Mesajul MAE pentru Diaspora: Cei care la ora locala 21:00 se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot

Duminica, 26 Mai 2019, ora 20:52
4437 citiri
Mesajul MAE pentru Diaspora: Cei care la ora locala 21:00 se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza, referitor la votul romanilor din strainatate, ca persoanele care la ora 21:00 (ora locala) se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot si ca accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

"Reiteram ca incidentele punctuale au fost remediate in timp util, fara sa afecteze modul de desfasurare a procesului de vot", spun reprezentantii MAE. Asta in ciuda faptului ca din intreaga Europa vedem imagini cu cozi imense si marturii ale romanilor care nu vor mai avea timp sa voteze.

Organizare dezastruoasa in Diaspora: Mii de romani nu vor reusi sa voteze, dupa ore intregi de stat la coada, iar autoritatile refuza sa-i ajute

MAE arata ca, la acest moment, nu au fost primite sesizari din partea sectiilor de votare din strainatate cu privire la numarul insuficient de buletine de vot sau a alte materiale necesare procesului de vot.

"Subliniem ca atat Ministerul Afacerilor Externe, cat si BESVS sunt in dialog constant cu presedintii sectiilor de votare din strainatate in vederea facilitarii fluidizarii procesului de vot si a remedierii, in timp util, a eventualelor incidente. Mentionam, in context, ca atat numarul sectiilor de votare cat si materialele de votare au fost stabilite pe baza evaluarilor si informatiilor comunicate de catre misiunile diplomatice, care au tinut cont de consultarile cu comunitatile romanesti din strainatate, de solicitarile acestora de organizare a unor sectii noi si de evaluarea modului in care s-au desfasurat procesele electorale anterioare in strainatate", se arata intr-un comunicat de presa transmis de AME.

De asemenea, se arata ca locatiile ce gazduiesc sectiile de vot au fost selectate astfel incat sa indeplineasca toate necesitatile unei sectii de votare.

"Precizam ca persoanele care la ora 21:00 (ora locala) se afla in sala in care se voteaza, pot sa-si exercite dreptul de vot. Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

Reiteram ca Ministerul Afacerilor Externe si misiunile diplomatice si oficiile consulare au intreprins toate masurile logistice prevazute de lege pentru ca votul sa se desfasoare in cele mai bune conditii si depune toate eforturile necesare pentru a fluidiza votul si a permite cetatenilor romani aflati in strainatate posibilitatea de a isi exercita dreptul democratic la vot. Reiteram ca incidentele punctuale au fost remediate in timp util, fara sa afecteze modul de desfasurare a procesului de vot", mai spun reprezentantii MAE.

Cu privire la numarul mare de alegatori, ei mentioneaza ca legislatia nationala privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, dar si reglementarile europene nu permit o evidentiere exacta a numarului de cetateni romani aflati in strainatate. Astfel, desi, potrivit Legii nr. 248/2005 art. 5, lit. (d) privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cetatenii romani care isi stabilesc domiciliul sau resedinta in strainatate au obligatia de a informa cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, actul normativ invocat nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea acestei obligatii.

"Cu titlu de exemplu, mentionam ca in sectiile de votare organizate la Roma, Italia (5 sectii de votare) pana la acest moment au votat peste 5100 de persoane, la Madrid, Spania (4 sectii de votare) peste 3500 de persoane, iar la Londra, Marea Britanie (8 sectii de votare) peste 11000 de persoane. De asemenea, recomandam prudenta in diseminarea de informatii neverificate cu privire la modul de desfasurare a procesului de vot", mai scrie in comunicatul MAE.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...