ARD si alegerile. E vorba de anihilare (Opinii)

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 19:27
6937 citiri
ARD si alegerile. E vorba de anihilare (Opinii)

La nivel declarativ, ARD lupta pentru castigarea alegerilor. La nivel real, lupta sa scape de anihilare. De reducerea la nivelul unui partid mic, fara influenta. Si de un scor al USL atat de convingator incat sa-i permita sa modifice Constitutia in asa fel incat ARD (sau viitoarele sale variante) sa se asigure si de pierderea viitoarelor alegeri parlamentare.

In primul rand, ARD lupta pentru liderii sai. Daca isi mentine toti liderii importanti, e foarte bine. Vor avea o baza de unde sa se poata extinde la viitoarele alegeri. Ar fi important pentru dreapta sa aiba in Parlament figuri noi, cu potential electoral, precum Mihai Razvan Ungureanu. Cu cat sunt mai multe, cu atat e mai bine pentru ei. Dar vor fi putine.

Dincolo de a-si pastra liderii importanti, mai au un scop. Sa pastreze zone importante ale tarii. Daca ARD ia o bataie sora cu moartea, asa cum a luat PDL la alegerile locale, cu aceleasi scoruri, e rau. Daca insa scorurile sale cresc simtitor, mai ales in foste fiefuri acum pierdute, ARD are sansa sa se intareasca, sa arate ca si-a revenit din dezastru si, de asemenea, sa puna ceva pe care poate construi.

Constitutia, nimic mai important

Dincolo de astea, exista ceva si mai important, poate principalul obiectiv pe termen lung. E vorba de modificarea Constitutiei. Mai precis, USL nu trebuie sa obtina o majoritate de doua treimi din Parlament.

Modificarea Constitutiei dupa dorinta USL ar fi un dezastru. Nu doar ca pot scoate din joc Curtea Constitutionala, Consiliului Superior al Magistraturii si "taia" din ANI si DNA, institutii care acum ajuta la mentinerea unui echilibru de putere si, indirect, tin in joc PDL, dar si-ar crea un mediu propice pentru conservarea puterii pe multi ani de zile.

Stiti ce se intampla daca se modifica de asa fel Constitutia incat sa se introduca celebrul vot uninominal pur? USL, cotata la 50 si un pic la suta acum, poate sa castige si viitoarele alegeri chiar daca scade cu pana la 20% in preferintele electoratului. Vor conta colegiile castigate. Am mai dat exemplul asta - in Marea Britanie a anului 2005, Partidul Laburist al lui Tony Blair a castigat, cu nici 36% din voturi, 55% din mandate.

Hai sa zicem ca USL accepta rezultatele referendumului din 2009 si trecem la 300 de parlamentari. Rezultatul? Un dezastru pentru ARD sau PDL sau oricine nu e USL. Si un motiv pentru USL sa ramana unita pana in 2016, pentru ca asta le-ar conserva puterea. Pe un asemenea sistem - ca si pe cel actual, de fapt, si oriunde exista o componenta uninominala - o alianta a 2 partide mari are victoria aproape garantata.

Asta e cea mai grea misiune. Poate ca USL nu va obtine 66% din mandate, insa mai sunt doi factori. Trei forte cu ajutorul carora trebuie sa stranga procentul asta. De fapt, sunt patru forte, desi doar doua sunt nominale.

Prima e forta minoritatilor nationale. Care vor vota, e sigur, orice propunere a Guvernului, atat timp cat se pastreaza reprezentarea lor in Parlament. A doua e UDMR. Care va vota orice propunere de Constitutie, atat timp cat li se indeplinesc cerinte legate de mai multa putere acordata comunitatilor maghiare, mai multi pasi spre autonomie si asa mai departe.

Rezonabil, dar se poate dovedi dificil. Mult mai probabila e alta varianta. Completarea majoritatii cu PP-DD. Poate ca nu cu intregul PP-DD, dar cu siguranta cu o mare parte a parlamentarilor sai. Din care multi vor fi oricum mercenari trecuti prin multe partide, precum fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon. Oameni cu care se poate ajunge la o intelegere, daca USL le ofera cate ceva.

Cele doua treimi sunt, asadar, mult mai aproape decat par pentru PDL.

Acele vremuri grele

Dupa ani de zile in care i-a mers bine, vin vremuri grele pentru PDL. Risca sa piarda de o asemenea maniera incat sa puna in pericol insasi existenta partidului pe termen lung. Cei de acolo si-au facut-o cu mana lor, la urma urmei. Inclusiv in campania asta, in care au fost neconvingatori si fara un mesaj puternic. Si-au propus putin si putin vor obtine. Foarte putin.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ARD lupta anihilare, #ARD rezultate alegeri , #alegeri parlamentare 2012