Trump vrea să împace ambele tabere în controversata temă a avorturilor: ”Trebuie câștigate alegerile”

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 17:23
1353 citiri
Trump vrea să împace ambele tabere în controversata temă a avorturilor: ”Trebuie câștigate alegerile”
Trump susține că va face concesii privind avorturile pentru a câștiga alegerile FOTO Facebook/Donald Trump

Candidatul republican la preşedinţia SUA Donald Trump a declarat că are în vedere interzicerea avortului pe plan naţional din săptămâna a 15-a de sarcină, dar susţine şi excepţii în cazuri de viol, incest şi salvarea vieţii mamei, deoarece "trebuie câştigate alegerile", relatează miercuri agenţia Reuters.

Dreptul la avort promite să fie o temă fierbinte pentru o parte din electoratul feminin în alegerile prezidenţiale din noiembrie, la care Trump va încerca să-i ia locul la Casa Albă democratului Joe Biden, notează Reuters.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanţiei constituţionale a dreptului la avort, determinând multe state să restricţioneze sau să interzică dreptul la întrerupere de sarcină. Apărarea dreptului la avort a devenit de atunci o miză a democraţilor înaintea scrutinului din noiembrie.

Fostul preşedinte republican nu a precizat până acum dacă intenţionează să promulge o lege de interzicere a întreruperilor de sarcină pe plan naţional, dar a fost foarte aproape de a face acest lucru într-o intervenţie, marţi, la radio.

"Numărul de săptămâni asupra căruia sunt de acord acum oamenii este 15. În sensul acesta mă gândesc şi se ajunge la ceva foarte rezonabil. (...) Chiar şi cei mai duri par să fie acord cu 15 săptămâni", a indicat Trump, intervievat în cadrul unui program matinal pe postul WABC.

El a asigurat că va face un anunţ pe această temă la momentul potrivit.

Trump a mai spus că susţine excepţiile în situaţiile în care este vorba de un viol, de incest sau de a salva viaţa mamei, ceea ce, a adăugat el, susţin şi vasta majoritate a republicanilor.

"Uite care-i problema, trebuie câştigate alegerile. Altfel, ne întoarcem exact de unde am plecat", le-a transmis fostul preşedinte republicanilor care sunt în favoarea unei abordări mai conservatoare în problema avortului.

În februarie, New York Times a relatat că Donald Trump şi-a exprimat în particular sprijinul pentru interzicerea avortului de la 16 săptămâni.

De-a lungul timpului, Trump și-a schimbat în repretate rânduri declarațiile legate de dreptul la avort al femeilor din SUA.

În 1999, Trump a declarat public că este un susținător al drepturilor la avort ca o chestiune la alegerea femeilor. Într-un interviu la NBC, Trump a fost întrebat dacă va interzice avorturile sau cel puțin avorturile „cu naștere parțială”. El a spus că nu o va face și că este „pro-alege în toate privințele”.

„Sunt foarte pro-alegere”, a spus Trump în acel interviu din 1999. „Urăsc conceptul de avort. … Dar totuși, cred doar în alegere.”

În campania prezidențiale din 2016, Trump și-a schimbat declarațiile, devenind un oponent vocal al drepturilor femeilor la avort – chiar și până la punctul de a spune că femeile care primesc avorturi ilegale ar trebui să fie supuse „un fel de pedeapsă”.

Trump explică că nu s-a gândit prea mult la asta din perspectivă politică când era om de afaceri. Și acum că este candidat la președinție, spune că este hotărât antiavort.

Recent, candidatul republican se lauda cu rolul pe care l-a avut în deturnarea legii Roa v. Wade, care a dus la oprirea dreptului garantat la avort în SUA și a permis mai multor state să restrângă aceste drepturi.

„Dacă nu eram eu, cu Roe v. Wade, nici măcar nu ați vorbi despre aceste lucruri”, a spus Trump în ianuarie 2024.

„Timp de 54 de ani au încercat să pună capăt lui Roe v. Wade, iar eu am făcut-o și sunt mândru că am făcut-o”, a spus el într-un citat preluat de campania rivalului Joe Biden.

Dar Trump a sugerat, de asemenea, atunci, că reglementările nu ar trebui să fie prea dure, fără a se angaja la anumite detalii.

Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Înainte de înfruntarea de la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, fostul și actualul președinte al Statelor Unite s-ar mai putea confrunta o dată. Joe Biden a anunțat vineri, 26...
O femeie din Constanța și-a violat fiica minoră timp de 4 ani. La abuz participa și partenerul ei
O femeie din Constanța și-a violat fiica minoră timp de 4 ani. La abuz participa și partenerul ei
O femeie de 31 de ani din judeţul Constanţa este cercetată, după ce a întreţinut relaţii sexuale cu fiica sa de 13 ani, împotriva voinţei sale, iar aceste fapte au avut loc în ultimii...
#alegeri sua 2024, #alegeri SUA Donald Trump, #drept la avort, #avort sua, #roe v wade, #exceptii avort, #viol, #incest , #alegeri SUA