Ziare.com

Expert Forum: Turism electoral, presiuni si nereguli in sectiile de votare

Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 14:38

   

Expert Forum: Turism electoral, presiuni si nereguli in sectiile de votare
Observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) si cetatenii care au sunat la centrul de asistenta juridica organizat de Expert Forum au semnalat o prezenta neobisnuita la urne si o mobilizare masiva a automobilelor care transporta in mod repetat persoane catre sectiile de vot, semnaleaza Expert Forum.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, Expert Forum arata ca cele mai multe incidente la votul pentru alegerile prezidentiale au fost semnalate in judete ca Ilfov, Giurgiu sau Olt. Interventia politiei este de multe ori insuficienta sau inexistenta, iar fenomenul se perpetueaza in multe dintre localitatile observate fara ca agentii constatatori sa ia masuri reale.

Drept urmare, CRC, Expert Forum si Funky Citizens, bazandu-se pe marturiile si solicitarile formulate de cei care observa alegerile in teritoriu, cer Ministerului Afacerilor Interne sa suplimenteze numarul de agenti care monitorizeaza bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea in judetele enumerate a unor filtre pentru a limita si descuraja turismul electoral, se arata in comunicat.

Expert Forum arata ca au mai fost semnalate cu o frecventa notabila cazuri in care persoane neautorizate stationeaza in sectiile de vot mai mult decat este necesar pentru exercitarea optiunii de votare sau abordeaza si incearca sa influenteze grupuri de alegatori sau situatii in care reprezentanti ai autoritatilor locale savarsesc actiuni suspeceptibile a fi calificate drept incalcari ale regulilor de functionare a sectiilor de votare. In multe sectii situatia este persistenta, in pofida sesizarilor adresate biroului electoral sau Politiei.

Azi ne alegem presedintele LIVE

Au fost primite mai multe sesizari care reclamau suspiciuni de turism electoral.

Printre acestea, sursa citata mentioneaza: la sectia 252 din Movileni, judetul Olt primarul ar fi transportat de mai multe ori alegatori cu un autovehicul; in cadrul sectiei de votare nr. 100 din Budeni, comuna Comana, judetul Giurgiu, un observator arata ca exista masini care aduc alegatori ce voteaza pe listele suplimentare, in activitate fiind implicat unul dintre membrii sectiei.

Observatorii acreditati de Centrul pentru Resurse Civice au observat in sectiile 143 si 144 din comuna Galbinasi, judetul Calarasi, ca cetatenii care sunt inscrisi pe copiile de pe listele electorale permanente voteaza pe listele suplimentare destinate celor care voteaza in afara localitatii de domiciliu. Tot in aceste sectii alegatori din mai multe localitati ar fi fost adusi cu autovehicule pentru a vota in Galbinasi.

Exista indicii ca ar fi transportati organizat, cu aportul autoritatilor locale, in special al primarului.

In cadrul sectiei de votare nr. 218 din Stefanestii de Jos, judetul Ilfov, persoane neautorizate, grupuri sau indivizi care pretind ca sunt alegatori stationeaza in incinta sectiei de votare si incearca sa intimideze observatorii si votantii.

De asemenea, a fost transmisa o sesizare conform careia la sectia 140 din gara Craiova sunt adusi votanti cu autovechicule din comunele Pielesti, Plesoi, Sopot si Sarbatoarea (Dolj). Exista martori care sustin ca in jurul sectiei de votare ar exista persoane care dirijeaza alegatorii.

Au mai fost raportate si alte nereguli in organizarea procesului electoral:

* Ploiesti, la Scoala Gimnaziala Nr. 1 "Radu Stanian" din strada Bobilna - dupa inceperea votului urnele nu erau sigilate. Cand alegatorul a semnalat acest lucru membrilor comisiei, i s-a raspuns ca aceasta este procedura, respectiv ca urnele nu se sigileaza pana seara.

* Primarul din comuna Gura Vaii, Bacau nu ii permite unui reprezentant in biroul sectiei de votare accesul la lucrarile biroului sectiei de votare. A fost sesizat BEJ care a transmis catre presedintele sectiei de votare lista in care este cuprins membrul respectiv.

* In sectia de votare 90 din Voluntari se folosesc numai patru stampile, una dintre cele cinci fiind retinute de catre presedintele sectiei de votare.

A.I.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5266 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai la Vot! Sa scapam de statul mafiot!

Nu trebuie sa uitam ca vom trai cum vom vota!
Ni s-a spus: Sa traiti bine! Si am trait cum am votat!

Atentie Romani!
Din cauza cresterii nivelului de trai in Romania, in ultimii 10 ani de cand suntem condusi de un Presedinte Jucator, romanii nu mai voteaza in circumscriptiile unde isi au domiciliul; ci la Paris... Londra... Roma...
In anii '90 se practica turismul electoral in gari, iar acum cu avionul; este o consecinta a cresterii bunastarii romanului de rand.
Asa ca... Hai la vot sa scapam de statul mafiot! Hai la vot, sa scapam de statul interlop!
Vreau o tara ca afara! Asa ca o sa votam un Presedinte tanar!
Romani! Nu uitati! Vom Trai Cum Vom Vota!

p.s. "Au fost primite mai multe sesizari care reclamau suspiciuni de turism electoral."

 

ti-ai luat punga cu mincare? mi-e mila de tine: roman flamid!

daca te-as intilni, ti-as da de pomana, chiar mi-e mila de tine, roman sarman si flamind....

v-a spus presedintele

dar n-ati tinut minte:
cuplul pesede-tariceanu (usele 2.0 - beta) a condus tara opt ani din astia zece. ce zici de asta? si in prezent, in guvernul ponta se afla din cei care au scazut salarii- oprea, hunor...
cati ani din cei ultimii 25 a fost tara condusa de iliescu si urmasii lui? am tot trait cum am votat.
sper sa ne fi venit si noua mintea la cap sa scapam de mincinosi plagiatori, de manipulatori si corupti care ne-au dus faima in lume.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor