Premierul sustine ca orice incercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinte negative: "Este dominat de un PSD care este la fel de retrograd"

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 15:25
2400 citiri
Premierul sustine ca orice incercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinte negative: "Este dominat de un PSD care este la fel de retrograd"
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Ludovic Orban a afirmat ca orice incercare de prelungi mandatul actualului Parlament, care este dominat de un partid retrograd ca PSD, va avea consecinte negative pentru Romania. Seful Executivului a adaugat ca mandatul Legislativului expira pe 20 decembrie.

Premierul a raspuns cu intrebarea "de ce sa face prognoze?", chestionat daca intr-un eventual scenari cu un numar dublu de cazuri de infectari pe zi, de exemplu 5.000, pot avea loc in continuare alegerile parlamentare pe 6 decembrie.

"Eu sunt un democrat convins, iar democratia functioneaza prin alegeri. Oamenii decid cui confera puterea prin vot. Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expira la data de 20 decembrie si tinand cont de structura actualului Parlament care este departe de a reflecta optiunile actuale ale populatiei, reflecta optiunile din 2016 care nu mai au nicio legatura cu optiunile de astazi, actualul Parlament cu cat isi inceteaza mai repede mandatul, cu atat este mai bine pentru Romania.

Romania are nevoie de un Parlament care sa fie oglinda fidela a nevoilor si aspiratiilor romanilor. Orice incercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinte negative pentru Romania, pentru ca actualul Parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realitatile economice si la fel de inclinat sa faca rau Romaniei", a declarat Ludovic Orban intrebat cum vede proiectul de lege al deputatului independent Adrian Dohotaru care propune ca alegerile parlamentare sa aiba loc pe 14 martie 2021.

"Trebuie sa oprim cresterea de noi cazuri COVID"

Chestionat daca se vor putea desfasura alegerile pe 6 decembrie, in scenariul cu un numar dublu zilnic de cazuri de infectare cu noul virusi, de exemplu 5.000, Orban a raspuns: "Obiectivul nostru este sa oprim cresterea numarului de cazuri, pentru asta ne luptam. Deci de ce sa facem prognoze? Sigur ca noi suntem pregatiti sa facem fata oricarei situatii. Pe de alta parte, putem impreuna, printr-un efort comun asigurandu-ne de respectarea regulilor simple care nu sunt foarte complicate, putem opri cresterea numarului de cazuri".

Intrebat in ce situatii ar putea fi luata in considerare o amanare a alegerilor parlamentare, premierul a replicat ca, in cazul in care sunt respectate regulile de protectie sanitara de la locale, nu exista un risc suplimentar de raspandire a coronavirusului din cauza campaniei electorale pentru alegerile legislative.

"Din punctul meu de vedere, daca se respecta regulile pe care le-am instituit si in perioada alegerilor locale, nu exista un risc suplimentar de raspandire a virusului datorita campaniei electorale. Daca toti candidatii poarta masca, se dezinfecteaza, au grija sa transmita materialele astfel incat sa nu se poata transmite virusul. Daca in ziua votului toti cei care participa la vot respecta regulile de protectie a sanatatii, riscul de imbolnavire este foarte mic. Si probabil sarbatoririle victoriei vor fi ceva mai putine, fiindca nu mai e vorba de alegeri locale in care au fost implicati zeci de mii de candidati, ci e vorba de alegeri parlamentare unde au fost implicati mai putini candidati", a conchis Orban.

Proiectul

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, in procedura de urgenta, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare sa se desfasoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorala incepe pe 13 ianuarie. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi sustinuta de PSD in Parlament, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

Curtea Constitutionala a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis si cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare si nu Guvernul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#orban alegeri parlament, #ludovic orban psd , #Alegeri Parlamentare 2020