atât!”, este sfatul primit de preot de la cel care intermediase șpaga la SML. Nici preotul și nici interpusul nu știau că au telefoanele interceptate.

Anchetatorii au descoperit că cel puțin 11 șoferi prinși băuți la volan au scăpat de dosare penale cu ajutorul asistentei Cristina M.C. și a colaboratorilor ei. Deși existau bănuieli, procurorii nu au putut proba cine altcineva din laboratorul SML Maramureș o ajuta pe asistentă să ticluiască probe. Există o disjungere în acest dosar și urmărirea penală continuă.

Șoferii în culpă au făcut acorduri de recunoaștere și au primit pedepse cu închisoare, dar cu suspendare.

Pe lângă pedeapsa de 5 ani și 7 luni de închisoare, asistentei i-a fost interzis și dreptul de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activităţile de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de a desfăşura activitatea de asistent medical în legătură cu recoltarea şi prelucrarea probelor biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei, pe o durată de 3 ani.

Sentința Tribunalului Sălaj nu este definitivă. Curtea de Apel Cluj urmează să de sentința finală.

Patru ucraineni, fugiți de război, găsiți pe munte din întâmplare de salvamontiștii maramureșeni. Cel pentru care porniseră căutările nu a fost încă găsit
Patru ucraineni, fugiți de război, găsiți pe munte din întâmplare de salvamontiștii maramureșeni. Cel pentru care porniseră căutările nu a fost încă găsit
Plecată într-o operațiune de căutare-salvare a unui cetăţean ucrainean rătăcit în Munţii Maramureşului, o echipa mixtă de salvamontişti - poliţişti de frontieră a descoperit alţi...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#alcoolemie soferi, #analize, #medicina legala, #maramures, #asistenta , #accidente rutiere